שתף קטע נבחר

עובדים פחות, קונים יותר: חודש הרמדאן החל

לצד הצדקה וחשבון הנפש שמאפיינים את החודש הקדוש שהחל אמש, מתכוננים במגזר גם לסיוע לנזקקים ולעלייה במפלס הקניות. "זו התקופה החשובה ביותר במהלך השנה לאוכלוסייה המוסלמית בישראל ובעולם כולו, הן מבחינה דתית והן מבחינה צרכנית ושיווקית". כבכל שנה: הקלות לפלסטינים

 

חודש הרמדאן, החודש הקדוש ביותר למוסלמים, החל אמש (שבת). הצום מתחיל בכל יום לפני הזריחה ומסתיים אחרי השקיעה. לפנות בוקר החל הצום ב-03:58 ויסתיים ב-19:44. הרמדאן אינו מתאפיין רק בצום ובתפילות, אלא גם בפחות שעות עבודה במגזר הערבי ובמקביל - בעלייה במפלס הקניות והצריכה.

  

במהלך החודש תולים בעלי הבתים קישוטים בכניסות לבתיהם, ותאורה חגיגית מקשטת את הדרכים בערים ובכפרים. השנה אנשים צמים קרוב ל-15 שעות ביום. החודש מוקדש בעיקרו לחשבון נפש, מעשים טובים, צדקה, חיזוק קשרים משפחתיים וחברתיים, העצמת הסובלנות והנדבה. ברמדאן מנסים המאמינים להתעלות מעל הצרכים הגשמיים והארציים ולהתמקד בצרכים הרוחניים והנפשיים. חודש של פיוס, חמלה ואחווה.

  

חובת הצום חלה על כל מוסלמי בוגר מגיל 13 ומעלה - נשים וגברים. מי שאינו יכול לצום (נשים בהריון, קשישים, חולים), חייב להשלים את ימי הצום שהחסיר במועד מאוחר יותר, או לתרום לצדקה. ההערכה היא שכ-80% מהמוסלמים בישראל צמים ברמדאן.

עם זאת, הרמדאן אינו מתאפיין רק בצום ובתפילות, אלא זהו חודש שבו המגזר הערבי גם עובד פחות וקונה יותר, בהשפעה ישירה ועקיפה של החג. שיעור צריכת המזון עולה ביותר מ-50% ושיעור קניית המתנות עולה במאות אחוזים, בדומה לטירוף הקניות שלפני חגי תשרי ופסח במגזר היהודי.

 

רמזי חאג' יחיא בעל מפעל אטליז בעיר באקה אל-גרבייה אמר: "פתחנו במבצע מיוחד לרגל הרמדאן. אנחנו מתחשבים במצב הכלכלי של המשפחות לכן משתדלים לשמור על מחירים הגיוניים עבור נזקקים. הרמדאן חשוב לכולנו, לכן צריכים להיות שותפים בכל מעשה טוב לחברה".

 

הפרסומאי מוסא חסדייה ציין שגם "ענף הפרסום נהנה מעלייה בהיקפי הפעילות – כרבע מתקציב הפרסום של חברות המזון ושל רשתות השיווק מושקע בחודש זה, והחברות יוצאות בקמפיינים גדולים ומושקעים לכבוד הרמדאן. רוב החברות משתתפות בחגיגת הפרסום והקניות".

 

עוד ציין: "בסיום חודש הרמדאן חל חג עיד אל-פיטר, הנחגג במשך שלושה ימים. לקראתו בולטת עלייה בקניות גם של ביגוד והנעלה. זו התקופה החשובה ביותר במהלך השנה לאוכלוסייה המוסלמית בישראל ובעולם כולו, הן מבחינה דתית והן מבחינה צרכנית ושיווקית".

מתכוננים לרמדאן בטייבה ()
מתכוננים לרמדאן בטייבה
 

ראש עיריית טייבה, עו"ד שועאע מנצור מסארוה, ציין כי העירייה פותחת את פרויקט "רמדאן מרקט" בעשרת הימים האחרונים של החודש. "נפתח את המצודה - מוזיאון שהושקע בו כמעט חצי מיליון שקל. יגיעו לכאן המון מבקרים, גם מחוץ לטייבה וגם מהמגזר היהודי. בנוסף יוצב אוהל שמממן משרד החינוך לשלושה ימים, שבו יסעדו ארוחת 'אפטאר' - ערבים ויהודים יחד, מבתי ספר שונים". 

 

הוא סיפר עוד כי ב-21 ביוני תתקיים סעודת "אפטאר" בטייבה בהשתתפות 500 אנשי עסקים מכל המגזרים. "המסר הוא שרמדאן מבחינת המוסלמים הוא חודש של פולחן וסבלנות".

 

נשיא הקרן לידידות, הרב יחיאל אקשטיין, הודיע על שורת השקעות במגזר הערבי ותחל כצעד ראשון בהגדלת היקף הסיוע למשפחות נזקקות לקראת חודש הרמדאן. הקרן החלה בימים אלה בחלוקת כרטיסים לרכישת מזון ל-5,500 משפחות נזקקות במגזר ול-4,000 כרטיסים לרכישת ביגוד לילדי מועדוניות רווחה ביישובים הערבים, בסכום כולל של 2.3 מיליון שקלים.

 

היחידה לתיאום פעולות הממשלה בשטחים בראשות אלוף יואב (פולי) מרדכי, נערכת לקראת חודש הרמאדן. על פי המלצת הרמטכ"ל, רא"ל גדי איזנקוט, וכחלק מהמדיניות לשיפור מרקם החיים של האוכלוסייה הפלסטינית באזור יהודה ושומרון ולסיוע לתושבי רצועת עזה, אישר שר הביטחון, מר אביגדור ליברמן, שורת צעדים לתקופת החג.

 

לפלסטינים תושבי יהודה ושומרון, יתאפשרו ביקורי משפחה בישראל בין הימים א'-ה' וביום החג "עיד אלפיטר"; תתאפשר כניסה לתפילות יום שישי ו"לילת אלקדר" בהר הבית; תתואם יציאה של פלסטינים תושבי יהודה ושומרון לחו"ל דרך נתב"ג. כמו כן, יורחבו שעות הפעילות במעברים כדי לתת מענה למבקרים. לפלסטינים תושבי עזה, תתאפשר כניסה לתפילות בהר הבית במהלך החג.

 

האלוף מרדכי עדכן את בכירי הרשות הפלסטינית ואת גורמי הקהילה הבינלאומית על הצעדים והמחוות לרגל החג. כמו כן, ביצעו קציני המנהל האזרחי הסברה לאוכלוסייה הפלסטינית ואף תידרכו את כלל הכוחות הפועלים בשטח אודות מועדי ומנהגי החג.


פורסם לראשונה 26/05/2017 11:33

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים