שתף קטע נבחר

"הזקנה לא קשורה בגיל" - המודל לחיים בריאים

"בריאות היא מצב של רווחה גופנית, נפשית וחברתית ולא רק היעדר מחלה. הרפואה כיום מתמקדת בטיפול בסימפטומים של מחלות ולא באדם המשלב גוף, נפש ונשמה", אומר קרדיולוג בכיר אשר פיתח מודל משולש המבקש לשנות את הגישה הרפואית הקיימת

"בשיתוף מגדלי הים התיכון" 

  

זקנה היא תהליך טבעי ובלתי נמנע אך לא בהכרח חייב להיות מלווה במחלה וסבל. תוחלת החיים שלנו עולה בהתמדה, ואחוז בני 65 ומעלה עולה גם הוא, בו בזמן אנו עדים לעלייה מתמדת במחלות כרוניות ומטבע הדברים המבוגרים הם הראשונים להפגע.

 

הגישה הרפואית העכשווית מתמקדת בסימפטומים של המחלות ומנסה להעלים אותם על ידי טיפול תרופתי מבלי לפתור הסיבה שגרמה למחלה. התוצאה של גישה טיפולית זאת היא עליה מתמדת במחלות הכרוניות שבמרבית המקרים מלווים בסבל וירידה משמעותית באיכות החיים.

 

עוד במדור 60 פלוס:

אמן הפופ-ארט בן ה-80 שלא ידע שהוא כזה

אופנועים וצניחה חופשית: החיים באקסטרים בגיל 70

6 כללים לתזונה נכונה של נשים שעברו את גיל 60

 

בריאות היא רווחה גופנית, נפשית וחברתית לא רק היעדר מחלה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בריאות היא רווחה גופנית, נפשית וחברתית לא רק היעדר מחלה(צילום: shutterstock)
  

ארגון הבריאות: "בריאות היא רווחה גופנית, נפשית וחברתית" 

ארגון הבריאות העולמי הגדיר כבר ב-1948 את המושג: בריאות, כמצב של רווחה מלאה גופנית, נפשית וחברתית ולא רק היעדר מחלה. הגעה למצב של בריאות אופטימאלית היא אחת מזכויות האדם הבסיסיות. בשנת 1986 התווסף להגדרה הכללית הסבר בנוגע לדרך שיש לעשות בשביל להשיג את אותה רווחה מלאה. ״לשם כך על הפרט או הקבוצה להיות מסוגלים לאתר את שאיפותיהם ולהביאן לידי ביטוי, לספק את צורכיהם, להתמודד עם סביבתם ואף לשנותה במידת הצורך״.

 

ברור אם כן כי בכדי להשיג הזדקנות בריאה אנו צריכים לפעול בכדי למנוע את הופעת המחלה כבר בגיל צעיר ולרפא את המחלה במקום לטפל בה ובכך ולצמצם את היארעות המחלות הכרוניות.

 

לשם כך דרוש שינוי תפיסה ממחלה לבריאות, מגישה חומרית חד ערכית פונקציונאלית לגישה הוליסטית רב תחומית, מנורמות רפואיות כלליות ומלחמה בסימפטומים למכלול הפרטני של האדם הספציפי והעצמת בריאותו, מהחלשת הפרט והפיכתו לתלותי בהתערבות ועזרה חיצונים לחיזוק והעצמת משאבי הבריאות וההחלמה שקיימים בו.

 

כדי להשיג זאת עלינו לשנות את הגישה העכשווית שמבוססת על מודל ביו-מדקלי למודל הוליסטי מערכתי שמתייחס לגורמים ביולוגים, נפשיים, רוחניים וחברתיים כמחוברים ומושפעים הדדית.

 

גישה רפואית במודל משולש

הרפואה האינטגרטיבית המאחדת שפיתחתי מבוססת על מודל המתייחס לאדם כשילוב בין גוף נפש ונשמה. המודל שם דגש על היבט המניעה, דרך השגת רווחה גופנית, נפשית, רוחנית וחברתית. ומגדיר רווחה כמצב רוח לפיו האדם חש שהוא מסוגל ליישם את שאיפותיו עם תחושת אהבה, אושר ושחרור.

 

הזקנה להשקפתי לא קשורה בגיל כי אם ברמת ומשך הסטרס וברמת החיוניות של האדם. השילוב בין מחסור בחומרים מזינים מצד אחד ומתח מצד שני תורם רבות לזירוז תהליך ההזדקנות וכתוצאה - למוות. בכדי לאפשר לאדם למות בריא אנו צריכים לפעול בשלושה מישורים עיקריים.

  

1: משמעות, משפחתיות וחיוביות

במישור הנפשי רוחני הרווחה מקורה במציאת משמעות ותכלית בחיים. בפיתוח גישה חיובית וקביעת מטרה. ביכולת לבחור את הדבר הטוב ביותר בין האפשרויות הקיימות בסביבתו, ואז לגייס את המשאבים הנחוצים להשגת המטרה.

 

איך זה בא לידי ביטוי בחיים? שמירה על קשר בריא עם המשפחה, לימודים והתפתחות אינטלקטואלית, חיים משותפים, נישואים גם שניים או לפחות מגורים משותפים, חיים בקהילות תומכות, ובו בעת דאגה לעצמאות וגמישות בתפקוד והסתגלות למציאות הקיימת ולאובדן ולמוגבלות.

 

אימון משקולות לפי היכולת למען חיזוק מסת שריר ועליית החיוניות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אימון משקולות לפי היכולת למען חיזוק מסת שריר ועליית החיוניות(צילום: shutterstock)

 

2: פעילות גופנית ותזונה מתאימה

במישור הגופני עם ההזדקנות יש ירידה במסת השרירים הן בגלל ירידה בתפקוד מערכת העיכול והן בגלל הזנחת התזונה עד כדי תת-תזונה מצד אחד וירידה בתפקוד הגופני מצד שני. שני התהליכים מגבירים את הצורך בתזונה נכונה, ובצורך הקריטי בפעילות גופנית.

 

איך עושים את זה? אכילת פירות וירקות והגבלת הכמויות של בשר אדום, כמו גם צריכה מועטה של אלכוהול. תוספת אנזימי עיכול בקפסולות כאשר תפקוד מערכת העיכול ירוד ישפר משמעותית את רמת החיוניות ויעלה את הכוח הפיזי.

 

בגיל מבוגר הירידה במסת השריר מהווה גורם המעלה את הסיכון לשברים כתוצאה מנפילות שהופכות שכיחות עם העלייה בגיל. פעילות גופנית תעלה את הכושר גופני ותאפשר התמודדות במניעת נפילות.

 

פעילות האירובית כמו הליכה מהירה, שחייה והתעמלות תוריד את רמת המתח וכתוצאה מכךתוריד את מדדי לחץ הדם, את השומנים בדם ותאזן את רמות הסוכר.

 

פעילות אנאירובית, מצד שני, בחדר כושר עם שימוש במכשירים והרמת משקולות, כל אחד כמובן לפי יכולתו, תעלה את המסה השרירית ותחזק את העצמות ובכך תגרום לעלייה ברמת החיוניות.

 

3: שינה וויטמינים

במישור האנרגטי הירידה ברמת החיוניות תבוא לידי ביטוי בגיל מבוגר בחולשה כללית, עייפות, דיכאון, אין אונות, סחרחורות, חוסר שיווי משקל וירידה בראיה או בשמיעה.

 

כדי לעלות רמת החיוניות בנוסף לתזונה מתאימה מומלץ לשתות מיצי ירקות, מרק עצמות,  ובנסוף צריכה של אנטיאוקסידנטים כמו ויטמינים E ו-C, ביתא-קרוטן, סלניום, ויטמינים B5,B5, מלטונין Q10 ועוד, מנטרלת את הרדיקלים החופשיים ומעלה כמות האנרגיה הזמינה ומונעת נזק לרקמות ולתאים.

 

חשיבות רבה ניתנת לשינה טובה על ידי שימוש בצמחים מרגיעים כמו קמומיל, פסיפלורה ולריאן לפני שימוש בתרופות.

 

 

הכותב הינו קרדיולוג במרכז הרפואי רבין. ב-14 ביוני ישוחח עם ראג'-יוגית סודש, מורה למדיטציה, בערב של "ברהמא קומריס" בנושא ריפוי הגוף. המפגש יערך במוזיאון תל אביב לאמנות. הכניסה ללא תשלום

 

 

 מי מחייך יותר: נשים או גברים? ואיך זה משפיע על חיינו. 10 עובדות על חיוכים

 

 

  

 

 בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

 


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: shutterstock
גישה חיובית לחיים. חיזוק הנפש והרוח
צילום: shutterstock
צילום: אמאל חוסרי
ד"ר נאדר בוטו
צילום: אמאל חוסרי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים