שתף קטע נבחר

יום איכות הסביבה: להבטיח יחסים הדדיים בין האדם לטבע

לכבוד יום איכות הסביבה העולמי, לקידום המודעות הסביבתית והחיבור שבין אנשים לסביבה, חשוב שכולנו נבין שאנחנו חלק ממחזורי הטבע, ולכן עלינו להשתלב בהם בהרמוניה. כדי שנלמד מהעבר, נשנה את ההווה ונחשוב על העתיד, עלינו להוקיר את יחסי הגומלין בין הטבע לאדם. כי איכות הסביבה חייבת להיות דרך חיים, ולא רק יעד נשגב

בכל פעם שאנחנו מדברים על איכות חיים - אנחנו חושבים על פרנסה טובה, רווחה ובריאות. לרוב אנחנו מבקשים בילוי איכותי, ארוחה מיוחדת, חופשה נפלאה, מכונית חדשה, טלפון נייד או חולצה ממותגת.

 

כתבות נוספות מאת פרופ' עדי וולפסון

 

מצד שני, כשאנו מדברים על איכות סביבה, אנו חושבים על זיהום אוויר, פסולת, פגיעה בשטחים פתוחים ומאבקים נגד תעשיינים. אבל לפעמים, גם על פריחה, בעלי חיים ופלאי הטבע. ממה נובע הפער שבין התפישה של איכות החיים לזו של איכות הסביבה? אולי מפני שאנחנו עוסקים ביומיום בכמות ולא באיכות? או כיוון שאיכות הסביבה נתפשת כנטל בעוד איכות החיים כנכס? אולי זו בכלל הנטייה שלנו לראות את "הצד הצהוב" של החיים ולא את "הצד הכחול" שלהם.

 

מה שבטוח, שלרוב מתייחסים לאיכות הסביבה בגישה האנתרופוצנטרית - גישת ערך האדם שמעמידה את האדם וצרכיו במרכז, ועל פיה השמירה או ההגנה על הטבע נעשית רק לצורך זה. אבל קיימות גם אפשרויות אחרות, כמו למשל הגישה הביוצנטרית - גישת ערך החיים שמעמידה את האדם כשווה בין שווים בטבע, ומדגישה את ערך החיים של כל היצורים, לרבות בני האדם, בעלי החיים והצמחים. והגישה האקוצנטרית - גישת ערך היקום המדגישה את זכות קיומו של הטבע כולו על כל מרכיביו החיים, הצומחים והדוממים. גישות אלה מבקשות לחבר בין האדם לסביבה, לאזן בין הצרכים שלהם, להסדיר את יחסי הגומלין ולהחזיר אותנו לממדים הנכונים.

יחסי גומלין שיחזירו אותנו לממדים נכונים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
יחסי גומלין שיחזירו אותנו לממדים נכונים(צילום: shutterstock)
 

הטבע טומן בחובו מגוון ערכים בצורה של "מוצרים" אשר נחלקים לארבע קטגוריות: שירותי אספקה הכוללים מוצרים כמו מזון, סיבים, דלק ועוד, שירותי הסדרה, כגון ויסות טמפרטורה ולחות, שירותי תמיכה, לרבות ניקוי אוויר או מים וְהַאֲבָקָה ושירותים תרבותיים-רוחניים, למשל מקור להשראה ולמחשבה. כל הצרכים הדרושים לקיום המערכות האקולוגיות על מרכיביהן, קשורים ישירות למשאבי הטבע, אך לא פחות מכך להבנה שמשאבי הטבע מוגבלים ושיש לנצל אותם בחוכמה ולאפשר להם להתחדש.

 

יתרה מכך, לכל מרכיב במארג המשאבים בטבע יש חשיבות לקיום היקום. איכות הסביבה חייבת להגדיר ולהבטיח את הזכות לחיים, ולהדגיש שאין סתירה בין הזכותם של בני אדם לזכותו של הטבע.

 

הזכות לאיכות חיים נאותה, ובכללה לבריאות טובה ולמרחב מחיה הולם ובטוח, קשורה במשאבי הטבע ומושפעת מאיכות הסביבה. היום (ב') מצוין העולם כולו את יום איכות הסביבה העולמי, יום בו מקדם האו"ם את המודעות הסביבתית ומעודד פעילות חיובית לשמירה על הסביבה. הנושא המרכזי השנה הוא החיבור שבין אנשים לסביבה - בעיר וביבשה, מהקטבים ועד קו המשווה.

 

איכות הסביבה מתחילה בפליאה מהטבע על יופיו וכוחו, ובהבנה שאנחנו חלק ממחזורי הטבע. לכן עלינו להשתלב בהם בהרמוניה. אותה הבנה שנמצאת בהגנה על הסביבה הטבעית ומאפשרת למרכיבים ביוטיים והא-ביוטיים והמערכות האקולוגיות להמשיך ולהתקיים. זה החיבור שבין הידע וההבנה לתחושה ולפעולה. אך מעל לכל, איכות הסביבה מבקשת להבטיח יחסים הדדים של לקחת ולהחזיר, להיות שלם אבל גם להבין שאנחנו חלק ממשהו גדול יותר.

 

בסופו של דבר, עלינו ללמוד מהעבר, לשנות את ההווה ולחשוב על העתיד. ההבנה כי איכות סביבה לא מתייחסת רק לזיהום ולמפגעים סביבתיים, אלא לחיבור בין האדם לסביבה וליחסי הגומלין בין השניים, ממש כשם שבריאות אינה מתייחסת רק להיעדר מחלה, אלא למצב של איתנות גופנית ונפשית, הכרחית כדי לצמצם את המרחק והניכור שנוצרו לאורך השנים בין האדם לסביבה.

 

בפעם הבאה שאתם נושמים מלוא הראות, תחשבו על החמצן שהטבע מספק לנו ולא רק על מזהמי האוויר. כשאתם ממהרים בדרך מהבית לעבודה וחזרה, תעצרו לרגע מול הזריחה או השקיעה, תתכופפו להריח פרח, תעקבו אחרי ציפור במעופה. כי איכות הסביבה חייבת להיות דרך חיים ולא רק יעד נשגב.

 

הכותב הוא חוקר במרכז לתהליכים ירוקים במכללה האקדמית להנדסה ע"ש סמי שמעון ומחבר הספר "צריך לקיים - אדם, חברה וסביבה: לקחי העבר ואחריות לעתיד" (פרדס, 2016).

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים