שתף קטע נבחר

קטאר, הילד המעצבן של המפרץ

המדינה שמכונה "הילד הרע של המזרח התיכון", מכעיסה את האזור אחרי רגעים נדירים של אחדות בביקור טראמפ. הצהרות יוצאות דופן של אמיר קטאר, בין השאר על "יחסים טובים עם ישראל", עוררו סערה. סעודיה ומצרים נקמו באל-ג'זירה, בקטאר מנסים להעלים את הפרשה: "האקרים אשמים"

בתחילת השבוע בריאד עמדו מנהיגי מדינות המפרץ ומדינות ערב יחד עם דונלד טראמפ כשהם מחויכים, אופטימיים ונושאים מסר של אחדות נגד הטרור ואיראן. אך נראה שמטוס האייר פורס 1 שהטיס את נשיא ארה"ב לישראל לקח איתו גם את רוח האחדות בין מדינות ערב ומדינות המפרץ.

 

הסיבה, כמו לא מעט פעמים בשנים האחרונות, קשורה לנסיכות הקטארית הקטנה והעשירה - שכבר קיבלה את הכינוי "הילד הרע והשובב" של האזור. באמצעות ההון וכלי התקשורת של קטאר, בראשם אל-ג'זירה, היא הכעיסה לא מעט משטרים במדינות ערב.

טראמפ עם אמיר קטאר בפגישה בריאד (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
טראמפ עם אמיר קטאר בפגישה בריאד(צילום: רויטרס)
בלילה שבין שני לשלישי, זמן קצר אחרי חצות, פרסמה סוכנות הידיעות הקטארית הרשמית הצהרות גרנדיוזיות של אמיר קטאר הצעיר, השייח' תמים בן חמד אל תאני, שבהן שחט כל פרה קדושה. ההצהרות המדהימות של האמיר הצעיר היו: "יש לנו יחסים טובים עם ישראל", "יש לנו יחסים מתוחים עם ממשל טראמפ", "חמאס הוא הנציג הלגיטימי של העם הפלסטיני", "אין זה חכם להסלים את המצב עם איראן. אי אפשר להתעלם ממשקלה", "על מצרים, בחריין ואיחוד האמירויות לבחון את עמדותיהם העוינות ביחס אלינו" ו"חמאס וחיזבאללה תנועות התנגדות".

 

ההצהרות הללו עוררו סערה כבר באותו לילה. בכלי תקשורת שמזוהים עם סעודיה ואיחוד האמירויות (רשת אל-ערבייה ורשת סקיי בשפה הערבית) חגגו כאילו מדובר באירוע חדשותי יוצא דופן. ההצהרות צוטטו בהרחבה גם בטלוויזיה הסעודית. בקטאר ניסו לכבות את השריפה ואל-ג'זירה התגייסה למאמץ ופרסמה בהרחבה הכחשה גורפת של מנהל לשכתו של האמיר, שטען כי מדובר בפרסומים שקריים. עוד נטען כי סוכנות הידיעות הקטארית הרשמית נפרצה על ידי האקרים.

 

אך ההכחשות לא עשו רושם של ממש על אף אחד במפרץ ומחוצה לו. אחדות השורות בין היריבות המיתולוגיות, אל-ג'זירה הקטארית ואל-ערבייה הסעודית, נסדקה בשנים האחרונות. באל-ערבייה ציטטו בהרחבה את דבריו של האמיר גם באתר שלהם ואף פרסמו כתבה מדוע הטענות של קטאר כי מדובר בפריצה מוטלות בספק. ואם זה לא מספיק - באותו הלילה פורסם בחשבון הטוויטר של הסוכנות הרשמית ששר החוץ הקטארי הורה להחזיר את השגרירים מסעודיה, מצרים, איחוד האמירויות בחריין וכוויית – וגירוש שגריר המדינות מקטאר. גם הידיעה הזו הוכחשה. עד לרגע זה אף אחת מהמדינות שהוזכרו לא הוציאה הודעה רשמית בנושא.

טראמפ ומנהיגים מוסלמים השבוע בריאד (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
טראמפ ומנהיגים מוסלמים השבוע בריאד(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

הזעם ברשתות החברתיות ובאולפנים של המפרציות לא פסק. עורך העיתון אל-עוכאז, ג'מאל א-ד'יאבי, טען כי ההצהרות האלה רק מסבכות את קטאר עם המדינות השכנות ולא משרתות את העשייה הערבית המשותפת. הוא גם יצא נגד האמירה שאיראן היא מדינה שמביאה יציבות לאזור. "איראן היא מדינה כופרת", הצהיר. פרשנים נוספים האשימו את קטאר ב"שובבות פוליטית".

 

מי שתדלק את המשבר הוא סגן מפקד משטרת דובאי, דאחי ח'לפאן, הידוע בעמדותיו הניציות נגד קטאר והאחים המוסלמים. עמדות שמייצגות את האג'נדה של ההנהגה באמירויות. "זה אסון מדיני שקטאר מעדיפה את איראן והאחים המוסלמים על פני סעודיה, איחוד האמירויות כווית ומצרים". מי שציטט את דבריו הייתה רשת אל-ערביה שבחרה בכותרת: "ח'לפאן: קטאר מעדיפה את איראן והאחים המוסלמים על פני האחים הערבים".

 

מי שכמובן חגג על הנושא היא התקשורת המצרית שמזוהה עם הנשיא עבד אל-פתאח א-סיסי. מצרים שמחה לראות את קטאר השנואה ברגע קשה. בכלי התקשורת המזוהים עם המשטר הסורי גם כן התענגו על החריקות במפרץ, שהזכירו את המשבר חסר התקדים במרס 2014, אז החזירו סעודיה, איחוד האמירויות ובחריין את שגריריהם מקטאר לאור מדיניותה והפרת הסיכום בין המדינות החברות במועצת שיתוף הפעולה של מדינות המפרץ שלא התערב בעניינה הפנימיים של המדינות. בפועל הכוונה הייתה לרשת אל-ג'זירה הסוררת שלא בחלה בשום אמצעי כדי לבקר את המשטרים במדינות ערב וגם במפרץ. המשבר אמנם נפתר וקטאר חזרה לדרך הישר, כביכול, אבל כנראה שלא מספיק.

ריקוד החרבות של טראמפ בריאד (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ריקוד החרבות של טראמפ בריאד(צילום: EPA)
  

אתר אל-ג'זירה נחסם בסעודיה ובאיחוד האמירויות ()
אתר אל-ג'זירה נחסם בסעודיה ובאיחוד האמירויות
 

שלשום בבוקר בצעד לא שגרתי חסמו סעודיה, איחוד האמירויות, בחריין ומצרים את אתר האינטרנט של רשת אל-ג'זירה ועוד אתרי חדשות המזוהים עם השלטון הקטארי. במצרים נחסמו 21 אתרי "חדשות מזויפות". עיתונאי נחשב בקטאר אמר לאל-ג'זירה כי "גורם מודיעיני עומד מאחורי זה".

 

לנוכח התגלגלות העניינים נשאלת השאלה מי עשוי לעמוד מאחורי הפריצה. מה שבטוח שמדובר בגורם שמתעב את הנסיכות המפרצית מספיק כדי לנסות ולהכפיש את שמה ולתקוע טריז בינה לבין המפרציות ולארה"ב. בקרב המפרציות ומדינות ערב, מלבד "ציר ההתנגדות השיעי" של איראן סוריה וחיזבאללה, גם איחוד האמירויות ומצרים אינן אוהדות גדולות של קטאר לנוכח תמיכתה באחים המוסלמים.

 

"למרבה הצער יש מדינות שתומכות בטרור", אמר א-סיסי בכינוס בריאד בפניו של דונלד טראמפ. הוא לא כיוון את דבריו לאיראן או למשטר הסורי אלא לקטאר וטורקיה, מי שהוא רואה כאחראיות למה שמתרחש בארצו. כאן המקום להזכיר שאמיר קטאר הוא אחד המנהיגים הבודדים במפרץ שבירך את נשיא איראן, חסן רוחאני, על בחירתו המחודשת.

 

"הארגונים שמייצאים את האידיאולוגיה הקיצונית ובראשם האחים המוסלמים ממלאים תפקיד מפוקפק למטרות פוליטיות", נכתב בהודעה של משרד החוץ באיחוד האמירויות רגע אחרי הכינוס בריאד עם רמיזה עבה לקטאר כמי שנותנת חסות לתנועת האחים המוסלמים וחמאס, למרות שאינה אומרת זאת בפומבי. כך שלמצרים ולאיחוד האמירויות נראה שיש אינטרס די ברור, אך לא מן הנמנע כי מדובר בעוד "כיפה אדומה" של כלל מדינות המפרץ כדי לנסות ולהביך את קטאר לשנות את מדיניותה באזור.


פורסם לראשונה 25/05/2017 20:32

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים