שתף קטע נבחר

נתיבי ישראל תפצה בעלי עץ זית עתיק ב-27.5 אלף שקל

לאחר שחברת נתיבי ישראל (מע"צ לשעבר) עקרה עץ זית עתיק ממקומו סמוך לכפר ראמה בגליל, תבעו אותה הבעלים כי הטיפול והעתקת העץ למקום אחר היו רשלניים. שופט בית משפט השלום פסק פיצוי על עוגמת הנפש ושווי העץ בסך 27,500 שקל

חברת נתיבי ישראל גרמה למותו של עץ זית עתיק ותשלם פיצוי לבעלים. השופט דאוד מאזן מבית משפט השלום קריות ציטט מתוך שירו של אלתרמן "עץ הזית", וכתב "עץ הזית, בשירו של אלתרמן, מוצג כאביר המנהל מלחמת יחיד בהצלחה רבה. עץ הזית במקרנו שרד איתני טבע מאוד שנים בגבורה, תש כוחות ולא שרד את ההעתקה שבוצעה בידי הנתבעת (נתיבי ישראל). למרבה הצער, כוחו לא עמד לו ואינו מראה עוד סימני חיים".

 

כתבות נוספות בנושא כלכלה ירוקה  

 

חברת נתיבי ישראל עקרה את עץ הזית עתיק היומין בשל צורך בהרחבת כביש 85, ובמטרה לשפר את צומת כפר ראמה. בעלי הקרקע שהופקעה לצורך הרחבת הכביש החליטו לתבוע את נתיבי ישראל על שגרמה למותו של עץ הזית העתיק. הם הגישו תביעה לבית המשפט ודרשו פיצויי בסך 520 אלף שקל.

 

לטענתם, עקירת עץ הזית העתיק והעתקתו למקום אחר בשטח שנותר להם היתה רשלנית, חפוזה ובשל כך ההעתקה נכשלה והעץ מת. התובעים הגישו חוות דעת מטעם האגרונום איתן רוזנברג, שהעריך את שווי העץ בכ-520 אלף שקל על פי השיטה האמריקנית להערכת שווי עץ.

 

המומחה ציין כי מדובר בעץ זית רומי עתיק שגילו מוערך בכ-2,000 שנה עם חשיבות תיירותית ואסטתית רבה. מנגד, בנתיבי ישראל העריך מומחה מטעמם כי מחיר עץ הזית הוא כ-3,000 שקל וכי עצים חריגים מוצעים למכירה בעבור 10,000 שקל, אך המחיר באזור הגליל נמוך מסכום זה.

 

בית המשפט מינה מומחה מטעמו שקבע כי מדובר בעץ בן 500 שנה, ושוויו 20 אלף שקל. השופט מאזן קבע כי הליך ההעתקה היה לא ראוי, לא מפוקח והתוצאה המצערת היא של אובדן עץ בן 500 שנה. "מדובר במעשה רשלני מטעם הנתבעת והאחריות לפצות את התובעים בגין שווי העץ רובץ לפתחה". השופט פסק על עגמת הנפש פיצוי בסך 7,500 שקל, ואילו על העץ הורה לפצות את הנתבעים ב-20 אלף שקל. סך הכל ישלמו נתיבי ישראל לתובעים 27,500 שקל בתוספת שכר טרחת עורך דין.

 

עו"ד צבי שוב, מומחה לתכנון ובנייה, התייחס לפסק הדין: "דיני הנזיקין ודיני ההפקעה לא לוקחים בחשבון את הפגיעה הסובייקטיבית עבור נטילה מותרת של זכויות הפרט, אלא מבצעים בדיקה אובייקטיבית של הפיצוי המגיע על פי שוויו של הנכס הניטל או של הפגיעה בשוק החופשי.

 

"עם זאת נטילה של בית או של רכוש יש בה גם אלמנט רגשי ואלמנט זה לרוב אינו מפוצה. במקרה להלן מדובר בעץ זית לו ערך סנטימנטלי עבור בעליו. יש מקום למחוקק לחשוב גם על פיצוי, שאינו רק על הנזק הכספי בגלל עצם עוגמת הנפש של הנטילה והחובה להעתיק מבנים נוסטלגיים ויקרים ללב.

 

"ההפקעה הינה נטילה של רכוש הפרטי לטובת הציבור, ועל הציבור לשאת גם בעוגמת הנפש ובסבל שעוברים הנפגעים, וזאת רק אם לא ניתן אכן להעתיק את העץ למקום אחר".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים