שתף קטע נבחר

טראמפ משאיר את שגרירות ארה"ב בתל אביב; לשכת נתניהו: "מאוכזבים"

נשיא ארה"ב חתם על הצו המעכב את העברת השגרירות האמריקנית מתל אביב לירושלים - כפי שנהגו לעשות הנשיאים לפניו פעמיים בשנה. הבית הלבן: "טראמפ קיבל את ההחלטה כדי לשפר את הסיכויים למו"מ מוצלח בין ישראל לפלסטינים". לשכת רה"מ: "על אף האכזבה, ישראל מעריכה את דברי הידידות של הנשיא"

 

הנשיא דונלד טראמפ טמן פתק בכותל המערבי (צילום: AP) (צילום: AP)
הנשיא דונלד טראמפ טמן פתק בכותל המערבי(צילום: AP)

 

נשיא ארצות הברית חתם הערב (יום ה') על הצו המעכב את העברת השגרירות האמריקנית מתל אביב לירושלים - כפי שנהגו לעשות הנשיאים לפניו פעמיים בשנה.

 

בהודעת הבית הלבן נמסר כי "בשעה שהנשיא דונלד טראמפ חתם על הצו ועיכב את העברת שגרירות ארצות הברית בישראל מתל אביב לירושלים, אין לראות בצעד זה בשום אופן נסיגה מתמיכתו העזה של הנשיא בישראל ובברית בין ארצות הברית לישראל. הנשיא טראמפ קיבל את ההחלטה כדי לשפר את הסיכויים למשא ומתן מוצלח על הסכם בין ישראל לפלסטינים, ומימוש המחויבות כבדת המשקל להגן על האינטרסים הביטחוניים של ארצות הברית. כפי שחזר ואמר בנוגע לכוונתו להעביר את השגרירות, השאלה אינה אם זה יקרה, אלא מתי".

 

 
לשכת נתניהו הביעה אכזבה מהחלטת הנשיא טראמפ (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
לשכת נתניהו הביעה אכזבה מהחלטת הנשיא טראמפ(צילום: רויטרס)

שגרירות ארה"ב בתל אביב (צילום" AFP) (צילום
שגרירות ארה"ב בתל אביב(צילום" AFP)
 

גורם רשמי בוושינגטון מסר כי טראמפ "מחויב להבטחת הבחירות שלו להעביר את השגרירות לירושלים", אך הוסיף כי הנשיא "סבור שזה לא הזמן המתאים" וכי "לא נקבע לוח זמנים". עוד נמסר כי טראמפ בוחן כיצד לממש את הבטחת הבחירות שלו.

 

לשכת ראש הממשלה מסרה בתגובה כי "עמדתה העקבית של ישראל היא שהשגרירות האמריקנית, כמו שאר השגרירויות, צריכה להיות בירושלים, בירתנו הנצחית. קיום שגרירויות מחוץ לבירה מרחיק את השלום מכיוון שהוא תורם להחייאת האשליה הפלסטינית, שלעם היהודי ולמדינתו אין קשר לירושלים". עוד נמסר: "על אף האכזבה מאי העברת השגרירות בעת הזאת, ישראל מעריכה את דברי הידידות של הנשיא טראמפ ומחויבותו להעברת השגרירות בהמשך".

 

השר להגנת הסביבה, ירושלים ומורשת ח"כ זאב אלקין (ליכוד) הביע אכזבה נוכח הצעד: "טראמפ הבטיח לבוחריו להעביר את השגרירות לירושלים ולא קיים. מקומן של כל השגרירויות הוא בבירתנו ירושלים. אני קורא לנשיא האמריקני להודיע על העברת השגרירות בהזדמנות הבאה, עוד במהלך שנת היובל לאיחודה של העיר. העברת השגרירות והכרה בירושלים מאוחדת כבירת ישראל כפי שקבע הקונגרס, לא רק שלא היו פוגעות בסיכויי השלום האמיתי עם הפלסטינים, אלא היו מבהירות לפלסטינים בצורה ברורה את מה שמבין הרוב המוחלט של אזרחי ישראל: ישראל לעולם לא תסכים לחלוקת ירושלים".

 

שר התיירות יריב לוין הגיב אף הוא: "הנשיא טראמפ הוא ידיד אמת של ישראל. דווקא משום כך האכזבה על אי העברת השגרירות היא גדולה.  This is not the way to make America great again".

 

השר נפתלי בנט אמר כי "אין שלום המבוסס על חלוקת ירושלים. עיכוב העברת השגרירות דווקא מקשה על הסיכוי לשלום אמת מכיוון שהיא מטפחת ציפיית שווא בקרב הפלסטינים לחלוקת ירושלים, דבר שלעולם לא יקרה. רק הכרה מלאה בירושלים מאוחדת בריבונות ישראל תשים סוף לאשליות ותסלול אפשרות לשלום אמת עם שכנינו".

 

ב-1995 אישר הקונגרס האמריקני את "חוק השגרירות בירושלים", המכיר בעיר כבירת ישראל, וקובע שיש להעביר אליה את השגרירות עד 1999. אלא שמאז ניצלו כל הנשיאים - קלינטון, בוש ואובמה - את סמכותם לעכב את ביצוע החוק למשך חצי שנה בכל פעם, משיקולי ביטחון לאומי.

 

לקראת ביקור טראמפ בארץ באמצע מאי עלתה הסוגייה לדיון ציבורי גם בארה"ב, באופן שחייב תגובה חריגה מראש הממשלה בנימין נתניהו. ב-15 במאי צייץ כתב "פוקס ניוז" לענייני חוץ, קונור פאוול, בטוויטר כי "כל מי שדיברתי איתו בוושינגטון בעניין העברת השגרירות לירושלים אומר שנתניהו אמר לטראמפ לא להעביר את השגרירות בעת הנוכחית".

 

בלשכת ראש הממשלה מיהרו לענות שהפרסום ברשת "פוקס ניוז" הוא שקרי, ובאופן חריג פרסמו ציטוטים מתוך הפגישה שקיים נתניהו עם הנשיא האמריקני בבית הלבן בפברואר, ומשיחת הכנה שקיים השגריר בוושינגטון רון דרמר עם מייקל פלין, בעת שהיה מיועד לתפקיד היועץ לביטחון לאומי. בסעיף 5 בסיכום הפגישה של נתניהו עם טראמפ צוין כי "ראש הממשלה נשאל על השגרירות והסביר שהדבר (העברת השגרירות) לא יגרום לשפיכות דמים באזור, כמו שמפחידים אותו (את הנשיא טראמפ)".

 

ראש האופוזיציה ויו"ר המחנה הציוני, יצחק (בוז'י) הרצוג, אמר בתגובה להחלטת טראמפ: "העברת שגרירות ארצות הברית, כמו גם כל שגרירות אחרת לירושלים, היא דבר מתבקש. לצערי, נתניהו למד היום שיעור נוסף, שאין קיצורי דרך ומי שרוצה בהכרה בינלאומית צריך להגיע להסדר מדיני אמיץ. את מה שמבין טראמפ, אני מקווה שלאחר 50 שנה גם נתניהו יפנים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ישראל ברדוגו
נשיא ארה"ב בביקורו בכותל
צילום: ישראל ברדוגו
מומלצים