שתף קטע נבחר

מבעד לחומה: איך נולד השיר "הכותל"

"יש אנשים עם לב של אבן, יש אבנים עם לב אדם", כתב יוסי גמזו בשירו "הכותל" ערב שחרורה של עיר הבירה - לפני 50 שנה. לרגל יום ירושלים סיפר המשורר כיצד צעד בשטחה ותרגם את כאבם של הלוחמים למילים שהפכו לקלאסיקה. צפו

 

את השיר "הכותל", מהמזוהים ביותר עם עיר הבירה שמציינת היום (ד') 50 שנה לאיחודה, כתב יוסי גמזו ערב שחרור הכותל המערבי. "הגענו לירושלים העתיקה, הרחבה כולה הייתה מרוצפת בתרמילי עוזי ובחוץ ישבו מאות צנחנים - הצבא שניצח יושב כמו צבא מנוצח", נזכר המשורר והפזמונאי, שחתום על קלאסיקות כמו "ירושלים האחרת", "בשערייך ירושלים" וגם כתב את "סימן שאתה צעיר", "הבחורות ההן" ועוד.

 

"הייתה להם הבעה של אבל מפני שהאנשים שישבו שם, שנשארו בחיים, איבדו את מיטב חבריהם", הוא ממשיך. "זה עשה עליי רושם עמוק מאוד - זה צבא מנצח אבל לא צבא שמתרברב, לא בז לאויב, שיושב באבל על החברים שנפלו - גם אם שוחררה ירושלים. חזרתי לתל אביב, לא הצלחתי לישון בלילה - ותיכף כתבתי את השיר 'הכותל'".

 

"הכותל", בביצועה של עפרה חזה

 

סיפורו של "הכותל", הבומא כאן לפניכם, הוא חלק מפרויקט דוקומנטרי של מוזיאון מגדל דוד, במסגרתו תועדו 50 אנשים שהיו בירושלים בשבוע שחרורה לפני חמישים שנה. כל אחד ואחד מספר בגוף ראשון על הרגע שלו, ושל הבירה. צפו בסרטון המלא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוד רובינגרלע"מ
הכותל. כתבו עליו שירים
צילום: דוד רובינגרלע"מ
לאתר ההטבות
מומלצים