שתף קטע נבחר

בנט על סערת הקוד האתי: "פועלים כדי למנוע סתימת פיות באקדמיה"

שר החינוך אמר כי הקוד האתי שביקש מפרופסור אסא כשר לחבר, כפי שנחשף ב"ידיעות אחרונות", "נועד למנוע מצב שסטודנט עלול להיפגע בגלל עמדותיו הפוליטיות ושמרצה שמקבל משכורת ממשלם המסים יוצא בקריאה להחרים את האקדמיה". ראש חוג למדעי המדינה: "פרופסור כשר לא אובייקטיבי. אין סיכוי שזה יעבור"

 

שר החינוך נפתלי בנט התייחס הבוקר (יום א') לסערת הקוד האתי שהוא מקדם באקדמיה ואשר נחשף ביום שישי ב"ידיעות אחרונות". "היום אנחנו פועלים כדי למנוע סתימת פיות באקדמיה", אמר יו"ר הבית היהודי לפני כניסתו לישיבת הממשלה. "כדי למנוע מצב שסטודנט עלול להיפגע בגלל עמדותיו הפוליטיות ושמרצה שמקבל משכורת ממשלם המסים יוצא בקריאה להחרים את האקדמיה".

 

פרופסור אסא כשר חיבר את הקוד לבקשתו של בנט. על פי הקוד, מרצים לא יוכלו להתבטא בנושאים פוליטיים בפני הסטודנטים שלהם, אלא אם הדבר מתחייב כחלק מחומר הלימוד כמו למשל בתחום מדעי המדינה. סעיף נוסף שבכוונת בנט לאכוף אוסר על חברי סגל אקדמי להשתתף בחרם אקדמי על מוסדות להשכלה גבוהה ואף אוסר עליהם לקרוא לאחרים לתמוך בחרם כזה. עוד קובע הקוד כי קליניקות ותוכניות לימודים באקדמיה לא יוכלו לקיים שיתופי פעולה עם עמותות המזוהות פוליטית.

שר החינוך בנט. "נגד קידום אג'נדות פוליטיות באקדמיה" (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
שר החינוך בנט. "נגד קידום אג'נדות פוליטיות באקדמיה"(צילום: אוהד צויגנברג)

 

 

פרופ' אסא כשר, מחבר הקוד האתי לאוניברסיטאות (צילום: חיים צח) (צילום: חיים צח)
פרופ' אסא כשר, מחבר הקוד האתי לאוניברסיטאות(צילום: חיים צח)

"אנחנו בעד חופש אקדמי", הדגיש היום שר החינוך, "אנחנו נגד קידום אג'נדות פוליטיות באקדמיה". אמש פרסם ועד ראשי האוניברסיטאות (ור"ה) הודעה חריפה נגד היוזמה. "אנו מתנגדים בתוקף לקביעת קוד אתי", נכתב. "זה מפר באופן חמור ויסודי את תפיסת החופש האקדמי".

 

עוד נמסר כי "הצעת הקוד האתי שניסח פרופ' אסא כשר מפקיעה מן המוסדות להשכלה גבוהה את החופש לקבוע את כללי ההתנהלות וההתנהגות של חברי הסגלים האקדמיים".

 

ועד ראשי האוניברסיטאות הוסיף כי "עיון מדוקדק בהצעת הקוד מראה כי אף שהוא מוגדר כ'קוד אתי של ההתנהלות הראויה בתחומי חפיפה בין פעילות אקדמית לפעילות פוליטית', רבים מסעיפיו עוסקים באופי כלל הפעילות האקדמית בתחומי המחקר וההוראה. בכך הופך הקוד לאוסף של כללים מוכתבים שלטונית על מכלול הפעילויות האקדמיות של חברי הסגל האקדמי בישראל".

 

רם שפע, יו"ר התאחדות הסטודנטים והסטודנטיות בישראל, הגיב ליוזמה: "זה מסוג המהלכים שרק ההיסטוריה תשפוט. נפגשנו עם פרופ' כשר כשזה ניגש לכתוב את הדו"ח והבהרנו חד-משמעית: אנחנו אמנם נעמוד על כך שכל סטודנט יחוש בטוח להביע את עמדותיו וזהותו מבלי לחשוש שהדבר יפגע בו, אך לא במחיר של השתקה ופגיעה בחופש הביטוי. הקוד רחוק מאוד ממשימתו האתית, לכאורה. החשיבה שבשדה האקדמי אפשר להטיל הגבלים על אמירות ומחשבות היא מוטעית מיסודה, כי כן, הכול פוליטי ובלתי אפשרי להפריד פוליטיקה משאר תחומי החיים, קל וחומר האקדמיים. אנחנו נילחם על המשכו של חופש הביטוי".

 

ד"ר הני זובידה, ראש החוג למדעי המדינה במכללת עמק יזרעאל, התייחס בראיון לאולפן ynet לסערת הקוד האתי ותקף את פרופסור כשר: "הגיע הזמן שיבינו שהוא לא הכי אובייקטיבי והדיון שלו מתמצה בתחום המחקר. אני מסכים שמרצים צריכים להביא את שני הצדדים ולפתוח את הדיון, אבל קוד אתי שימנע מאיתנו להתעסק בנושאים שעומדים בדיון ציבורי?".

 

זובידה נותן כמקרה דומה דיון על חיסונים בבית ספר לרפואה: "אתה יודע שאסור למרצה להביע את דעתו אם צריך להתחסן או לא כי זו סוגיה פוליטית ממדרגה ראשונה. בית ספר ללימודי מגדר יהיה צריך לסגור לגמרי כי כל שאלת המגדר היא שאלת פוליטית. איפה הסוף?".

 

להערכתך, זה יעבור?

"לא יעבור. אין סיכוי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
שר החינוך נפתלי בנט
צילום: מוטי קמחי
מומלצים