שתף קטע נבחר

והרי התחזית: כדור הארץ ממתין לטראמפ

נשיא ארה"ב יכריז הערב (22:00 שעון ישראל) בבית הלבן אם המעצמה הגדולה ביותר בעולם פורשת מהסכם האקלים שנחתם בפריז או נשארת בו. סין והאיחוד האירופי כבר הבהירו: "נאמנים למחויבות שלנו". מהו הסכם פריז? מדוע רוצה טראמפ לפרוש ממנו? ומה יקרה אם ארה"ב תצא בחוץ?

 

 

נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ יכריז היום (יום ה') בשעה 15:00 שעון וושינגטון (22:00 שעון ישראל) מגן הוורדים בבית הלבן על החלטתו אם להוציא את ארצו מהסכם האקלים שנחתם בפריז או להישאר בו.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

אף שטראמפ הביע בעבר את תמיכתו בפרישה מההסכם, חשוב לזכור שבעבר הוא כבר שינה את דעתו בעניינים הרי גורל, והוא נוטה להתייעץ בנושאים האלה עד לרגע האחרון עם שלל יועצים בתוך הבית הלבן ומחוצה לו. לרבים מהם יש דעות הפוכות. אחרי שגורם בבית הלבן אמר לכלי התקשורת בארה"ב שטראמפ החליט לפרוש מההסכם, טען גורם שני בבית הלבן שהנשיא האמריקני טרם קיבל החלטה סופית על צעדיו הבאים. טראמפ עצמו אמר הלילה כי יחליט "בקרוב מאוד".

 

 (צילום: gettyimages, רויטרס) (צילום: gettyimages, רויטרס)
(צילום: gettyimages, רויטרס)
פרישה מההסכם תהיה קיום הבטחת בחירות של טראמפ, אבל הוא יודע היטב שהחלטה כזו תרגיז את בעלות בריתה של ארה"ב: במשך שנים הן השקיעו מאמצים אדירים במשא ומתן מפרך כדי לגבש הסכם על הפחתת הפליטה של גזי חממה. אירופה כבר מיהרה להתייחס אתמול לנושא כשנשיא הנציבות האירופית, ז'אן-קלוד יונקר, אמר כי מדינות היבשת חייבות לומר לארה"ב שהיא אינה יכולה לפרוש מהסכם פריז סתם כך. הוא אמר כי בכל מקרה ייקח לארה"ב שנים להשתחרר מההתחייבויות שקיבלה על עצמה במסגרת הסכם האקלים הזה.

 

"טראמפ לא מבין לעומק את תנאי ההסכם, אף שהמנהיגים האירופים ניסו להסביר לו את הליך הפרישה מההסכם במשפטים ברורים ופשוטים במהלך פגישתם בשבוע שעבר", אמר נשיא הנציבות האירופית יונקר. "זה נראה כמו ניסיון כושל", אמר יונקר. "הרעיון הזה 'אני טראמפ, אני אמריקני, אמריקה תחילה ואני יוצא', זה לא הולך לקרות".

 

מהו בעצם הסכם פריז?

פרופסור דני רוזנפלד מהמכון למדעי כדור הארץ באוניברסיטה העברית מסביר: "הסכם האקלים בפריז נחתם בשנת 2015 על ידי רוב מדינות העולם, 195 מדינות, במטרה להפחית באופן וולונטרי על ידי כל מדינה את פליטת גזי החממה ולהפחית את החשש להתחממות עולמית לרמה שמוגדרת על ידי האו"ם כמסוכנת - התחממות של שתי מעלות מעבר לרמה של הטמפרטורה שנרשמה לפני המהפכה התעשייתית". ההתחממות הגלובלית עלול להביא לעליית פני הים, לבצורות קשות ולאירועי מזג אוויר קיצוניים אחרים כמו הוריקנים ושיטפונות. לדברי המומחה הישראלי, ישראל התחייבה להקטין את פליטת גזי החממה עד 2030 ב-25 אחוזים וארה"ב ב-28-26 אחוזים תוך עשור.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

מדוע רוצה טראמפ לפרוש מהסכם האקלים?

"הסיבה לכך שהנשיא טראמפ רוצה לסגת מאמנת האקלים של הסכם פריז היא בשל התפישה שלו שהעלות של הקטנת פליטות גזי החממה תפגע בכלכלה האמריקנית", אמר פרופ' רוזנפלד. "שריפה של דלק מאובן כמו פחם, נפט וגז הרבה יותר זולה לתפישתו של טראמפ מאשר פיתוח של אנרגיות חלופיות, נקיות יותר ויעילות יותר. אם מדינה אחת גדולה כמו ארה"ב יוצאת מן ההסכם, אז נוצר מצב שבו יש לה יתרון כלכלי בלתי הוגן ביחס למדינות האחרות, ואז ייקטן הרצון של המדינות האחרות להישאר בהסכם האקלים הזה".

 

פאנלים סולריים בברוקלין, ניו יורק (צילום: AP) (צילום: AP)
פאנלים סולריים בברוקלין, ניו יורק(צילום: AP)

דוב קוטב בים הארקטי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
דוב קוטב בים הארקטי(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

מה יקרה אם ארה"ב תצא מהסכם האקלים?

פרופ' רוזנפלד לא חושב שהסכם פריז יקרוס אם טראמפ יחליט להוציא ממנו את ארה"ב. "אם מדינות ייצאו מההסכם, זה יהיה מאוד שולי", הוא אמר. "סין, למשל, איננה מדינה עם אידיאולוגיות כמו ארה"ב ומתוך הכרה של תועלתנות היא משקיעה הרבה מאוד בהקטנת זיהום האוויר, באנרגיות חדשות ונקיות. סין מבינה שזה למען התועלת הכלכלית שלה, בלי קשר למה שקורה בשאר העולם".

 

סין והאיחוד האירופי כבר הכריזו, כאמור, ביממה האחרונה על המחויבות שלהם להסכם האקלים אם ארה"ב תהיה חלק ממנו ואם היא לא תהיה. כמה מומחים טוענים שסין מצמצמת את פליטות גזי החממה שלה הרבה לפני לוח הזמנים שאליו התחייבה, בין היתר כחלק ממאמציה לצמצם את נוכחות הערפיח שחונק את עריה הגדולות. ראש ממשלת סין לי קצ'יאנג אמר שהמלחמה בשינויי האקלים היא "קונצנזוס גלובלי" ו"אחריות בינלאומית". לי, שפגש בברלין את קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, אמר ש"בשנים האחרונות הייתה סין נאמנה למחויבות שלה". מבלי להזכיר את ארה"ב בדבריו, אמר ראש הממשלה הסיני שארצו "קידמה באופן פעיל את הסכם פריז ואנחנו אחת המדינות הראשונות שאשררו את הסכם פריז".

 

"המלחמה בשינויי האקלים היא קונצנזוס גלובלי, היא לא הומצאה על ידי סין. ואנחנו מבינים שזה הסכם עם קונצנזוס גלובלי ושכמדינה מפותחת גדולה אנחנו צריכים להפגין את האחריות הבינלאומית שלנו", אמר לי.

 

האם הפרישה מהסכם פריז היא מיידית?

הסכם פריז נכנס לתוקף ב-4 בנובמבר 2016 ומבחינה טכנית, טראמפ לא יכול לפרוש ממנו עד נובמבר 2019. עם זאת, הוא יכול להאיץ את הסרת האחריות של ארה"ב להסכם על ידי דרישה לאשרר את ההסכם בסנאט, דבר שיגרום להפלתו בשל הרוב הרפובליקני בגבעת הקפיטול, ועל ידי יציאה של ארה"ב מארגון האו"ם לשינויי האקלים (UNFCCC) שהוקם בשנת 1992 ואשר על בסיסו נחתם הסכם פריז.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
195 מדינות חתמו על הסכם האקלים בפריז
צילום: AFP
מומלצים