שתף קטע נבחר

"זה היה שבוע היסטורי". המסע הייחודי של טראמפ

המסע הבינלאומי הראשון של נשיא ארה"ב היה יוצא דופן, מהתחנה הראשונה בסעודיה ועד האחרונה באיטליה. טראמפ התקבל באהדה במזרח התיכון - וביחס צונן כשהגיע לאירופה. הוא הכעיס את מנהיגות גרמניה ובריטניה ואת חברות נאט"ו וה-G7: "הנשיא האמריקני הראשון שמרגיש בבית עם מלכים ערבים ולא עם מנהיגים דמוקרטים". עכשיו הנשיא חוזר לצרות בוושינגטון

דונלד טראמפ חוזר לארה"ב אחרי מסע בינלאומי ראשון שנמשך תשעה ימים, מסע במזרח התיכון ובאירופה שבו המשיך בדרכו הייחודית ולא נשמע כנשיא אמריקני טיפוסי. בנאום אתמול אחר הצהריים (שבת) בפני חיילים אמריקנים בסיציליה, אירוע שדמה יותר לעצרת בחירות, הכתיר טראמפ את המסע כהצלחה.

דונלד טראמפ בנאום בבסיס חיל האוויר באיטליה (צילום: AP) (צילום: AP)
דונלד טראמפ בנאום בבסיס חיל האוויר באיטליה(צילום: AP)
  

"יש לנו קשרים נהדרים עם מדינות אחרות, ועם חלק מבעלות הברית הקרובות ביותר שלנו. אנחנו מסכמים שבוע היסטורי", הכריז טראמפ ואמר שמדובר ב"הום ראן" - חבטה מוצלחת בבייסבול. הגברת הראשונה מלניה סיכמה את המסע ואמרה: "בעלי עבד מאוד קשה במסע הזה ואני מאוד גאה בו". בניגוד לרגעים אחרים במסע הפעם נראו היחסים בין השניים חמים יותר, לקראת החזרה לוושינגטון.

 

בבית הלבן קיוו שהנסיעה של טראמפ תשכיח במעט את הסערות האחרונות בוושינגטון, בראשן חקירת ההתערבות הרוסית בבחירות. בארה"ב אומרים שהמסע של טראמפ עבר בלי שום טעות קריטית, ויועציו הדגישו את המאמצים שעשה הנשיא במהלך המסע להקים קואליציה חדשה למאבק בטרור.

דונלד ומלניה טראמפ אחר הצהריים בסיציליה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
דונלד ומלניה טראמפ אחר הצהריים בסיציליה(צילום: רויטרס)
 

מההתחלה הראה טראמפ שהביקור הבינלאומי הראשון שלו יהיה שונה מקודמיו בתפקיד. רוב הנשיאים האמריקנים בוחרים להתחיל את המסע הבינלאומי הראשון בביקור במדינות השכנות קנדה ומכסיקו. טראמפ בחר בסעודיה.

 

אמריקה תחילה, לא זכויות אדם

אחרי שהתקבל בכבוד מלכים בריאד לא ניסה טראמפ לקדם ערכי דמוקרטיה וזכויות אדם, והצהיר שהוא לא הגיע לממלכה כדי להטיף לבכיריה. טראמפ ניצל את הביקור כדי לקדם את מדיניות "אמריקה תחילה", וחתם על עסקת נשק ענקית בשווי 110 מיליארד דולר. הערב, כשהוא בדרך חזרה לארה"ב, צייץ טראמפ בטוויטר על עסקת הנשק: "מביא מאות מיליארדי דולרים מהמזרח התיכון. המשמעות – עבודות! עבודות! עבודות!".

מחול חרבות בסעודיה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מחול חרבות בסעודיה(צילום: EPA)

יועציו של טראמפ תיארו את הביקור במזרח התיכון כהיסטורי ופורץ דרך. בכיר בבית הלבן אף אמר שטראמפ "איחד את העולם המוסלמי כולו". היחס האוהד לטראמפ נמשך בביקור בישראל וברשות הפלסטינית.

 

בביקור בישראל וברשות, בניגוד לנשיאים אמריקנים קודמים, לא הזכיר טראמפ את פתרון שתי המדינות. טראמפ אמנם קרא לשלום בין הצדדים, אך לאכזבת הפלסטינים לא הזכיר את הבנייה בהתנחלויות. משם המשיך טראמפ לפגישה עם האפיפיור פרנציסקוס בוותיקן.

הנשיא טראמפ בכותל המערבי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הנשיא טראמפ בכותל המערבי(צילום: רויטרס)
  

היחס לטראמפ בתחנה הבאה, בלגיה, היה צונן יותר. אלפים הפגינו נגד הגעתו לפסגת נאט"ו, ומנהיגי המדינות החברות בברית הצבאית הובכו כשטראמפ דרש מבעלות הברית לשלם יותר עבור הגנתן והחברות בנאט"ו. נשיא ארה"ב לא היסס לנזוף במנהיגי היבשת על "חובות עצומים למשלמי המסים האמריקנים" – הוכחה נוספת למדיניות "אמריקה תחילה" שמנחה את הנשיא הרפובליקני.

 

מביך את מנהיגי אירופה בפסגת נאט"ו

טראמפ התייחס להתחייבויות של חברות נאט"ו להעביר 2% מהתמ"ג לביטחון עד שנת 2024. רק חמש חברות עומדות ביעד: ארה"ב, בריטניה, אסטוניה, פולין וגם יוון עמוסת החובות. ארה"ב מוציאה על הגנה יותר מכל שאר החברות יחד. גורמים ביבשת מתחו ביקורת על העיתוי שבו בחר טראמפ לדרוש את הכסף.

טראמפ ותרזה מיי בבריסל (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
טראמפ ותרזה מיי בבריסל(צילום: רויטרס)

מנהיגים בפסגת נאט"ו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מנהיגים בפסגת נאט"ו(צילום: רויטרס)

סוגייה אחרת שיצרה מתח בזמן ביקור טראמפ היא הדלפת פרטי חקירת הפיגוע במנצ'סטר לתקשורת האמריקנית, מה שהוביל לפגישה טעונה בין טראמפ לראש ממשלת בריטניה תרזה מיי. כמו כן, בשיחות עם מנהיגי האיחוד האירופי הצליח הנשיא להכעיס גם את גרמניה והקנצלרית אנגלה מרקל.

 

"הגרמנים רעים, רעים מאוד", צוטט בעיתון דר שפיגל. "רואים את מיליוני המכוניות שהם מוכרים בארה"ב? זה נורא. אנחנו נעצור את זה". לפי סוכנות הידיעות הצרפתית הביקור של טראמפ בבריסל הביך עוזרים בכירים באיחוד האירופי, שלא ידעו אם טראמפ לא עבר הכנה ראויה לביקור או שהוא מתבטא כך כדי להראות שהוא רציני לגבי מדיניות "אמריקה תחילה".

הזוג הנשיאותי עם מרקל בכינוס G7 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הזוג הנשיאותי עם מרקל בכינוס G7(צילום: EPA)
  

כינוס ארגון המדינות המתועשות (צילום: EPA) (צילום: EPA)
כינוס ארגון המדינות המתועשות(צילום: EPA)

דרק צ'ולט, מומחה אמריקני למדיניות חוץ שעבד בעבר בממשל אובמה, אמר כי זה לא מקרי שאופי המסע הבינלאומי השתנה כשטראמפ עזב את המזרח התיכון. "באירופה, שם המנהיגים מתרפסים פחות והתקשורת סלחנית פחות, טראמפ נכנס לצרות. הניגודים היו יוצאי דופן: בפעם הראשונה שאני יכול לזכור ראינו נשיא אמריקני מרגיש יותר בבית עם מלכים ערבים מעם בעלי ברית מאירופה הדמוקרטית".

 

התחנה האחרונה במסע הבינלאומי הייתה סיציליה, שם התקיים כינוס G7 של שבע המדינות המתועשות. טראמפ סירב להפצרות של שש המדינות האחרות להבטיח שארה"ב נשארה מחויבת להסכם האקלים בפריז, והתעקש שהוא צריך עוד זמן לחשוב על זה. על הפסגה הכלכלית בסיציליה צייץ: "יצאתי מפסגת G7. היו לנו פגישות נהדרות לגבי הכול, במיוחד לגבי סחר. נדחוף לביטול כל תהליכי הסחר המעוותים".

 

בנאום הסיכום שלו הבטיח טראמפ להתגבר על איום הטרור העולמי. "הטרור הוא איום, איום רע לאנושות כולה. ביחד נתגבר על האיום הזה. אנחנו ננצח", הצהיר הנשיא. טראמפ התייחס לסוגייה הישראלית-פלסטינית ואמר שבנימין נתניהו הבטיח לו שהוא מעוניין בשלום. את בעלות ברית נאט"ו הוא השתדל לפייס ואמר: "אנחנו מאחורי נאט"ו לאורך כל הדרך".

 

טראמפ התחמק ממסיבת עיתונאים לסיכום הביקור הבינלאומי, גם כאן בניגוד לנשיאים אמריקנים אחרים, כדי להימנע משאלות על הבעיות שמחכות לו בוושינגטון. כשיחזור לארה"ב יצטרך טראמפ למנות מחליף לג'יימס קומי, ראש ה-FBI שפיטר על רקע חקירת ההתערבות הרוסית בבחירות – פרשה שממשיכה להסתעף ושבמרכזה עמד בסוף השבוע חתנו ג'ארד קושנר.


פורסם לראשונה 27/05/2017 22:31

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
טראמפ נואם בסיציליה
צילום: רויטרס
מומלצים