שתף קטע נבחר

בין אופטימיות לאדישות: ביקור טראמפ מהצד הפלסטיני

ברמאללה מתייחסים ברצינות לביקורו של הנשיא האמריקני, אך מודעים לעובדה שחוסר האמון בנתניהו יקשה להביא לפריצת דרך גם אם טראמפ רוצה בכך. הפלסטינים יודעים מה טראמפ ידרוש ומצפים בעיקר לזכות בהישג כלכלי. במקביל לביקור: עימותים בין כוחות צה"ל לצעירים פלסטינים

 

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ נחת היום (ב') בישראל ומחר הוא ייפגש עם הנשיא הפלסטיני אבו מאזן. בצל ההקלות שאישר הקבינט אתמול לפלסטינים, ברשות הפלסטינית מתקבל הביקור ברגשות מעורבים - בין אופטימיות זהירה לאדישות ולכעס.

 

ההנהגה ברמאללה מתייחסת לביקור במלוא הרצינות המתבקשת בעיקר לאור רצונם של טראמפ וצוותו להכשיר את הקרקע להתנעה מחודשת של התהליך המדיני אחרי שלוש שנים של קיפאון מוחלט. גורם מדיני פלסטיני בכיר אמר ל-ynet כי ההרגשה בקרב מקבלי ההחלטות היא שישנו רצון כן בקרב הממשל האמריקני לנסות ולהגיע להסדרה תוך הסתכלות על הצרכים הפלסטיניים.

 

עם זאת, הוא העיד כי ישנה תמימות דעים בקרב מקבלי ההחלטות על כך שחוסר האמון של ההנהגה ברמאללה בראש הממשלה הישראלי בנימין נתניהו יקשה מאוד על הגעה לפריצת דרך מדינית, גם אם ישנו רצון עז של טראמפ להביא להישג בתחום הזה.

טראמפ ואבו מאזן בפגישתם בתחילת החודש בוושינגטון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
טראמפ ואבו מאזן בפגישתם בתחילת החודש בוושינגטון(צילום: רויטרס)

גורם אחר ברמאללה ציין כי הפלסטינים הגיעו למצב של חוסר אמון מוחלט בנתניהו. "נתניהו הוא לא פרטנר. לא תהיה לנו יכולת להגיע איתו להסדר", אמר הגורם. לכן הפלסטינים יסכימו לשוב לשולחן המשא ומתן ולא יצטיירו כסרבנים, אבל הם יגיעו כמו בכל פעם בשנים האחרונות - עם ציפיות בגובה הרצפה.

 

לפיכך, ההישג העיקרי שהפלסטינים רוצים להשיג בשלב הנוכחי מטראמפ הוא כלכלי. לא בכדי הצטרפו לאבו מאזן לפגישה בוושינגטון בתחילת החודש גם יועצו הכלכלי הבכיר, מוחמד מוסטפא, וסגן ראש הממשלה הפלסטיני זיאד אבו עאמר. הפלסטינים יודעים כי הדרישה העיקרית של טראמפ מולם בשלב זה תהיה ריסון או הפסקת ההסתה בתקשורת ובספרי הלימוד מצד אחד, ומצד שני - לחץ מצד הממשל האמריקני להסכים לשוב לשולחן המשא ומתן ללא הפסקה מוחלטת של הבנייה בהתנחלויות אלא רק לריסון שלה.

התפרעויות בחברון על רקע שביתת האסירים הפלסטינים, היום (צילום: EPA) (צילום: EPA)
התפרעויות בחברון על רקע שביתת האסירים הפלסטינים, היום(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

טראמפ יגיע מחר לבית לחם ב-10:00 בבוקר לביקור בזק. הביקור יאובטח על ידי 2,000 אנשי ביטחון פלסטינים. בתחילה תוכנן כי טראמפ יבקר בכנסיית המולד, אולם לבסוף הוחלט לפסוח על הביקור. מבחינת התקינות הפוליטית, טראמפ מסמן את כנסיית הקבר במזרח ירושלים כביקור באתר קדוש לנצרות לצד הביקור הצפוי בכותל.

 

לאחר מכן ייוועד טראמפ במוקטעה בבית לחם עם אבו מאזן. במהלך המפגש יישאו שני המנהיגים הצהרות, אך בניגוד לביקורו של ברק אובמה ברמאללה, לא תתקיים מסיבת עיתונאים משותפת. בסיום הפגישה ישוב טראמפ לירושלים.

 

על הביקור בבית לחם מעיבה שביתת הרעב של האסירים הפלסטינים שנכנסה היום ליומה ה-36. היום ישנה שביתה כללית ברשות הפלסטינית, שנועדה להגביר את התמיכה הציבורית בשביתה. מחר, ביום ביקורו של טראמפ בבית לחם, מתוכנן יום זעם בשל השביתה אבל גם נגד טראמפ ומדיניותו. המחאה הציבורית סביב שביתת האסירים בעת ביקור טראמפ מעוררת אי-נוחות בקרב ההנהגה ברמאללה. במקביל, עימותים פרצו בין צעירים פלסטינים לכוחות הביטחון במעבר קלנדיה, אבו דיס, נבי סאלח, דיר שרף ובכניסה המערבית לטולכרם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים