שתף קטע נבחר

מה שצריך לדעת על הבחירות באיראן

55 מיליון בעלי זכות בחירה ילכו לקלפיות ביום שישי לבחור שוב בנשיא המתון רוחאני או באחד מיריביו השמרנים. מי המועמדים? מה הנושא המרכזי בקמפיין? כמה כוח יש לנשיא? ואיפה אחמדינג'אד? שאלות ותשובות

 

 

עשרות מיליוני איראנים ילכו בסוף השבוע לקלפיות לבחור מחדש את נשיאם המתון או דווקא את אחד מיריביו השמרנים. הבחירות נתפשות כמשאל עם על ארבע שנות כהונתו של הנשיא חסן רוחאני, ארבע שנות כהונה שהיו שלוות מאוד יחסית לתקופת שלטונו של קודמו בתפקיד - מחמוד אחמדינג'אד השנוי במחלוקת. רגע השיא כנראה בכהונתו של רוחאני היה החתימה על הסכם הגרעין עם שש המעצמות בווינה ביולי 2015: הרפובליקה האיסלאמית הסכימה להגביל את תוכניתה הגרעינית בתמורה להסרת הסנקציות הבינלאומיות עליה.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

מול רוחאני בן ה-68 מתמודדים מועמדים שמרנים שטוענים שהוא לא קיים את ההבטחה שלו לפיה הסכם הגרעין יביא לשגשוגה הכלכלי של איראן. מיהם יריביו של רוחאני? מהי הסוגיה הבוערת בקמפיין הבחירות? מי מוביל בסקרים? ולאן נעלם הנשיא לשעבר מחמוד אחמדינג'אד? כל השאלות התשובות - בכתבה שלפניכם.

 

האיראנים יתנו מנדט נוסף לנשיא שלהם? תומכי רוחאני באספהאן (צילום: AP) (צילום: AP)
האיראנים יתנו מנדט נוסף לנשיא שלהם? תומכי רוחאני באספהאן(צילום: AP)

מתי מצביעים?

הבחירות לנשיאות איראן ייערכו ביום שישי הקרוב, 19 במאי. אם אף אחד מהמועמדים לא יקבל יותר מ-50 אחוזים מקולות הבוחרים, ייערך ב-26 במאי סיבוב שני בין שני המועמדים המובילים. מספר בעלי זכות ההצבעה עומד על 55 מיליון איראנים, 2.5 מיליון מהם מתגוררים בחו"ל.

 

כמה כוח יש לנשיא איראן?

הנשיא האיראני עומד בראש הזרוע המבצעת, אבל הוא כפוף למנהיג העליון. כמה מוסדות ממשלתיים לא נמצאים תחת שליטתו, בהם רשות השידור הממלכתית ומשמרות המהפכה - שני גופים שנתונים למרותו הישירה של חמינאי.

 

מוביל בסקרים. נשיא איראן חסן רוחאני לצד שר החוץ שלו מוחמד ג'וואד זריף בעצרת בחירות בעיר אספהאן (צילום: AP) (צילום: AP)
מוביל בסקרים. נשיא איראן חסן רוחאני לצד שר החוץ שלו מוחמד ג'וואד זריף בעצרת בחירות בעיר אספהאן(צילום: AP)

מי מהמועמדים מסוגל לנצח את הנשיא רוחאני?

מוחמד באקר קליבאף, ראש העיר טהרן מאז 2005, קורא תיגר על הנשיא המכהן בבחירות שייערכו ביום שישי. קליבאף בן ה-55 הוא שמרן בדעותיו וכבר התמודד פעם אחת מול רוחאני בבחירות לנשיאות ב-2013 והפסיד לו. במהלך העימותים הטלוויזיוניים שנערכו בין המועמדים לנשיאות איראן, קליבאף טען שרוחאני מתמקד רק בדאגות של האנשים העשירים, הצביע על הרקורד שלו של ניהול עיר בת 12 מיליון תושבים תחת משטר הסנקציות הבינלאומיות הקשות, ואמר שהוא המועמד המתאים ביותר לתפקיד הנשיא.

 

שמו של קליבאף הוכתם בשל הטענות שמכר נכסים לחברי מועצת טהרן בהנחה. הוא טען מצדו שפעל בהתאם לחוק ושכל העסקאות שקידם היו נקיים משחיתות. פרשה נוספת שמעיבה על המרוץ של קליבאף לנשיאות היא קריסת מגדל רב-קומות בטהרן בחודש ינואר לאחר ששריפה פרצה במקום. 20 כבאים נספו באסון.

 

תקוות השמרנים באיראן. תומכיו של איש הדת והמועמד לנשיאות איברהים ראיסי (צילום: EPA) (צילום: EPA)
תקוות השמרנים באיראן. תומכיו של איש הדת והמועמד לנשיאות איברהים ראיסי(צילום: EPA)
מי המתמודדים האחרים במרוץ?

איש הדת השמרן איברהים ראיסי, בן 56. ראיסי חובש לראשו טורבן שחור ומחזיק בתואר הכבוד "סייד" הניתן לצאצאי הנביא מוחמד. בעבר מילא שורה של תפקידים במערכת המשפט האיראנית, בהם שופט ותובע כללי, וכיום מכהן בתפקיד מנהל קרן הצדקה האיסלאמית העשירה "אסטן קודס רזאווי". ראיסי נחשב למקורב מאוד למנהיג הרוחני העליון של איראן, אייתוללה עלי חמינאי, שהיה גם זה שמינה אותו לתפקיד ראש קרן הצדקה. ראיסי הודיע רק בחודש שעבר שהוא רץ לנשיאות איראן, וקודם לכן היה בין האישים הבכירים ששמם הוזכר כמועמדים לרשת את חמינאי בן ה-77.

 

ראיסי ממקד את קמפיין הבחירות שלו בכלכלה, מבטיח להביא לצמיחה כלכלית אם יהיה נשיא, ומדגיש בנאומיו את העובדה שהוא עומד בראש קרן צדקה ושאכפת לו מאוד מהעניים ושהוא מבין את צרכיהם.

 

מועמדים נוספים במרוץ לנשיאות איראן הם: מוסטפה מיר סלים (פוליטיקאי שמרן ומהנדס), מוסטפה האשמי טאבא (פוליטיקאי רפורמיסט, שר התעשיות לשעבר) ואישחק ג'הנגירי (סגן הנשיא).

 

מה הנושא המרכזי בבחירות?

תשכחו מתוכנית הגרעין. הנושאים שחוזרים ועולים במערכת הבחירות לנשיאות איראן הם יוקר המחייה והמחסור במקומות עבודה. שיעור האבטלה במדינה המוסלמית עומד על 12 אחוזים, והוא גבוה יותר בקרב גברים ונשים צעירים. סקר שנערך בחודש ינואר באיראן מצא ש-73 אחוזים מהאיראנים אמרו שהסכם הגרעין עם המעצמות לא שיפר את תנאי המחייה שלהם ומצבם הכלכלי.

 

יריביו של רוחאני מבטיחים "צעדי חירום" כדי לתמוך בעניים ולעזור לצעירים לממן את החתונה שלהם ודיור בטוח.

 

ראש העיר טהרן מוחמד באקר קליבאף בעצרת בחירות בעיר וראמין על רקע תמונת המנהיג העליון חמינאי (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ראש העיר טהרן מוחמד באקר קליבאף בעצרת בחירות בעיר וראמין על רקע תמונת המנהיג העליון חמינאי(צילום: EPA)
מה חושבים המועמדים על הסכם הגרעין?

קליבאף וראיסי אמרו שמדובר בהסכם שנתמך על ידי הממסד האיראני ולכן הממשלה הבאה צריכה לכבד אותו. כשהם מדברים על הממסד הם מתכוונים בעיקר למנהיג הרוחני העליון חמינאי, שאישר את העסקה עם שש המעצמות מתוקף היותו בעל המילה האחרונה בכל סוגיה כמעט באיראן. עם זאת, ראיסי טען שלהסכם הגרעין יש "פגמים רבים" ושבמהלך המשא ומתן בווינה רוחאני צייר את איראן באור חלש.

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

הגיש את מועמדותו, אבל נפסל מסיבות שלא נמסרו על ידי מועצת שומרי החוקה. מחמוד אחמדינג'אד (צילום: AP) (צילום: AP)
הגיש את מועמדותו, אבל נפסל מסיבות שלא נמסרו על ידי מועצת שומרי החוקה. מחמוד אחמדינג'אד(צילום: AP)

בעל המילה האחרונה באיראן. המנהיג הרוחני העליון, אייתוללה עלי חמינאי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בעל המילה האחרונה באיראן. המנהיג הרוחני העליון, אייתוללה עלי חמינאי(צילום: רויטרס)

מה אומרים הסקרים?

באיראן לא נערכים סקרים מהימנים. סקר מה-9 במאי מצא שהנשיא רוחאני מוביל עם 42 אחוזים לעומת 27 אחוזים לראיסי ו-25 אחוזים לקליבאף. שלושת המועמדים האחרים מקבלים כל אחד פחות מארבעה אחוזי תמיכה.

 

מדוע אחמדינג'אד לא מתמודד בבחירות?

אחמדינג'אד כיהן בתפקיד נשיא איראן בשנים 2013-2005. הוא הפתיע את האיראנים כשרשם את מועמדותו לבחירות הקרובות, על אף שהמנהיג העליון חמינאי ביקש ממנו שלא לעשות זאת משום שהוא נתפש כדמות פלגנית. בסופו של דבר, מועצת שומרי החוקה, הגוף שמפקח על הבחירות וחבריו ממונים למעשה על ידי המנהיג העליון, פסלה את מועמדותו של אחמדינג'אד מבלי לפרט בפומבי את הסיבות לפסילה. המרוויח הגדול מפסילתו של אחמדינג'אד, שזוכה לתמיכה רבה באזורים כפריים, הוא הנשיא רוחאני.


פורסם לראשונה 14/05/2017 21:34

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
עצרת תמיכה בנשיא רוחאני
צילום: EPA
מומלצים