שתף קטע נבחר

סופר נורווגי זכה בפרס ירושלים

הסופר קארל אובה קנאוסגורד, שכתב סדרת ספרי אוטוביוגרפיה תחת השם "מיין קאמפף" - ללא קשר לספר של אדולף היטלר - קיבל את הפרס בטקס פתיחת יריד הספרים הבינלאומי בירושלים

הסופר הנורווגי קארל אובה קנאוסגורד מצטרף לסופרים כמו איאן מקיואן, מריו ורגס יוסה וג'ון מקסוול קוטזי - שקיבלו בעבר את פרס ירושלים. מי שנבחרו לקבל אותו הם סופרים שנותנים ביטוי בכתביהם לחופש הפרט.

 

קנאוסגורד עם ניר ברקת.  (צילום: דודי סעד) (צילום: דודי סעד)
קנאוסגורד עם ניר ברקת. (צילום: דודי סעד)

קנאוסגורד קיבל היום (א') את הפרס מידי ראש עיריית ירושלים, ניר ברקת, בטקס הפתיחה של יריד הספרים הבינלאומי. חבר השופטים - פרופ' רות פיין, ד"ר דיאנה ליפטון ויורם מלצר - החליטו להעניק לו אותו פה אחד. הרומן הראשון של הסופר הנורווגי בן ה-48 פורסם ב-1998 ובין 2009 ל-2011 יצאו ששת ספרי האוטוביוגרפיה שלו "המאבק שלי" - תרגום של "מיין קאמפף" - שהפכו את הביוגרפיה האישית, המפורטת והכואבת והמפורטת שלו לסנסציה ספרותית.

 

בראיון לרונן טל ב"7 לילות" של "ידיעות אחרונות" לפני כשנה הסביר קנאוסגורד למה בחר דווקא בשם זה, הזהה לשם ספרו של אדולף היטלר: "זה קרה במקרה. דיברתי עם חבר שלי על עניין אחר לגמרי והזכרתי את 'מיין קאמפף', והוא אמר, 'הנה, זו הכותרת שלך'. אינטואיטיבית הרגשתי שהוא צודק. הייתי מודע כמובן לאסוציאציה המיידית, וידעתי שאי־אפשר יהיה להימלט ממנה, אבל יחד עם זה חשבתי שהשם הזה רלוונטי לספר שלי בהרבה מאוד רבדים". הוא הבהיר בראיון כי אין שום קשר בין מה שקורה בספר שלו לבין הדברים שהיטלר מייצג: "להפך. אני כותב על חוסר ביטחון, על כישלון, על היסוס, על התמודדות, על מבוכה, על פחדים. אין כאן שום רמז לתפיסת עולם טוטליטרית כמו אצל היטלר".

 

קארל אובה קנאוסגורד. ידע שהשם "מיין קאמפף" עלול לחולל סערה (צילום: Thomas Waagstroem) (צילום: Thomas Waagstroem)
קארל אובה קנאוסגורד. ידע שהשם "מיין קאמפף" עלול לחולל סערה(צילום: Thomas Waagstroem)

עוד הוסיף, כי היה מודע לכך שהשם עלול לחולל סערה: "העורך שלי בהוצאה אמר, 'אתה לא יכול לעשות את זה, אנשים יחשבו שאתה נאצי', אבל אני התעקשתי. בשלב הזה זה היה מבחינתי כמו להגיד 'פאק יו' לכולם, אני לא מוכן להתפשר. "בדיעבד, כל העניין גרם לי לקרוא על היטלר ובסופו של דבר גם לכתוב עליו. בכרך האחרון והשישי של היצירה הקדשתי להיטלר 400 עמודים. אני לא חושב שהייתי עושה את זה לולא נשאלתי שוב ושוב למה בחרתי לקרוא לספר שלי ככה".

 

יריד הספרים הבינלאומי נפתח היום בירושלים ויסתיים ב-15 ביוני. היריד מתקיים ברציפות פעם בשנתיים, מאז 1963, ומשתתפים בו השנה עשרות סופרים מחו"ל (מפורטוגל, צרפת, ארגנטינה, שווייץ, איטליה, רוסיה, סין, צ'כיה ועוד) ומהארץ וכ-300 מו"לים בינלאומיים לצד מו"לים מישראל. היריד מספק בין היתר הזדמנות לסופרים ישראלים להציג את יצירותיהם על מנת שיתורגמו ויצאו לשוק בחו"ל. בין הסופרים הישראלים שיקחו בו חלק: מאיר שלו, דורית רביניאן, א.ב. יהושע, יובל נח הררי, איילת גונדר גושן, אשכול נבו ועוד.

 

 (צילום: דודי סעד) (צילום: דודי סעד)
(צילום: דודי סעד)
 

היריד כולל מפגשי סופרים ומשוררים, סדנאות כתיבה, האקתון (מרתון תכנות) ירושלמי ופעילויות לכל המשפחה, שיתקיימו במתחם התחנה הראשונה בירושלים ובאולמות סמוכים, בהם הסינמטק ומשכנות שאננים. לראשונה נערך היריד בחפיפה לשבוע הספר העברי, ושיתוף הפעולה ביניהם הניב הצגות לילדים ומתחמי סיפור חווייתיים במתחם התחנה.

 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Thomas Waagstroem
קארל אובה קנאוסגורד
צילום: Thomas Waagstroem
לאתר ההטבות
מומלצים