שתף קטע נבחר

כריך למחשבה: בתי אוכל עם אג'נדה חברתית

מאפייה שמעסיקה נוער בסיכון, פיצרייה בתל אביב שמעסיקה בעלי מוגבלויות, בית קפה שהוא מפעל שיקומי ויקב שמשמש בית עבור אוכלוסייה בעלת צרכים מיוחדים: המסעדות ובתי האוכל שיעשו לכם גם נעים בלב ולא רק נעים בפה

לפני חודשיים, ב-1 במרס, שנה וחצי אחרי שנסגר "קפה איתמר" - בית קפה שהוקם במושב אורה לזכרו של איתמר דורון, שנרצח ב-1998 בפיגוע סמוך למושב, נפתח בית קפה חברתי בשם "שלוה" בירושלים. מי שיזמו את הקמתו הם סימה בן חיים ולהב דורון, ממקימי "קפה איתמר" ומסעדת "דרך הגפן" ופעילים בארגון "שלוה", המסייע למשפחות עם ילדים בעלי מוגבלויות. אליהם הצטרף גם שחר ברכיאל, שניהל בזמנו את "קפה איתמר".

 

את ארגון "שלוה" הקימו לפני 27 שנים קלמן ומלכי סמואלס כדי לסייע למשפחות עם ילדים בעלי מוגבלויות. בית הקפה החדש ממוקם, באופן לא מפתיע, בבניין שבו פועל הארגון. "הבחירה בסימה, להב ושחר אינה מקרית", מספר סמואלס, המשמש מנכ"ל הארגון. "הם אנשים בעלי חזון חברתי שמחפשים בעשייה העסקית שלהם ערך מוסף, והם מביאים עמם את המוניטין שנרכש בעבודה קשה במיזם החברתי ששימש 'קפה איתמר'.

"קפה שלוה" (צילום: יח"צ) (צילום: יח
"קפה שלוה"(צילום: יח"צ)
 

"בית הקפה נפתח רק לפני חודשיים וכבר מלא כמעט עד אפס מקום ברוב שעות הפעילות שלו", ממשיך סמואלס. "אנשים נוהרים לכאן וחוזרים שוב ושוב מכיוון שמעבר לפן החברתי, מדובר בבית קפה ברמה גבוהה מאוד, עם שירות מדהים ואוכל מעולה. אני רואה בזה את הגשמת החזון שלנו, שעיקרו הגברת המודעות וההבנה של חשיבות השילוב והקבלה של אנשים עם מוגבלויות".

 

אחד היעדים המרכזיים שהציבו לעצמם מקימי המקום הוא שבית הקפה הזה יספק הזדמנויות תעסוקה והתמחות לצעירים המשתתפים בתוכניות שונות שמפעילה העמותה, וככה הוא ישמש מודל לשילוב מוצלח בעבודה. "פעילות מסוג זה מאפשרת את השינוי החברתי כי הציבור מגיע לאכול כאן, וזה אומר שהוא לוקח חלק", אומר סמואלס. כאמור, הגישה החברתית של בית הקפה מתבטאת בפן התעסוקתי: חניכי "שלוה" משתלבים בכל התפקידים, גם במתן שירות פרונטלי. נכון לעכשיו מדובר בשלושה עובדים ששולבו בצוות, ובעתיד יגדל מספרם לעשרה.

 

בבית הקפה 120 מקומות ישיבה, והוא מעוצב בקו מודרני עם אלמנטים של רטרו ופריטים עתיקים. מי שמונה לתפקיד שף המקום הוא אבירם רוזה, שמגיש תפריט ישראלי עם נגיעות קלות מהמטבח האיטלקי. המקום מציע מגוון ארוחות בוקר (62-38 שקלים) ומנות בוקר כמו קרואסון עיראקי (38 שקלים), פסטות (46-62 שקלים), דגים (109 שקלים), סלטים (64-44 שקלים), מנות אחרונות ואת הכוכבים של "קפה איתמר" - ברוסקטה ניסואז (52 שקלים), סלט פאטוש (44 שקלים) ופולנטה עם פטריות, תרד ועגבניות שרי צלויות (44 שקלים).

 

דרך שלוה 1 ירושלים, המרכז הלאומי שלוה, 073-2822200, ראשון-חמישי 22:00-8:00, שישי 13:00-8:00, כשר למהדרין

 

 

"קפה שלוה" לא לבד. כיום פועלים בישראל עסקים נוספים בתחום המזון המשלבים בעלי צרכים מיוחדים ובני נוער בסיכון. המודעות המקצועית והחברתית לבעלי צרכים מיוחדים עלתה מאוד בשנים האחרונות, וכמוה גם המודעות לחשיבות שילובם בחברה ובעולם העבודה. כך, למשל, בכמה מיזמים חקלאיים בארץ מיישמים היום את רעיון ה"קיימא", שמבוסס על השאיפה לנהל חקלאות ולייצר מזון בדרכים הוגנות, בהקפדה על שמירה על הסביבה ועל תרומה לחברה ולקהילה. בחוות הללו מועסקים בני נוער שנשרו ממסגרות חינוך. בנוסף לכך פועלים בישראל שני יקבים שבהם מועסקים עובדים בעלי מוגבלויות, ויש גם מסעדות ובתי קפה, כמו "קפה שלוה", שלפעילות הקולינרית שלהם יש ערך מוסף בדמות הכשרתם והעסקתם של עובדים בעלי צרכים מיוחדים.

 

פועל למען הקהילה. "קפה שלוה" (צילום: יח"צ)
פועל למען הקהילה. "קפה שלוה"(צילום: יח"צ)

רועי יצחקי, המנהל של יקב "טוליפ" ששוכן בכפר תקווה, אומר: "התרומה בסיפור הזה היא הדדית, כי העסק שמעסיק את העובדים הללו מקבל לא פחות ממה שהוא נותן להם. השתתפות בכוח העבודה משנה את חייו של האדם מקצה לקצה, עבודה מעניקה סיבה לקום בבוקר, תחושת שייכות ומשמעות לחיים. כמו כן, העובדים לומדים המון מיחסי עובד ומעביד וגם מפתחים הערכה עצמית".

 

"העובדים הללו הם לא סתם תוספת לכוח האדם, אלא הם-הם המקום, הביסטרו לא יוכל להתקיים בלעדיהם. העסק נותן לאנשים הללו הכשרה שתאפשר להם להשתלב בעתיד במקומות עבודה אחרים - וגם מקום עבודה שמכבד את הצרכים שלהם. הם, בתורם, מחזירים לעסק עם המסירות, הדיוק וההשקעה שלהם בביצוע העבודה על הצד הטוב ביותר ועל הדרך גם חשים סיפוק והגשמה עצמית" אומרת בן חיים.

 

"השתלבות בעבודה רצינית נותנת לנערים בסיכון ערך, וזה מדהים לראות כיצד במפגש שלהם עם אנשים מבוגרים הם אוטומטית 'מתיישרים' לפי סוג הקהל שעומד מולם", אומרת לילך רובין, בעלת "קפה שרגא".

 

 

יקב טוליפ

"יקב טוליפ", בבעלות דודי ויסמן, הוא יקב בוטיק שהתחיל את פעילותו בשנת 2003. רועי יצחקי, מנהל היקב, היה בן 25 בלבד כשהחליט להקים את היקב הראשון בעמק יזרעאל כדי להגשים את שאיפתו ליצור יינות אזוריים.

 

הרעיון החברתי: מיקומו של היקב בכפר תקווה נבחר מתוך חזון חברתי, שכן הכפר משמש בית עבור כ-200 דיירים, בני 20 עד 80, כולם בעלי צרכים מיוחדים. לדברי יצחקי, הבחירה לחבר בין תעשיית היין ובין חברי הכפר נועדה גם כדי לחשוף את הכפר לכמה שיותר אנשים וגם כדי להעניק לתושביו פלטפורמה תעסוקתית ויכולת השתלבות בשוק העבודה.

 (צילום: יח"צ)
(צילום: יח"צ)
  

ביקב עובדים כיום 40 דיירים מכפר תקווה, והם מאיישים את כל אחד מהתפקידים הקשורים לייצור היין, לאריזה ולאירוח המבקרים במרכז המבקרים. בנוסף לכך היקב מארח מדי שנה כ-15 אלף מבקרים. אלה מגיעים למרכז המבקרים וזוכים להכיר את הכפר המיוחד ואת ייעודו.

 

מלבד זאת עובד יקב "טוליפ" בשיתוף עם עמותת Make-A-Wish Israel, ואחוזים מההכנסות של מכירות מארזי השי של היקב הן קודש להגשמת משאלותיהם של ילדי העמותה, החולים במחלות מסכנת חיים. פרויקט חברתי נוסף שבו מעורב היקב נקרא "לא שמים תווית". הפרויקט, המשותף לאקים, איל"ן ובית השאנטי, מגשר בין עולם העסקים לקהילה.

 

כפר תקווה קריית טבעון, 04-9830573, כשר

 

 

מטעים

מסעדת "מטעים" ממוקמת בלב שמורת טבע, שבה הילדים יכולים לתצפת על בתי גידול למגוון צמחים ובעלי חיים. התפריט של "מטעים" הוא חלבי ומבוסס על אג'נדה בריאותית ששמה דגש על שימוש בגידולים אורגניים. הילדים יוכלו ליהנות כאן מתפריט ילדים משודרג עם מנות כמו פרנץ' טוסט עם קרם שמנת, פרי ומייפל (34 שקלים). עבור הקהל הבוגר המסעדה מציעה מנות נטולות גלוטן, מנות טבעוניות, ארוחות בוקר, סלטים, כריכים, פסטות ודגים.

 

 (צילום: יח"צ) (צילום: יח
(צילום: יח"צ)

הרעיון החברתי: המסעדה מפעילה תוכנית חברתית בשיתוף עם עמותת על"ם (עמותה לנוער במצבי סיכון בישראל), קרן דואליס להשקעות חברתיות ורמת הנדיב. במסגרת שיתוף הפעולה הזה המסעדה מעסיקה בני נוער בסיכון ומכשירה אותם למקצועות המסעדנות.

 (צילום: יח"צ) (צילום: יח
(צילום: יח"צ)
 

רמת הנדיב זיכרון יעקב, 04-8449998, ראשון-חמישי 16:00-8:00, שישי 14:00-8:00, כשר

 

 

 

 (  )
   

אוסק'ה

מאפייה ובית קפה כפרי קטן ששייכים לאסנת בן סופר, כלכלנית בעברה ואופה בהווה, שמקדישה את חייה לקהילה. את "אוסק'ה" היא פתחה לפני חמש שנים, כשהחליטה לזנוח את המשרדים ואת המעסיק בעל ההון שעבורו עבדה בתור כלכלנית, על מנת לעשות משהו למען החברה וקהילה. היא שכרה מבנה ששימש לפני 90 שנה המחלבה של כפר חוגלה והפכה אותו לבית של מאפים. המקום הקטן הפך בתוך זמן קצר לבית חם לילדי ומבוגרי הכפר, לחיילים ולכל מי שחפץ בקפה ומאפה טעים. מהר מאוד נוצר ביקוש לאוכל, ובן סופר התחילה להגיש מנות חלביות וטבעוניות.

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

התפריט כאן מציע ארוחת בוקר (41 שקלים), שקשוקות (47-45 שקלים), סלטים וכריכים (41 שקלים), שאת הלחם המרכיב אותם אופה אוסנת מדי יום. בנוסף לכך מוצעות מנות כמו בורקס פינוקים (41 שקלים), קיש (41 שקלים) וקינוחים, וכמובן שבמקום יש התרחשות קהילתית מרתקת, וכדאי לעקוב אחריה בעמוד הפייסבוק של המקום.

 (צילום: יח"צ) (צילום: יח
(צילום: יח"צ)
  

הרעיון החברתי: בד בבד עם ניהול העסק החלה בן סופר להתנדב בפנימייה לנוער בסיכון במושב אלישיב. כאשר העסק שלה גדל והיא לא הייתה יכולה עוד להגיע לסדנאות האפייה שהעבירה לבני הנוער המתחנכים בפנימייה, החליטה להציע להם מקום תעסוקה אצלה בעסק. כיום היא מעסיקה בבית הקפה נערים ונערות מהפנימייה, מסיעה אותם הלוך ושוב כדי שיוכלו להגיע לעבודה ומשקיעה ביצירת סביבת עבודה נעימה וסובלנית עבורם. לעתים קרובות היא פורסת את חסותה על פרויקטים חברתיים וקהילתיים נוספים, והיא עוטפת באהבה את כל מי שזקוק לה. בנוסף לכך היא תורמת מתוצרת החנות והמאפייה לעמותות ומתנדבת בוועדה לקידום עסקים קטנים.

בן סופר (צילום: יח"צ)
בן סופר(צילום: יח"צ)
 

ראשית הישוב 1 כפר חוגלה 052-7799597‏, ראשון-חמישי 17:00-8:00, שישי 14:00-8:00, כשר ללא תעודה

 

 

 

קפה בעלמא

בספרדית משמעות המילה Alma היא "נפש", "נשמה", ואכן מאחורי בית הקפה העונה לשם הזה - עומד מפעל שיקומי גדול ממדים. המקום הזה פועל כבר 11 שנים ומציע תפריט ובו ארוחות בוקר, מנות פתיחה (31-27 שקלים), שקשוקות (48-44 שקלים), כריכים, טוסטים, קסדיות, פוקצ'ות, סלטים, קישים (45 שקלים) ומבחר מנות פסטה, בהן גם לזניות (49 שקלים).

 (צילום: יח"צ)
(צילום: יח"צ)

הרעיון החברתי: בית הקפה הזה הוא מפעל שיקומי, שמשמש עבור המועסקים בו סיבה לקום בבוקר. מי שהקים את המיזם הזה היא האגודה לבריאות הציבור בסיוע הקרן לפיתוח שירותים לנכים (מטעם הביטוח הלאומי), ומטרתו לשלב בקהילה עובדים המתמודדים עם לקות נפשית. העובדים המועסקים במקום משולבים במערך התעסוקתי-שירותי, מה שמאפשר להם מפגש יום-יומי עם ציבור הלקוחות של בית הקפה.

 (צילום: יח"צ) (צילום: יח
(צילום: יח"צ)
  

Y CENTER דרך יצחק רבין 17, פתח תקווה, 03-9040727, ראשון-חמישי 23:00-8:30, שישי 13:00-8:00, שבת 24:00-20:30, כשר חלבי

 

 

פיצה פצה

פיצרייה ותיקה בתל אביב, שהתפרסמה בזכות היותה אחד העסקים הראשונים בארץ שהעסיקו עובדים בעלי מוגבלויות. את המקום פתחו סוזאנה ושלומי סלומון, שלמדו בישול באיטליה. לאחר פתיחת הפיצרייה הם פתחו גם את המסעדה האיטלקית Amore Mio, ממש בסמוך לפיצה.

 

הרעיון החברתי: סוזאנה ושלומי החלו להעסיק עובדים בעלי צרכים מיוחדים לאחר שנציגי פרויקט "תעסוקה בדרך אחרת" של אקים - הפועלים לשלב אנשים עם מוגבלות בעבודות שונות - פנו אליהם בעקבות מודעת דרושים כללית שפרסמו. תחילה העסיקה הפיצרייה צעירה אחת, ועם הזמן גדל צוות המלצרים והפיצרייה הפכה לשם דבר, בין השאר גם הודות לפרויקט. בהמשך זכו בני הזוג לאות "בזכות" מטעם אקים, ועד היום המסעדה ממשיכה להעסיק מלצרים בעלי מוגבלויות.

 

אבן גבירול 102 תל אביב, 03-5241122, ראשון-חמישי 22:00-10:00, שישי 15:00-10:00, לא כשר

 

 

 

ליליות

 

מסעדת שף כשרה עם מטבח ישראלי מודרני, שעושה שימוש בחומרי גלם עונתיים ובמסורת הבישול הים תיכונית. מאחורי המסעדה עומדת קבוצת "ליליות", המורכבת מהיזמים אסף בלנק, נדב ברגר ורויטל הלפרין, המשמשת כמנהלת המסעדה. השלושה חברו לקרן "דואליס" - שפועלת לקידום אוכלוסיות חלשות - ויצרו פרויקט חברתי שמשלב בני נוער בעבודה השוטפת במסעדה.  

 

הרעיון החברתי: כאמור, שיתוף הפעולה בין המסעדה לקרן נוצר במטרה לסייע לנוער במצוקה, באמצעות הכשרתם המקצועית בכל תפקידי המסעדה - החל ממלצרות ועד להכנת המנות עצמן. בסופו של דבר, מאפשר הפרויקט לבני הנוער להשתלב בענף המסעדנות ולרכוש מקצוע לעתיד.  

 

דפנה 2 תל אביב, 03-6091331, ראשון-חמישי 16:00-12:00, שישי 16:00-12:00, שבת 23:00-21:30, כשר

 

 

 

חרוצים

ביסטרו-בר-קפה איטלקי, הממוקם בבניין שבו פועלת עמותת שק"ל - שנותנת מענה וסיוע לבעלי צרכים מיוחדים. אוכלים כאן מדי יום כ-300 סועדים, והדגש הוא על הנגשת המקום לכולם, לכן המחירים בו נמוכים יחסית. מחיר העסקיות, למשל, הוא מהנמוכים שתפגשו בימים אלו - 35 שקלים בסך הכול.

 (צילום: חגי שמואלי) (צילום: חגי שמואלי)
(צילום: חגי שמואלי)
 

הרעיון החברתי: הביסטרו הזה הוקם בשיתוף עם עמותת שק"ל כדי להכשיר בני נוער להיות שפים. כיום צוות המקום מונה 15 עובדים, ו-12 מהם בעלי צרכים מיוחדים.

 (צילום: עמוד הפייסבוק) (צילום: עמוד הפייסבוק)
(צילום: עמוד הפייסבוק)
 

בית שק"ל, רחוב יד חרוצים 11 ירושלים 02-6733363 , ראשון-חמישי 17:00-7:00, שישי 15:00-7:00, כשר למהדרין

 

 

 

קפה שרגא

שילוב של מטבח לאירועים, סדנה של אוכל מוכן להזמנה הביתה ומאפייה עם רפרטואר מוצרים עשיר. המקום שייך ללילך רובין, ומדי שישי מתקיימת בו חגיגת מאפים. במקום תוכלו ליהנות מבורקסים, מחלות, ממאפי שמרים מיוחדים ועוד, וגם לרכוש אותם הביתה.

 

בשאר הימים המקום מציע שני תפריטים - אחד לאירועים פרטיים והשני הוא תפריט משלוחים ובו המון סוגי כריכים (48-39 שקלים), פסטה (42 שקלים), מרק (38-32 שקלים), תבשיל יומי משתנה (55 שקלים) והמבורגר צמחוני (52 שקלים).

 (צילום: נעם פיינר)
(צילום: נעם פיינר)
 

הרעיון החברתי: ב"קפה שרגא" מתנהל פרויקט מיוחד שנקרא "נערי שרגא", ומהותו הפעלת קפיטרייה קטנה, חלבית וניידת לאירועים, שאותה מפעיל צוות הנערים. הפרויקט הזה הוא פרי יוזמתם של לילך רובין, הבעלים של "קפה שרגא", והחטיבה לקידום נוער בעיריית ירושלים. במסגרת הפרויקט הזה הנערים עוברים קורס הכשרה מיוחד, שפותח בהתאם ליכולות של הנערים ולצורכי ענף ההסעדה.

 

הכשרת הנערים כוללת עבודת מטבח, תפעול ציוד, קופה, התנהלות כלכלית ופעולות מכירה ושיווק, ועם סיום הקורס משובץ צוות הנערים להפעלת דוכן קפיטרייה באירועים פרטיים או ציבוריים. העבודה אינה קבועה, והנערים נקראים לפי הצורך. המודל הזה פותח מתוך הבנה כי לא לכל בני הנוער המוגדרים "בסיכון" יש את היכולת להתחייב התחייבות מלאה למקום עבודה.

 

ינאי 3 ירושלים, 077-9729972, ראשון-שישי 16:00-8:00, כשר

 

 

אנה

מסעדה איטלקית כשרה שנפתחה לפני כשנה במוזיאון בית טיכו בירושלים, שהיה המבנה הראשון מחוץ לחומות העיר העתיקה ולשם הקמת המסעדה עבר שחזור יסודי. על האוכל אחראי השף מושיקו גמליאלי ממסעדת ״מונא״, והשף נמרוד נורמן הוא השף בפועל, והוא מבשל כאן תפריט חלבי שמבוסס על פסטות, פיצות ודגים.

 (צילום: יח"צ) (צילום: יח
(צילום: יח"צ)
 

הרעיון החברתי: "אנה" נפתחה כמסעדה בעלת אג'נדה חברתית שפועלת לסייע לבני נוער בסיכון לשנות את מסלול חייהם. היא החלה לפעול בשיתוף עם קרן דואליס ועם התוכנית החברתית של עיריית ירושלים, והיא מעסיקה בני נוער בסיכון כל שנות פעילותה.

 (צילום: יח"צ) (צילום: יח
(צילום: יח"צ)
 

בית טיכו הרב אג''ן 10 ירושלים, 02-5434144, ראשון-חמישי 23:00-9:00, שישי 14:00-9:00, שבת 23:00-19:30, כשר חלבי

 

 

 

קפה גותה סינימטק

בית קפה ומסעדה חלבית בשדרות. התפריט מציע ארוחות בוקר (54-28 שקלים), כריכים וטוסטים מיוחדים (36-34 שקלים), שקשוקות (51-46 שקלים), קישים, סלטים, מבחר קינוחים וקפה איטלקי שנטחן במקום.

 (צילום: מתוך עמוד הפייסבוק)
(צילום: מתוך עמוד הפייסבוק)
 

הרעיון החברתי: את "גותה" מפעילה "עמותת גוונים לפיתוח החינוך, הקהילה והסביבה" מאז 2014, שמטרתה להציע הזדמנויות לתעסוקה שווה עבור צעירים בעלי מוגבלויות. "קפה גותה" חרט על דגלו תעסוקה שווה והוגנת לכולם, ולדברי פעילי העמותה, השתלבות במקום מאפשרת לעובדים בעלי הצרכים המיוחדים לפתח חוסן אישי ולהתכונן ליציאה לחיים עצמאיים.

 

הדגל 4‏ שדרות‏, 08-6515761‏, ראשון-חמישי 22:00-9:00, שישי 14:00-9:00, שבת 22:00-19:30, כשר למהדרין

 

 

קפה רינגלבלום

מסעדה חלבית שפועלת בשכונה ד' בבאר שבע מאז 2009. התפריט מציע כמה סוגים של שקשוקה (50-46 שקלים), סלטים (46-42 שקלים), כריכים (36-29 שקלים), פיצות (42-38 שקלים) ומבחר לא קטן של פסטות (56-34 שקלים).

 (צילום: מתוך עמוד הפייסבוק) (צילום: מתוך עמוד הפייסבוק)
(צילום: מתוך עמוד הפייסבוק)

הרעיון החברתי: עמותת "תור המדבר" הקימה את המסעדה בסיוע עיריית באר שבע כדי לתת מענה מקצועי לנוער בסיכון בבאר שבע. ב-2010 הצטרפה קרן דואליס למיזם כדי להופכו לעסק חברתי בעל קיימות ארוכת טווח. כיום המסעדה פועלת בפיקוח משרד הרווחה והשירותים החברתיים ומכשירה את בני הנוער למקצועות המטבח. לכל אחד מהנערים מותאמת תוכנית טיפולית פרטנית על פי יעדים אישיים. אלה נקבעים יחד עם העובדת הסוציאלית שמלווה אותם לאורך כל התוכנית.

 (צילום: מתוך עמוד הפייסבוק)
(צילום: מתוך עמוד הפייסבוק)
  

רינגלבלום 86/6 באר שבע, 08-6491001‏, ראשון-חמישי 22:30-9:00, שישי 14:00-8:00, כשר

 

 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים