שתף קטע נבחר

ארה"ב מנסה לפתור את המשבר: "קטאר חשובה מדי"

ניסיונות גישור בין קטאר למדינות האזור, יום אחרי ההודעה הדרמטית על ניתוק היחסים. ארה"ב צריכה את קטאר דומיננטית באזור, גם בגלל הקשר לחמאס, ולפי בכיר בממשל "מנהלת מגעים עם כל הצדדים". עוד מתווכות: רוסיה, טורקיה וכווית - שהצליחה לפייס בין הצדדים ב-2014

ארה"ב ומדינות נוספות מנסות לגשר בין קטאר למדינות הערביות שהודיעו אתמול (יום ב') על ניתוק היחסים עם האמירות העשירה. גורמים אמריקנים אמרו לרויטרס כי ארה"ב תפעל להרגעת המתיחות בין קטאר לסעודיה – בעלת ברית מרכזית שלה באזור. הגורמים האמריקנים אמרו שקטאר "חשובה מדי" לצבא האמריקני ולאינטרסים של ארה"ב באזור מכדי שתהיה בבידוד.

טראמפ עם אמיר קטאר בביקורו במזרח התיכון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
טראמפ עם אמיר קטאר בביקורו במזרח התיכון(צילום: רויטרס)
 

הגורמים האמריקנים נדהמו מההחלטה המשותפת שקיבלו סעודיה, מצרים, בחריין ואיחוד האמירויות: לנתק את היחסים הדיפלומטיים עם קטאר בגלל תמיכה בארגוני טרור והקשרים עם איראן. בהמשך הודיעו על צעד דומה גם בתימן, לוב והאיים המלדיביים. הבוקר אמרה קטאר כי היא מוכנה לנהל מגעים להרגעת המתיחות.

 

לוושינגטון חשוב לשמור על מעמדה של קטאר באזור. בקטאר נמצאים עשרת אלפים חיילים אמריקנים ובאמירות העשירה נמצא בסיס אל-אודייד, בסיס חיל האוויר הגדול ביותר של ארה"ב במזרח התיכון. מהבסיס ממריאים מטוסי הקואליציה שמובילה ארה"ב נגד דאעש לתקיפות ולסוריה ובעיראק.

בסיס אל-אודייד בקטאר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בסיס אל-אודייד בקטאר(צילום: רויטרס)
  

בזירה הדיפלומטית ארה"ב צריכה לשמור על תפקידה של קטאר לתווך במגעים עם ארגוני הטרור שבהם היא הביעה תמיכה, כמו חמאס והטליבאן. קטאר מציגה את עצמה כבר שנים כמתווכת באזור עתיר הסכסוכים. מצרים ומדינות אחרות זועמות על התמיכה שלה באיסלאמיסטים, במיוחד באחים המוסלמים שנחשבים לאויב פוליטי.

 

"יש לכך שימושיות מסוימת", אמר אחד הגורמים האמריקנים על הקשר של קטאר לארגוני הטרור. "חייב להיות מקום בשבילנו שבו אפשר להיפגש עם הטליבאן. האנשים מחמאס חייבים שיהיה להם מקום ללכת אליו שבו הם יכולים להיות מבודדים לחלוטין ולדבר".

טיסות בוטלו בגלל המשבר: בנמל התעופה בדוחא (צילום: AP) (צילום: AP)
טיסות בוטלו בגלל המשבר: בנמל התעופה בדוחא(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

הגורמים האמריקנים, הפועלים כיום ואלו שפעלו בעבר, הודו שהתקשו להבין לגמרי מה הוביל להחלטת המדינות הערביות לנתק קשר עם קטאר. הם ציינו את היחס החם שקיבלו הסעודים מדונלד טראמפ כשהגיעו לריאד בחודש שעבר. גורם לשעבר בממשל האמריקני אמר כי "החשד שלו" הוא שהסעודים הרגישו מעודדים מדי מיחסו האוהד של טראמפ ומעמדתו התקיפה נגד איראן, וחשבו שארה"ב מאחוריהם גם בצעד דרסטי כזה.

 

בריאד קרא טראמפ למדינות ערב ולמנהיגים המוסלמים לסלק את הטרוריסטים מהאזור, וטען שאיראן היא מקור מרכזי למימון ותמיכה בטרור. גורם בכיר בממשל האמריקני אמר לרויטרס שארה"ב לא קיבלה סימנים מסעודיה לקראת ההחלטה הדרמטית. הבית הלבן מסר כי הוא מחויב לפעול להורדת המתיחות במפרץ.

אוגרים מזון בסופר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אוגרים מזון בסופר(צילום: AFP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
האמריקנים הדגישו את הצורך בקידום הפיוס האזורי עם קטאר, מדינה בת 2.5 מיליון תושבים ויצואנית מובילה של גז טבעי. "אנחנו לא רוצים לראות קרע קבוע ואני חושב שלא נראה", אמר הבכיר בממשל טראמפ, והוסיף כי אם המדינות החברות במועצת שיתוף הפעולה במפרץ ייפגשו לדיון על הקרע - גם ארה"ב תשלח נציג.

 

שש מדינות חברות במועצה: סעודיה, כווית, איחוד האמירויות, קטאר, בחריין ועומאן. "יש מודעות לכך שההתנהגות של קטאר מדאיגה לא רק את השכנות במפרץ אלא גם את ארה"ב", אמר הבכיר בממשל טראמפ. "אנחנו רוצים להחזיר אותה לכיוון הנכון".

 

מרסלה ווהבה, בעבר שגרירת ארה"ב באיחוד האמירויות, משוכנעת שארה"ב תגיב למשבר. "איך נעשה את זה? אני חושבת שזה יהיה מאוד בשקט ומאחורי הקלעים. אני בספק אם נשב 'על הגדר' ונתן למשבר להחמיר", אמרה.

הקטארים המבוהלים רוקנו את המדפים במכולות ()
הקטארים המבוהלים רוקנו את המדפים במכולות

  

"אנחנו מנהלים מגעים עם כל הצדדים כדי למצוא דרך להשיב את האחדות למועצת מדינות המפרץ כדי שיתמכו בביטחון האזור", אמר גורם נוסף בממשל האמריקני על מאמצי התיווך, והוסיף כי קריטי "להמשיך את המאבק בטרור ובאידיאולוגיה הקיצונית".

 

מדינה נוספת שמנסה לפייס בין הצדדים היא כווית, חברה במועצת מדינות המפרץ שלא הצטרפה לנתק. ב-2014 מילאה כווית תפקיד מרכזי ביישוב סכסוך דומה, אז הטילו כמה מדינות חרם דיפלומטי על קטאר שכלל החזרת שגרירים.

   

אמיר כווית, השייח סבאח אל-אחמד א-ג'אבר א-סבאח, שוחח בטלפון עם מקבילו הקטארי, שייח תמים בן חמד אל-ת'אני, והביע תקווה שהוא לא ינקוט צעדים שעלולים להביא להסלמה. במסגרת המאמצים הדיפלומטיים ביקש אמיר כווית שאל-ת'אני ידחה נאום שתכנן לשאת על המשבר במפרץ הפרסי. אל תאני הסכים. מחר צפוי אמיר כווית להגיע לריאד ולהמשיך במאמצים לפתור את המשבר האזורי.

 

נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן שוחח בטלפון עם מנהיגי קטאר, רוסיה, כווית וסעודיה כדי להוריד את המתיחות אחרי ניתוק הקשרים עם קטאר. "חשיבות השלום האזורי והיציבות הודגשה בשיחות האלה, כמו גם החשיבות בהתמקדות בדרך של דיפלומטיה ודיאלוג", אמרו גורמים בטורקיה. לטורקיה יש יחסים טובים עם קטאר, כמו גם עם שכנותיה במפרץ.

 

סגן ראש ממשלת טורקיה, נומאן קורטולמוז, אמר אחרי פגישה של הקבינט שאנקרה רוצה לעזור לפתור את המשבר. אחרי השיחות בין ארדואן לפוטין נמסר מהקרמלין כי גם הם קוראים לדיאלוג ולפשרה. שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב אמר: "אנחנו מעוניינים לשמור על יחסים טובים עם כולם, במיוחד באזור שבו הדבר הכי חשוב הוא להתמקד בכל המאמצים להילחם באיום המשותף, שהוא הטרור הבינלאומי".

 

בעקבות המשבר הדיפלומטי באזור – החריף ביותר מאז מלחמת המפרץ – הפסיקו חברות תעופה ערביות את הטיסות לקטאר. קטארים מודאגים מיהרו למכולות ורוקנו את המדפים במטרה לאגור מזון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
טיסות בוטלו: בנמל התעופה בדוחא
צילום: AP
מומלצים