שתף קטע נבחר

מחזירים את החיוך לפנים

"כל רופא שיניים בעולם שרוצה להתנדב ולתרום לקהילה יודע שהוא יכול לעשות את זה גם בירושלים" - רנין בת ה-16 זכתה לחיוך חדש, יוני הגיע לרופא והשתכנע להתגייס לעתודה מקצועית בצה"ל, ועשרות קשישים מטופלים חוזרים להתרועע עם המשפחה. החסדים הקטנים של מרפאת רופאי השיניים המתנדבים בירושלים

בשיתוף חברת טבע

 

רנין (שם בדוי), בת 16 מהעיר העתיקה בירושלים, עזבה לפני כשנה את התיכון שבו למדה. זה קרה אחרי שהיא איבדה את אחת משיניה הקדמיות, מה שגרם לה לצניחה משמעותית בביטחון העצמי. הנערה, שמגיעה ממשפחת מצוקה, סבלה במשך שנים מהזנחה מתמשכת בשיניה, עד שלפני כשנתיים החליטה המשפחה לעשות כל מאמץ אפשרי כדי לממן לנערה את הטיפול הנכסף.

 (צילום: יוחנן גיל)
(צילום: יוחנן גיל)

המשפחה השתמשה בכל חסכונותיה ושילמה על הטיפול, שנעשה באחת מקופות החולים. מאחר שנותרה ללא כסף, נאלצו בני המשפחה לבקש אוכל מהשכנים במשך מספר חודשים. למרבה הצער והאכזבה, כחצי שנה לאחר שרנין עברה את הטיפול, רוב הכתרים נפלו מפיה והיא אף הוכרחה לעבור עקירת שן קדמית, כי למשפחה לא נותר כסף לטיפול שורש. כתוצאה מכישלון הטיפול ואיבוד השן, התדרדר עוד יותר מצבה הנפשי של הנערה, עד שהיא הפסיקה שוב ללכת לבית הספר.

 

הפתרון למצב המורכב הזה הגיע בזכות מרפאת שיניים ייחודית בירושלים, שפועלת באמצעות עמותת "רופאי שיניים מתנדבים". המרפאה, שחברת טבע היא אחת מהתורמות הישראליות המרכזיות שלה, שמה לה למטרה לתרום לאוכלוסיות מוחלשות בירושלים ובסביבתה.

 

רנין הנבוכה הופנתה למרפאה בעצת מחלקת הרווחה בירושלים ושם השתילו לה שן קדמית, כתרים חדשים וגשר. מאז הטיפול חזרו אליה שמחת החיים והביטחון העצמי והיא חזרה לספסל הלימודים. בעידוד רופאי המרפאה היא אפילו הגשימה את חלומה והתקבלה לקבוצת הכדורסל של התיכון. לאחרונה, בזכות כישרונה הרב, היא נבחרה להיות חלק מנבחרת נוער לכדורסל שנשלחה לאירופה לייצג את ישראל.

 (צילום: יוחנן גיל)
(צילום: יוחנן גיל)
 

לכולם מגיע חיוך יפה

זו רק דוגמה אחת למה שמתרחש מדי שבוע במרפאה הייחודית הזו, שהוקמה בשנת 1980 ביוזמת ניצולת השואה טרודי ברגר וראש העיר טדי קולק. למרפאה מופנים מטופלים מלשכות הרווחה האזוריות ומקרנות סיוע ועמותות שונות. המקום פעיל חמישה ימים בשבוע ועובדים בו שלושה רופאי שיניים ישראלים קבועים וכ-150 רופאי שיניים מתנדבים, שמגיעים מארה"ב, קנדה, ברזיל, אוסטרליה ומדינות מערב אירופה.

 

"רוב התרומות לעמותה מגיעות מחו"ל וחברת טבע היא אחת החברות הישראליות היחידות שתורמות לנו, תוך התמקדות בנוער בסיכון", מספרת מישל לוין, מנהלת הגיוס של המרפאה. "טבע מסתכלת על הנוער בסיכון כעל נוער הנמצא בפרשת דרכים – בין עתיד של עוני ומחסור לבין עתיד של הצלחה בחיים. ידוע שאחד הדברים שמפריעים לאנשים להצליח הוא דימוי עצמי נמוך, שנובע בין השאר מבעיות של דימוי גוף. אחת הדרכים שלנו בסיוע לאותם נערים ונערות היא בעזרת תיקון שיניהם, המהוות עבורם בעיה אסתטית קשה. טיפול בבעיית השיניים מגדיל אצלם את הביטחון העצמי וגורם להם לבחור בדרך שבה יצליחו בחיים".

 

לדברי איריס בק-קודנר, סמנכ"לית בכירה לשיווק גלובלי ותקשורת התאגיד בטבע, "אנחנו בטבע  מבינים כי לבריאות יש השלכות רבות על חיי מטופלים ומשמעויות אישיות רחבות היקף. כחלק מפעילות התמיכה שלנו בקהילה אנחנו שותפים לעשייה של מרפאת הפה החברתית – עמותת DVI, ויחד איתם אנחנו משפיעים לטובה על חיי בני נוער בסיכון. תמיכה זו ויוזמות נוספות להעצמת הבריאות בקהילה, מאפשרות לנו לתמוך ביצירת חברה בריאה יותר".

 (צילום: יוחנן גיל)
(צילום: יוחנן גיל)
 

ד"ר רועי פטל, מנהל המרפאה, מספר שהמרפאה מעניקה טיפולי שיניים כלליים וכן טיפולים ייחודיים יותר, כמו טיפולי שורש ועקירות מורכבות. "כבר שנים רבות שמשרד הבריאות מוקיר את המרפאה ופועלה למען הקהילה והכול נעשה תחת פיקוח. יש לנו בנוסף פרויקט להכשרת מתמחים לרפואת שיניים וכך למעשה הם לומדים את הפרקטיקה ובאותו זמן תורמים לקהילה", הוא אומר.

 

אילו מטופלים מגיעים למרפאה?

"אנחנו מקבלים מטופלים מכל מגוון האוכלוסייה בירושלים וסביבתה – ערבים, יהודים, חרדים, עולים חדשים, קשישים מתחת לקו העוני, ניצולי שואה, בני נוער בסיכון ועוד".

 

איך הרופאים המתנדבים שמגיעים מחו"ל מגיעים אליכם?

"אנחנו מפרסמים את העמותה בכנסים בארץ ובחו"ל, וכך כל רופא שיניים בעולם שרוצה להתנדב ולתרום לקהילה יודע שהוא יכול לעשות את זה גם בירושלים".

 

בספטמבר האחרון החלו להעניק במרפאה טיפול שבועי לקשישים ולניצולי שואה. מי שאחראית על הטיפול בקשישים, המתמקד בעיקר בהכנת שיניים תותבות, היא ד"ר שרית פלמון, מומחית לשיקום הפה מבי"ח הדסה.

 

"יש הרבה אנשים שעקב מצבם הכלכלי לא החליפו את התותבות שלהם במשך 20-30 שנה, למרות שצריך להחליף אותן פעם בשבע שנים", היא מספרת. "זה מקשה עליהם לאכול אבל מעבר לבעיות שנגרמות לתהליך העיכול והבעיות בספיגת חומרים מזינים לגוף, הקשישים האלה סובלים מאוד מבחינה חברתית, ונמנעים ממפגשים עם בני גילם וקרובי משפחה".

 

בכמה קשישים טיפלת עד היום?

"טיפלתי עד כה ב-50 פציינטים והמטרה היא שאטפל ב-50 נוספים עד ספטמבר. לצורך הכנת התותבות הם מגיעים אליי למספר פגישות, שבהן אנחנו עורכים מדידות ומבצעים הכנות שונות, ואני שולחת את התבנית למעבדה, שמכינה את התותבות לשביעות רצונם. יש הרבה קשישים שהטיפול שינה להם את החיים, והם חזרו לחייך ולהיות בקשר עם בני המשפחה והקהילה סביבם".

 (צילום: יוחנן גיל)
(צילום: יוחנן גיל)
 

סיפור מרגש נוסף שקרה לאחרונה במרפאה הוא המקרה של יוני (שם בדוי), בנם של יורם רפאלי (ז"ל) ואתי רפאלי (תבדל"א), בני זוג שנפגעו באסון אולמי ורסאי בשנת 2001. "בני הזוג נפגעו באורח קשה בקריסת הרצפה באולם ורסאי ומאז השתנה לגמרי מהלך חייהם – מזוג עצמאי ומתפקד שחי ברמה כלכלית סבירה, הם הפכו לנכים מחוסרי עבודה ונאלצו להסתייע בעמותות הרווחה", מספרת לוין, שליוותה את בני המשפחה מקרוב.

 

"בגלל שמנהל האולם פשט רגל, בני הזוג לא קיבלו את הפיצויים עד היום. יורם, אבי המשפחה, נפטר לפני כמה שנים כתוצאה מתאונה מצערת שבה הוא התחשמל בצורה קשה. לפני כשנה פנתה אליי אתי, שכבר מכירה את המרפאה, וסיפרה לי שבנה הצעיר יוני היה אמור להתגייס לעתודה מקצועית בצה"ל, אבל הוא לא הלך ליום הגיוס בגלל שאחת משיניו הקדמיות נפלו בפתאומיות והמשפחה לא יכלה לממן את הטיפול. "תוך זמן קצר הוא הגיע אלינו ורופא המרפאה השתיל לו שתל חדש, לא לפני שיוני הבטיח לו שהוא יתגייס לתוכנית הייעודית הזו בצה"ל".

 

והוא עמד בהבטחה?

"בהחלט. הוא התגייס ומשרת בתחום הזה בצבא, כך שהטיפול ממש החזיר אותו לתלם. בכל יום מתרחשים פה סיפורים מרגשים של אנשים שחייהם השתנו מהקצה אל הקצה בזכות הטיפול שעברו, וזה מה שהופך את המרפאה הזו למשהו שהוא מעבר לעבודה – זו למעשה שליחות".

 (צילום: יוחנן גיל)
(צילום: יוחנן גיל)
  

 

מי יהיה המורה למדעים של המדינה?

תחרות "המורה של המדינה" יצאה לדרך, זו השנה התשיעית, במטרה להוקיר ולתת כבוד למורים שלנו. גם השנה, בפעם השנייה, ייבחרו מורים במסלול המדעים ביוזמת חברת טבע.

 

בשיתוף חברת טבע 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יוחנן גיל
מעניקים לכולם חיוך יפה
צילום: יוחנן גיל
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים