שתף קטע נבחר

איראן מחכה לתוצאות: המוני מצביעים בקלפיות

הבחירות לנשיאות: ההצבעה בקלפיות הוארכה פעמיים "בגלל ריבוי המצביעים", דיווחים על תורים ארוכים במיוחד בטהרן - "הצבעתי אחרי חמש שעות". התוצאות - בבוקר: שיעור הצבעה גבוה נחשב טוב לנשיא המכהן רוחאני, יריבו הקיצוני יותר ראיסי מקווה למהפך. תומכיו: "הוא ישמור על הזהות האיסלאמית"

באיראן נסגרו אמש (יום ו') הקלפיות בבחירות לנשיאות, וכעת מחכים הכול לגלות – האם הנשיא חסן רוחאני ממשיך לכהונה שנייה או עומד לאבד את כסאו למועמד המחנה הקיצוני יותר איברהים ראיסי?

 

לפי הדיווחים המגיעים מאיראן שיעור ההצבעה בבחירות גבוה, וכתבים דיווחו כי התורים שמצאו בטהרן היו במקרים רבים ארוכים יותר מאלה שנצפו בבחירות לנשיאות ב-2013, כשרוחאני נבחר. פרשנים העריכו ששיעור הצבעה גבוה יגדיל את סיכויי רוחאני לנצח. תוצאות ראשוניות של הבחירות צפויות להתפרסם בבוקר, ואם אחד המועמדים יקבל יותר מ-50% הוא יוכרז כמנצח. אם אף אחד לא יקבל יותר מ-50%, שני המועמדים שיגיעו לשני המקומות הראשונים יתמודדו בסיבוב שני זה מול זה בשבוע הבא.

 

שעות הפעילות של הקלפיות הוארכו אמש פעמיים: הן היו אמורות להיסגר ב-18:00 שעון טהרן, אבל ההצבעה הוארכה עד 23:00. לפי הטלוויזיה האיראנית ההארכה נעשתה משום שתורים ארוכים השתרכו עדיין בכניסה לתחנות ההצבעה. בכירים איראנים אמרו כי להערכתם שיעור ההצבעה יהיה יותר מ-70%.

המועמדים המובילים, ראיסי ורוחאני. ייתכן סיבוב שני (צילום: AP) (צילום: AP)
המועמדים המובילים, ראיסי ורוחאני. ייתכן סיבוב שני(צילום: AP)

איראנים מצביעים בטהרן. "לא רוצה שקיצוני יהיה הנשיא שלי" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
איראנים מצביעים בטהרן. "לא רוצה שקיצוני יהיה הנשיא שלי"(צילום: EPA)

"הצבעתי לרוחאני כדי למנוע ניצחון של ראיסי", סיפרה זיבה גומיישי מטהרן. "אני לא רוצה שקיצוני יהיה הנשיא שלי. חיכיתי בתור חמש שעות כדי להצביע". יוסף גנמי, בן 43 מהעיר קרמנשן, סיפר בטלפון: "אני בדרך לקלפי כדי להצביע לרוחאני. אני אוהב את המדיניות שלו שדוגלת ברגיעה ביחסים עם העולם. אני יודע שהוא לא רפורמיסט, אבל למי אכפת? מה שחשוב הוא שהוא לא ראיסי".

 

מהראן פרדוסט, בן 36 ממשהד, עיר הולדתו של ראיסי, סיפר כי הצביע לו: "הצבעתי לראיס כי הוא תומך של האימאם חמינאי. הוא לא יתעמת עם המנהיג העליון אם הוא ינצח. הוא ישמור על הזהות האיסלאמית שלנו".

 

שום נשיא מכהן לא הפסיד

לרוחאני יש סיבה לאופטימיות בכל הקשור לסיכוייו להישאר בתפקיד: מאז המהפכה האיסלאמית שום נשיא איראני מכהן שרץ לכהונה נוספת לא נכשל בניסיונו להיבחר שוב, והוא הגיע להצבעה היום כמועמד המוביל.

"הצבעתי!". איראניות עושות סלפי אחרי הביקור בקלפי (צילום: EPA) (צילום: EPA)
"הצבעתי!". איראניות עושות סלפי אחרי הביקור בקלפי(צילום: EPA)

באיראן, נזכיר, הנשיא עומד בראש הזרוע המבצעת, אבל הוא כפוף למנהיג העליון. אף שיש לו השפעה רבה על התנהלות איראן, יש מוסדות ממשלה שאינם נמצאים תחת שליטתו, בהם רשות השידור הממלכתית ומשמרות המהפכה - שני גופים הנתונים למרותו הישירה של המנהיג העליון, אייתוללה עלי חמינאי.

 

על תפקיד הנשיא התמודדו ארבעה אישים: רוחאני, איש הדת השמרן איברהים ראיסי, הפוליטיקאי השמרן מוסטפה מיר סלים והפוליטיקאי הרפורמיסט מוסטפה האשי טאבא, שכיהן בעבר כשר התעשייה. בגלל היעדר סקרים מהימנים קשה לנבא את תוצאות הבחירות באיראן, אבל ההערכה היא שראיסי הוא היחיד שיכול לתת קרב של ממש לרוחאני.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

הבחירות באיראן רחוקות מלהיות בחירות חופשיות לגמרי: רק שישה מבין 1,636 האזרחים שביקשו להתמודד על הנשיאות קיבלו אישור ממועצת שומרי החוקה לעשות זאת, ואלה כמובן מועמדים שעמדותיהם תואמות את עמדותיו של משטר האייתוללות או "נסבלות" מבחינתו. כאמור, מהמועמדים שקיבלו אישור נותרו במרוץ ארבעה בלבד אחרי ששניים פרשו. אחד המועמדים שנפסלו מיד היה נשיא איראן לשעבר מחמוד אחמדינג'אד, שהגיש מועמדות אף שקיבל "המלצה" מחמינאי שלא להתמודד. היחסים בין השניים נעשו עכורים בסוף כהונתו של אחמדינג'אד.

 

היריב הגדול: "היורש של חמינאי"

הכלכלה עומדת במוקד מערכת הבחירות האיראנית הזו. אף שהסנקציות שהוטלו על איראן בשל תוכנית הגרעין שלה הוסרו במסגרת הסכם הגרעין שהשיג רוחאני, סנקציות אחרות שהטילו ארה"ב ומדינות נוספות על איראן בשל התנהגותה ותמיכה בטרור נותרו בעינן. לכן בנקים ותאגידים גדולים עדיין אינם ששים לעשות עסקים עם איראן.

 

יריבו הגדול ביותר של רוחאני במערכת הבחירות הנוכחית הוא כאמור איש הדת השמרן ראיסי, בן 56. הוא חובש לראשו טורבן שחור ומחזיק בתואר הכבוד "סייד", שניתן לצאצאי הנביא מוחמד. בעבר מילא שורה של תפקידים במערכת המשפט האיראנית, בהם שופט ותובע כללי, וכיום הוא מכהן בתפקיד מנהל קרן הצדקה האיסלאמית העשירה "אסטן קודס רזאווי".

תומכי ראיסי בהפגנת כוח אחרונה לפני הבחירות (צילום: AP) (צילום: AP)
תומכי ראיסי בהפגנת כוח אחרונה לפני הבחירות(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

ראיסי נחשב מקורב מאוד למנהיג הרוחני העליון חמינאי, וחמינאי גם היה זה שמינה אותו לתפקיד ראש קרן הצדקה. ראיסי הודיע רק בחודש שעבר שהוא רץ לנשיאות איראן, וקודם לכן הוזכר כמועמד בכיר לרשת את חמינאי בן ה-77 כשהוא יפנה את כיסאו. ראיסי ממקד את קמפיין הבחירות שלו בכלכלה, מבטיח להביא לצמיחה כלכלית אם יהיה נשיא, ומדגיש בנאומיו את העובדה שהוא עומד בראש קרן צדקה. הוא מנסה להעביר את המסר שאכפת לו מאוד מהעניים ושהוא מבין את צורכיהם.

 

עוזרו של ראיסי אמר לאחרונה כי יחסים עם מדינות אחרות, גם ידידותיות וגם יריבות, צריכים לשמור על הכבוד האיראני ולשרת את האינטרסים הלאומיים של הרפובליקה האיסלאמית. "איראן מוכנה לנהל יחסים טובים עם כל המדינות ברחבי העולם, למעט ישראל", הבהיר.


פורסם לראשונה 19/05/2017 21:31

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
מחכים לתוצאות. מצביעים באיראן
צילום: EPA
מומלצים