שתף קטע נבחר

איראן בוחרת נשיא: תורים ארוכים בקלפיות

הקלפיות נפתחו לקראת בואם של 56 מיליון בעלי זכות בחירה. המנהיג העליון, אייתוללה עלי חמינאי הכריז: "כולם צריכים להצביע בבחירות החשובות הללו. גורל האומה יוכרע על ידי אזרחיה"

 

 

הקלפיות באיראן נפתחו הבוקר (יום ו') ו-56 מיליוני אזרחים בעלי זכות בחירה יוכלו להכריע מי יהיה הנשיא הבא. על תפקיד הנשיא מתמודדים ארבעה: חסן רוחאני, איש הדת השמרן איברהים ראיסי, הפוליטיקאי השמרן מוסטפה מיר סלים והפוליטיקאי הרפורמיסט מוסטפה האשי טאבא, שכיהן בעבר כשר התעשייה. בגלל היעדר סקרים מהימנים קשה לנבא את תוצאות הבחירות, אבל ההערכה היא שראיסי הוא היחיד שיכול לתת קרב של ממש לרוחאני.

 

הבוקר דיווחו רשתות הטלוויזיה על תורים ארוכים מחוץ למוקדי הקלפיות בכמה ערים במדינה. בטהרן מימש את זכות ההצבעה המנהיג העליון, אייתוללה עלי חמינאי, והכריז: "כולם צריכים להצביע בבחירות החשובות הללו. גורל האומה יוכרע על ידי אזרחיה". בקלפיות מצביעים הבוחרים גם לראשות הרשויות המקומיות.

 

חסן רוחאני מימש את זכות ההצבעה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חסן רוחאני מימש את זכות ההצבעה(צילום: AFP)

 

עלי חמינאי מצביע (צילום: AFP) (צילום: AFP)
עלי חמינאי מצביע(צילום: AFP)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

תורים ארוכים בקלפיות (צילום: AP) (צילום: AP)
תורים ארוכים בקלפיות(צילום: AP)
ספירת הקולות תחל בחצות והתוצאות הסופיות יוכרזו תוך שעות - בעזרת קלפיות הסוקרים.

 

הנשיא עומד בראש הזרוע המבצעת, אבל הוא כפוף למנהיג העליון. אף שיש לו השפעה רבה על התנהלות איראן, יש מוסדות ממשלה שאינם נמצאים תחת שליטתו, בהם רשות השידור הממלכתית ומשמרות המהפכה - שני גופים הנתונים למרותו הישירה של המנהיג העליון, האייתוללה עלי חמינאי.

חסן רוחאני, איברהים ראיסי (צילום: AP) (צילום: AP)
חסן רוחאני, איברהים ראיסי(צילום: AP)

הבחירות באיראן רחוקות מלהיות בחירות חופשיות לגמרי: רק שישה מבין 1,636 האזרחים שביקשו להתמודד על הנשיאות קיבלו אישור ממועצת שומרי החוקה לעשות זאת, ואלה כמובן מועמדים שעמדותיהם תואמות את עמדותיו של משטר האייתוללות או "נסבלות" מבחינתו.

 

כאמור, מהמועמדים שקיבלו אישור נותרו במרוץ ארבעה בלבד אחרי ששניים פרשו. אחד המועמדים שנפסלו מיד היה נשיא איראן לשעבר מחמוד אחמדינג'אד, שהגיש מועמדות אף שקיבל "המלצה" מחמינאי שלא להתמודד. היחסים בין השניים נעשו עכורים בסוף כהונתו של אחמדינג'אד. פרשנים פוליטיים מעריכים כי רוחאני יגיע למקום הראשון בבחירות היום, אבל לא מובטח לו ניצחון מוחלט כבר בסיבוב הזה: בהנחה שהמועמד שיגיע למקום הראשון לא יגרוף 50% מהקולות – הוא ייאלץ להתמודד בשבוע הבא בסיבוב מכריע מול המועמד שהגיע למקום השני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים