שתף קטע נבחר

מאוימים בכיתות: 5% מהמורים חוו אלימות פיזית מתלמידים, ל-8% הופנו הערות מיניות

יותר ממחצית מהמורים בחינוך העל-יסודי חוו ב-2017 אלימות מילולית מצד תלמידים. ל-5% מהם נגרם נזק לרכוש. 41% דיווחו על אלימות הורים. כך עולה מהסקר השנתי שערך ארגון המורים העל-יסודיים

 

 

רוב המורים בחינוך העל-יסודי בישראל חוו אלימות מילולית מצד תלמידים ו-5% מהם היו קורבן לאלימות פיזית. כך עולה מהסקר השנתי שמפרסם הבוקר (יום ג') ארגון המורים, השופך אור על היחס שלו זוכים עובדי ההוראה.

 

מדובר בסקר טלפוני שביצע מכון גיאוקרטוגרפיה במרס 2017. הוא כלל 400 נשאלים שמהווים מדגם מייצג של אוכלוסיית המורים העל-יסודיים המשתייכים לארגון.

 

מהנתונים עולה כי 55% מהמורים נתקלו באלימות מילולית מצד תלמידים. מדובר בעלייה של 1% מהשנה שעברה. ביטויי האלימות כוללים סירוב תלמידים לקיים הוראה שנתנו להם והתחצפות (על כך העידו 75% מהמורים), קללות ותנועת יד מגונה (66%), לעג והשפלה (24%), איומים בעל פה או במכתבים (16%) והערות בעלות תוכן מיני (8%).

 

כ-5% מהמורים העידו כי תלמידים פגעו ברכושם האישי - ירידה של 3% מ-2016. כ-5% מהמורים חוו אלימות פיזית מצד תלמידים, שבאה לידי ביטוי בעיקר בדחיפות, סיבובי יד וסטירות. נתון זה נשאר יציב משנת 2014.

 

שיעור המורים שנחשפו לאלימות פיזית כנגד מורים אחרים מצד התלמידים עומד על 24% - עלייה של 4% מהשנה שעברה.

אילוסטרציה  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה (צילום: shutterstock)
 

מחלוקה לפי מגזרים עולה שבקרב החינוך החילוני העידו 63% מהמורים כי נתקלו באלימות מילולית מצד התלמידים (עלייה של 5% מהשנה הקודמת). בחינוך הממלכתי-דתי נרשמו ירידה משמעותית של 14% בשיעור המורים שחוו אלימות מילולית וירידה של 2% בפגיעה ברכוש.

 

בקרב המגזר הערבי נרשמו עלייה של 7% באלימות הפיזית ביחס לשנה שעברה וירידה של 7% בפגיעה ברכוש.  

 

הסקר בדק אם קיימת סביבה ארגונית אלימה בבתי הספר. מהנתונים עולה כי ב-2017 עמד שיעור המורים שנחשפו לאלימות של הורי התלמידים על 41% - עלייה של 16% מהשנה שעברה. המורים דיווחו על קללות של הורים (59%), איומים לפגוע פיזית או לפטר (47%), לעג או השפלה (18%), אלימות פיזית (9%), מכתב איומים או קללות (8%).

 

על פי המשטרה, באירועי האלימות בכל מוסדות החינוך ב-2016 היו 749 מעורבים, מהם 433 בגירים נפגעים ו-307 קטינים חשודים. מדובר בירידה ביחס לנתוני 2015, אול בארגון המורים אומרים שייתכן שהירידה נובעת מחשש להתלונן. 

 

מחאמיד וואל, מורה מבית ספר ביפו שחווה אלימות, סיפר: "תלמידה שהשפילה את אחת המורות התבקשה לצאת מהכיתה. הוריה הגיעו בצעקות, אביה נכנס למשרד שלי, נתן לי אגרוף, ונפלתי על ארון המשרד. האב הזה הכה אותי מול ההורים והתלמידים. הרגשתי מושפל ובודד. סגרתי את עצמי בבית כי ידעתי שאני לא אוכל להסתכל בעיניים של אותה תלמידה וגם לא בשל שאר התלמידים. השנה אני שוקל לעזוב את מערכת החינוך כי אני לא יכול להמשיך במצב הזה".

 

יו"ר ארגון המורים, רן ארז, אמר: "החלטנו לומר די. משרד החינוך לא השכיל להתמודד עם הסוגיה של אלימות נגד מורים. לא פעם הם אמרו שאנחנו נותני שירות, ואם התלמיד וההורה הם לקוח - לנו אין זכות לדרוש. אבל לתלמיד שמרים יד על מורה אין אפשרות להמשיך להתחנך באותו מוסד לימודים, כי הוא משדר שאפשר לפגוע במורים. הכי הרבה הוא מורחק לשלושה ימים. כלומר גם זכה לחופשה וגם נערץ על ידי תלמידים. נפנה לדרך של הרתעה ואנחנו יוזמים חקיקה בכנסת שאמורה להרתיע מי שינהג באלימות נגד מורים, שזה ייחשב עבירה פלילית עם ענישה כבדה שעומדת בצדה. אני מקווה שיתמכו בנו". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים