שתף קטע נבחר

צילום: דוד רובינגרלע"מ

דיווח: ישראל תכננה לפוצץ פצצת אטום בסיני במלחמת ששת הימים

"ניו יורק טיימס" מפרסם כי לפי "מבצע יום הדין", ישראל תכננה להטמין ולפוצץ מתקן גרעיני על אחת מפסגות הרי סיני לצורך הרתעת המצרים ועוד כוחות ערביים. את הדברים חשף תת-אלוף יצחק יעקב (יצה) שהלך לעולמו לפני ארבע שנים בפני כתב "ידיעות אחרונות" רונן ברגמן והחוקר ד"ר אבנר כהן

"הסוד האחרון של ששת הימים": 50 שנה לאחר מלחמת ששת הימים שנגמרה בניצחון מוחץ על מדינות ערב, חושף "ניו יורק טיימס" כי ישראל הכינה תוכנית מגירה בשם "מבצע יום הדין" להטמין ולפוצץ פצצת אטום על פסגת הר בחצי האי סיני לצורך הרתעת מצרים והמדינות האחרות. אם התוכנית הייתה יוצאת לפועל, היה זה השימוש הראשון בנשק גרעיני מאז המתקפה האמריקנית על הערים היפניות הירושימה ונגסאקי 22 שנים קודם לכן.

  

תא"ל יצחק יעקב ("יצה") פירט אודות התוכנית הצבאית בפני עיתונאי "ידיעות אחרונות" רונן ברגמן וד"ר אבנר כהן בשנת 1999, שנים לפני שנפטר ב-2013 כשהוא בן 87. "זה היה כל כך טבעי", אמר יעקב. "יש לך אויב, הוא אומר שהוא ישליך אותך לים – אתה מאמין לו. איך אתה עוצר אותו? אתה מפחיד אותו. אם יש לך משהו שאיתו אתה יכול להפחיד אותו – אתה מפחיד אותו.

 

לפי יעקב, התוכנית נקראה "שמשון". יעקב אמר כי חשש שאם ישראל אכן תבצע את התוכנית ותציג את יכולותיה הגרעיניות בשטח מצרי, הדבר היה הורג אותו ואת צוות הקומנדו שלו. 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

תא"ל יצחק (יצה) יעקב, רעייתו טניה ורונן ברגמן ()
תא"ל יצחק (יצה) יעקב, רעייתו טניה ורונן ברגמן

 

ד"ר אבנר כהן, מחבר הספר "ישראל והפצצה" אודות הקמת הכור הגרעיני בדימונה, תיאר את הרעיון מאחורי תצוגת התכלית הגרעינית כפעולה ש"תיתן לראש הממשלה אפשרות – אם כל השאר נכשל". מכון המחקר להפצת הנשק הגרעיני בוושינגטון, שבין חבריו נמנה כהן, יעלה מחר (יום ב') לרשת אתר מיוחד ובו סדרת מסמכים הקשורים לתוכנית הישראלית.

 

הנשיא לשעבר שמעון פרס התייחס במרומז על התוכנית המדוברת בספריו, שם כינה אותה "ההצעה שהייתה מרתיעה את הערבים ומונעת את המלחמה". על פי תא"ל יעקב, מטרת התוכנית הייתה ליצור מציאות חדשה בשטח. מציאות שתאלץ לערב את המעצמות הגדולות או לחלופין להכריח את המצרים לעצור מתוכניותיהם.

 

תא"ל יצחק יעקב (יצה) בצילומים משירותו הצבאי. בתמונה השנייה - עם רחבעם זאבי (גנדי):



 

היעד שתוכנן להטמנת המתקן הגרעיני היה בפסגת הר שנמצאת כ-32 קילומטרים מבסיס צבאי שנמצא בפרשת דרכים אסטרגטית באבו עגילה שבסיני.

התוכנית, שיכלה לצאת לפועל רק בעקבות הוראה ישירה של ראש הממשלה לוי אשכול והרמטכ"ל יצחק רבין, הייתה לשלוח כוח צנחנים מצומצם שיסיח את דעתם של המצרים ובזמן הזה להטמין את הפצצה בעזרת מסוקים. אם הייתה ניתנת הפקודה לפיצוץ, ההבזק ופטריית העשן היו נראים בכל רחבי סיני והנגב, כך נכתב, ואולי אף עד קהיר.

 

יעקב תיאר את טיסת ההכנה שערך עם ישראל דוסטרובסקי, מנהלה הראשון של הסוכנות לאנרגיה אטומית. יעקב אמר כי המסוק נאלץ לחזור אחרי שנחשפו וגרמו לחיל האוויר המצרי להזניק מטוסים לעברם. "היינו קרובים מאוד", אמר יעקב, "כבר ראינו את פסגת ההר ונקיק שיכולנו להתחבא בו". יעקב המשיך במרוצת השנים להפציר בהנגה להוכיח את העוצמה הגרעינית של ישראל, אך הרעיון לא יצא לפועל. לכהן אמר בשיחותיהם האחרונות שהוא עדיין מאמין ברעיון.

 

השיחה עם אבנר כהן ועם רונן ברגמן התקיימה לפני כ-16 שנה, ומאוחר יותר נעצר "יצה" בחשד שסיכן את ביטחון המדינה. הוא הועמד לדין, אך הורשע בעבירה קלה יותר.

 

דובר שגרירות ישראל בוושינגטון מסר ל"ניו יורק טיימס" כי ישראל לא תגיב על חלקו של תת-אלוף יעקב במלחמה.


פורסם לראשונה 04/06/2017 00:03

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
"היו רואים את הפטריה אולי עד קהיר". אילוסטרציה
צילום: Shutterstock
מומלצים