שתף קטע נבחר

היקף המשכנתאות צפוי לעמוד במאי על 4–4.3 מיליארד שקל

לפי ההערכות במערכת הבנקאית, גם במאי תימשך ההתקררות בשוק המשכנתאות. הסיבות לכך הן חוסר הוודאות סביב גורלו של חוק מיסוי דירה שלישית וההמתנה למימוש זכיות של זוגות ב"מחיר למשתכן", לצד עליית ריבית המשכנתאות

היקף המשכנתאות החדשות שניטלו בחודש מאי צפוי לעמוד על כ־4–4.3 מיליארד שקל, כך עולה מהערכות במערכת הבנקאית. הנתונים מצביעים על כך שמגמת הירידה בהיקף נטילת המשכנתאות נמשכת כבר כמה חודשים. חודש מאי כולל ימי חג (יום העצמאות ושבועות) כך שהנתון עשוי להיות מושפע מירידה בימי העסקים בחודש זה. לשם השוואה, בחודש מאי 2016 עמד היקף המשכנתאות על 5.35 מיליארד שקל. הירידה בהיקף נטילת המשכנתאות החלה כבר בספטמבר האחרון אז ניטלו משכנתאות בהיקף של 4.92 מיליארד שקל וזאת לאחר שבאוגוסט ניטלו משכנתאות בהיקף של 5.5 מיליארד שקל.

 (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
(צילום: Gettyimages)
 

השיא השלילי שנרשם בשנה האחרונה הוא בפברואר 2017 שהראה ירידה של 15% בהיקף המשכנתאות שניטלו בהיקף של 4.12 מיליארד שקל, זהו סכום נמוך במיוחד להוציא את חודש אוקטובר 2016 שהיה חודש רווי חגים ועל כן היקף המשכנתאות עמד אז על 2.7 מיליארד שקל.

 

ההערכות שניתנו במערכת הבנקאית לחודש אפריל היו נמוכות עוד יותר מחודש מאי ועמדו על 3.8 מיליארד שקל, וזאת נוכח שתי סיבות; חג הפסח שחל בחודש אפריל ומיעוט ימי עסקאות. כמו כן, מסבירים במערכת הבנקאית שלמעלה מחצי שנה שוררת אי ודאות בשוק שמובילה לתופעת "ביקושים כבושים", נוכח ההמתנה להחלטת בג"ץ אם יבוטל חוק מיסוי דירה שלישית וההמתנה של הזוכים ב"מחיר למשתכן" לממש את זכייתם. כמו כן, עליית ריבית המשכנתאות מובילה רבים לדחות את רכישת הדירה מחשש לאי עמידה בתשלום החודשי.

 

נתון בנק ישראל האחרון שפורסם על אודות נטילת המשכנתאות הוא לחודש מרץ, ומציג כי ניטלו משכנתאות בהיקף של 4.46 מיליארד שקל, לעומת 4.12 מיליארד שקל בחודש פברואר. בהשוואה שנתית למרס אשתקד זוהי ירידה של 15% ואילו עלייה של 7% בין חודש פברואר למרס. במערכת הבנקאית טוענים כי נתונים חודשיים אינם רלוונטיים ויש לבצע השוואות בהסתכלות שנתית במיוחד בהיקפי המשכנתאות שניטלו. בימים הקרובים צפוי להתפרסם נתון בנק ישראל על אודות היקף המשכנתאות בחודש אפריל.

 

נתוני התקררות שוק הדיור קיבלו חיזוק נוסף בשבוע שעבר, כאשר פורסם מדד מחירי הדירות, שירד בפברואר־מרץ בשיעור של 0.5% לעומת ינואר־פברואר, אז נרשמה עלייה של 0.1%. הפעם האחרונה שהמדד ירד בשיעור דומה הייתה בחודש נובמבר האחרון. כמו כן, פרסמה הלמ"ס כי מחירה הממוצע של דירה ירד בשיעור של 2.9% ברבעון הראשון של 2017 בהשוואה לאשתקד. המשמעות היא כי מחיר דירה ממוצע בעסקאות שבוצעו ברבעון הראשון של שנת 2017 עמד על 1.44 מיליון שקל בהשוואה ל־1.48 מיליון שקל ברבעון הרביעי של שנת 2016. נתון נוסף שפורסם בימים האחרונים הוא דו"ח השמאי הממשלתי שנאסר בפרסום על ידי שר האוצר משה כחלון. הדו"ח מצביע על ירידה של 0.6% במחירי הדיור ברבעון הראשון של השנה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים