שתף קטע נבחר

מתחתנים? אל תוותרו על הסכם קדם נישואים

מהו הסכם קדם נישואים, למה הוא הרבה יותר עתיק ממה שנדמה לכם וכיצד ביכולתו להגן על שני בני הזוג גם יחד?

דווקא ברגעי האהבה הגדולים של ימים אלה, עת אנו נמצאים ב"עונת החתונות", יש לדבר על חשיבותם של הסכמי קדם נישואים. מאז ומעולם נרקמו הסכמים סביב הנישואים. כך למשל, לפני נישואי יצחק ורבקה נערך הסכם בין עבד אברהם למשפחתה של רבקה; לפני נישואי יעקב עם לאה ורחל נערכו כמה הסכמים בין החתן המיועד ובין אבי הכלה; כאשר שכם בן חמור התעניין בנשיאת דינה בת יעקב, התנהל משא ומתן בינו ואביו ובין אבי הנערה ואחֶיה.

 

חז"ל הכניסו את הסכמי הנישואים למסגרת מחייבת על ידי הכתובה. הכתובה היא מסמך משפטי מחייב אשר נחתם רגע לפני הכניסה לחופה, ובה נקבעים סעיפים מחייבים, ביניהם למשל חובות האיש כלפי אשתו במהלך הנישואים: לכבדה, להוקירה, לדאוג למזונותיה, לפרנסתה, לבגדיה, לחיות עמה חיי אישות ואפילו לא לצאת מן הארץ ללא רשותה. מלבד התחייבויות הצדדים זה לזו בכתובה, יש בה התייחסות גם למקרה של גירושים או פטירה. חז"ל הבינו שדווקא בתוך ומתוך האהבה הגדולה, ניתן להגן על בני הזוג לעתיד לבוא. תקנת הכתובה אשר התמסדה לפני למעלה מאלפיים שנה היא אחת התקנות החברתיות שתוקנו על ידי חכמי ההלכה של התקופה ההיא, שראו צורך להגן על מעמד האישה שלא תיזרק לרחוב ללא תמיכה כלכלית בפעולת גירושים חד-צדדית מצד הבעל.

עונת החתונות כבר פה (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
עונת החתונות כבר פה(צילום: Shutterstock)
 

הכתובה בניסוחה נולדה לאור הסיכונים שהעיבו על חיי הנישואים, ובעיקר על מעמדה של האישה בעת העתיקה, ביניהם החשש מפני גירושים פזיזים והערובה לקיומה הכלכלי לאחר הפרידה. אולם כיום ישנה בעיה שהכתובה אינה מגינה מפניה וחשוב להיות מודעים אליה - כידוע, סיום קשר הנישואים כדת משה וישראל נעשה באמצעות גט, שחייב להינתן מרצונו החופשי של האיש אל האישה, כאשר מימי חרם דרבינו גרשום גם האישה חייבת להסכים לקבל את הגט. כך נוצר מצב של תלות הדדית של שני בני הזוג, כאשר במקרה שאחד מהם רוצה להתגרש - הגבר אינו יכול לפרק את הנישואים ללא רצונה הטוב של האישה להתגרש, והאישה אף היא כבולה לרצונו הטוב של הבעל ואינה מסוגלת להשתחרר מעולו. תלות זו של כל צד בזולתו מובילה לעיתים למצב של סחיטה כספית ורגשית, וכל צד יכול לעכב ולמנוע את הגירושים עד שיגיע לידי סיפוקו, ורק אז יסכים לגט.

 

הסכם קדם נישואים עליו חותמים בני הזוג עוד לפני הנישואים, קובע את הכללים ויוצר מעין תעודת ביטוח, כדי שבמקרה של קרע עמוק לא יזיק אחד מבני הזוג לזולתו. ההסכם מביא את שני בני הזוג להידברות דווקא במצבים שבהם יש תסכול או כעס ביניהם. מתוך ההידברות הם מגיעים להסכמה - או להתגרש בשיתוף פעולה או לחזור לשלום בית בסיוע יועץ נישואים. מנגנון ההסכם יוצר התחייבות כספית למזונותיו של בן הזוג האחר כל זמן היותם נשואים, מצד בן הזוג המסרב/ת להתגרש. מדובר בהסכמים הדדיים לחלוטין, מאחר שגם האיש וגם האישה עלולים להיות מסורבי גט, ושניהם זקוקים להגנה.

 

אין צורך לחשוש מפני חתימה על הסכם קדם נישואים. כאמור, הסכם קדם נישואים איננו המצאה חדשנית, וכל דור וניסוחו שלו. כיום ניתן למצוא נוסחים שונים של הסכמי קדם נישואים אשר אינם כוללים הסכמות רכוש בלבד, אלא גם הטלת סנקציות כספיות על הצד אשר מונע גט מזולתו. יתירה מכך, ישנם ניסוחים של הסכמי קדם נישואים אשר נוסחו על ידי רבנים בשילוב אנשי משפט, אשר נותנים מענה ופתרון הלכתי ומשפטי יחדיו.

 

חתימה על הסכם קדם נישואים אולי אינה הפעולה הרומנטית ביותר שאפשר לנקוט בה לפני הנישואים, אך היא מוכיחה עד כמה בני הזוג רוצים זה בטובתו של זה ולשמור אחד על השני מפגע עתידי. נאחל שמתוך אותה אהבה עמוקה, יזכו בני הזוג לצאת לדרך לבניית חייהם המשותפים באושר, שמחה, אהבה, שלום ורעות.

 

הכותבת היא עו"ד בארגון "יד לאישה" מבית רשת אור תורה סטון, המייצג עגונות ומסורבות גט

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים