שתף קטע נבחר

לחץ ירדני-מצרי לקראת ביקור טראמפ: "מזרח ירושלים - בירת פלסטין"

לקראת הגעתו של נשיא ארצות הברית לאזור, גובר הלחץ מצד ירדן, מצרים והרשות הפלסטינית לקדם יוזמת שלום. מזכיר המדינה על הסיכוי להעברת השגרירות מתל אביב לירושלים: "ישראל תדווח לנשיא אם היא סבורה שזה מסייע לתהליך השלום או מפריע"

 

 

לקראת הגעתו של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ לביקור בישראל ובסעודיה - גוברים הלחצים עליו בסוגיית התנעת תהליך מדיני והשארת השגרירות האמריקנית בתל אביב. מזכיר המדינה האמריקני רקס טילרסון התייחס אתמול (א') בראיון ל"פגוש את העיתונות" ברשת NBC לסיכוי שהשגרירות האמריקנית תעבור לירושלים, והבהיר כי הנשיא מעוניין לדעת "כיצד ישפיע צעד שכזה על תהליך השלום". במקביל, שר החוץ הירדני, שר החוץ המצרי ומזכיר הוועד הפועל של אש"ף התכנסו בעמאן והביעו התנגדות ל"צעדים חד-צדדיים בירושלים".

 

טילרסון הסביר כי "הנשיא צדק כשבחר בגישה מכוונת של הבנת הסוגיה עצמה, הקשבה למסרים מכל הצדדים במזרח התיכון והבנה מה המשמעות של צעד שכזה בהקשר של יוזמת שלום – איזו השפעה תהיה לצעד שכזה. כפי שאתה יודע, הנשיא הביע באחרונה את דעתו שהוא רוצה להשקיע מאמץ רב בהבנה אם נוכל לקדם יוזמת שלום בין ישראל לפלסטינים, לכן הנשיא נזהר בהבנה כיצד ישפיע צעד שכזה על תהליך השלום".

   

 

הנשיא טראמפ ועבדאללה מלך ירדן. ארכיון (צילום: mct) (צילום: mct)
הנשיא טראמפ ועבדאללה מלך ירדן. ארכיון(צילום: mct)
 

מימין לשמאל: שר החוץ המצרי, סאיב עריקאת ושר החוץ הירדני במסיבת העיתונאים בעמאן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מימין לשמאל: שר החוץ המצרי, סאיב עריקאת ושר החוץ הירדני במסיבת העיתונאים בעמאן(צילום: AFP)

"מזרח ירושלים, בירת פלסטין". שר החוץ הירדני במסר לוושינגטון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"מזרח ירושלים, בירת פלסטין". שר החוץ הירדני במסר לוושינגטון(צילום: AFP)

 

אז זה יכול לקחת זמן. אם תהליך השלום יתקדם, הוא יחכה עם העברת השגרירות. האם פירשתי נכון את תשובתך?

"הנשיא יקבל שוב דיווח מהצדדים לשיחות, ובעיקר מישראל – האם היא סבורה שזה מסייע לתהליך השלום או מפריע. הנשיא פועל באופן מידתי בעניין, וטוב שכך", השיב מזכיר המדינה.  

 

דבריו של מזכיר המדינה האמריקני גררו תגובות גם במערכת הפוליטית בישראל. לשכת ראש הממשלה מסרה כי "עמדת ישראל נאמרה פעמים רבות לממשל האמריקני ולעולם. העברת השגרירות האמריקנית לירושלים לא רק שלא תפגע בתהליך השלום, אלא להיפך. היא תקדם אותו על ידי תיקון עוול היסטורי ועל ידי ניפוץ הפנטזיה הפלסטינית שירושלים היא לא בירת ישראל".

 

מוקדם יותר קרא שר החינוך ויו"ר הבית היהודי נפתלי בנט לראש הממשלה "להבהיר שאנו מצפים מממשל ארצות הברית להעביר את השגרירות לירושלים ולהכיר בירושלים המאוחדת בריבונות ישראל". בנט הוסיף כי "העברת שגרירות ארה"ב לבירת ישראל מחזקת את ישראל, ומחזקת את הסיכויים לשלום אמת, מפני שכל הסכם המבוסס על חלוקת ירושלים דינו להיכשל". לדברי שר החינוך, "כפי ששגרירויות מדינות העולם נמצאות בבירת ארצות הברית, וושינגטון, כך הן צריכות להימצא בירושלים, בירתנו מזה 3,000 שנה. זו בירתנו הנצחית ואין בלתה".

 

בליכוד הגיבו: "מברכים את בנט על כך שהוא מקפיד לשנן את ההודעות לעיתונות שמוציא ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו ומצטט אותן כאילו היו דרישות שלו. כך עשה בנושאים רבים וכך הוא עושה גם לגבי דרישתו העקבית של נתניהו להעברת השגרירות האמריקנית לירושלים".

 

ברמאללה מאמינים שהשגרירות לא תועבר

שר החוץ הירדני, איימן ספדי, אמר אתמול אחר הצהריים במסיבת עיתונאים משותפת עם שר החוץ המצרי סאמח שוכרי ומזכיר הוועד הפועל של אש"ף סאיב עריקאת, כי מזרח ירושלים צריכה להיות בירתה של פלסטין, ואילו מערב ירושלים בירתה של ישראל. כמו כן, טען ספדי כי יש להתייחס לסוגיית ירושלים בזהירות, "כולם משוכנעים שנשיא ארצות הברית רוצה לפעול בצורה אפקטיבית למען השלום. שלושתנו חשנו מחויבות אמיתית מצד טראמפ לפתרון הסכסוך".

שגרירות ארה"ב בתל אביב. הפלסטינים בטוחים שתישאר שם (צילום: AFP) (צילום: AFP)
שגרירות ארה"ב בתל אביב. הפלסטינים בטוחים שתישאר שם(צילום: AFP)
 

השלושה הדגישו כי פתרון שתי המדינות - של מדינה פלסטינית עצמאית בגבולות 67' עם ירושלים כבירתה, שתחיה בשלום לצד ישראל - הוא הדרך היחידה להשיג שלום בר-קיימא. הם הבהירו כי ישתפו פעולה עם הממשל האמריקני כדי לנקוט את הצעדים ההכרחיים לנוע לעבר שלום. עוד אמרו כי הסכסוך הישראלי-פלסטיני הוא מקור המתיחות באזור וכי השגת פתרון בדמות שתי מדינות הוא התנאי להשגת שלום אזורי ויציבות.  

 

ההנהגה ברמאללה סבורה כי השגרירות האמריקנית תישאר בתל אביב. עד לפני שלושה חודשים חששו מאוד ברמאללה מצעד כזה של הנשיא טראמפ, אולם גורם פלסטיני בכיר שמעורה בדיונים בנושא אמר ל-ynet כי נושא העברת השגרירות אינו עומד על סדר היום.

 

הגורם רמז כי הפלסטינים קיבלו צפירת הרגעה בנושא במקביל להגעת ראש ה-CIA מייק פומפאו לביקור חשאי בירושלים וברמאללה לפני כשלושה חודשים, ביקור שבמהלכו נועד פומפאו בין היתר עם אבו מאזן במוקטעה. ייתכן שפומפאו נשא אז באמתחתו את המסר על ההחלטה האמריקנית להוריד בשלב זה את סוגיית העברת השגרירות מעל סדר היום.

 

גורם אחר מחוץ לרשות הפלסטינית אמר ל-ynet כי רמאללה העבירה מסרים על כך כבר לפני חודשיים לבעלי עניין שונים ששוהים באזור מתוקף תפקידם. הפגישה החיובית מאוד בין הנשיא הפלסטיני אבו מאזן לטראמפ בבית הלבן עודדה את הפלסטינים להאמין כי השגרירות תישאר לעת עתה בתל אביב.


פורסם לראשונה 14/05/2017 21:59

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: mct
הנשיא טראמפ ועבדאללה מלך ירדן. ארכיון
צילום: mct
מומלצים