שתף קטע נבחר

אין משחק: חרם ספורטיבי על קטאר

קטאר מקבלת בימים אלה יחס כמו זה שסופגים ספורטאים ישראלים ממדינות ערב כבר שנים: קבוצות ערביות מסרבות לבוא לשחק, שופטי כדורגל קטאריים מודחים - ומועדוני פאר מתירים חוזים עם ספונסרים מהנסיכות. האם מונדיאל 2022 בסכנה? צפו ב"יא אללה"

 

 

כישראלים כבר התרגלנו לקבוצות ספורט או לשחקנים - בעיקר ממדינות ערב והאיסלאם - שאינם מוכנים להתמודד בתחרויות בינלאומיות נגד נציגים מישראל כדי להימנע מ"נורמליזציה" ביחסים איתה. עכשיו קטאר, הנסיכות העשירה מהמפרץ שמוחרמת על-ידי כמה ממדינות ערב, צריכה להתרגל לתופעה דומה.

 

החרם שהכריזו בשבוע שעבר סעודיה, איחוד האמירויות, בחריין ומצרים על קטאר מתחיל בימים אלה לתת אותותיו גם בתחום הספורטיבי. שעות אחר ההכרזה הדרמטית בשבוע שעבר הודיע מועדון הכדורגל הסעודי "אל-אהלי" כי הוא מתיר את החוזה עם חברת התעופה הלאומית של קטאר, ששימשה כספונסרית שלו.

מונדיאל 2022 בקטאר. כך זה ייראה (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
מונדיאל 2022 בקטאר. כך זה ייראה(צילום: gettyimages)

השבוע הודיעה איחוד האמירויות כי ביקשה מהתאחדות הכדורגל העולמית (פיפ"א) להחליף את צוות השיפוט הקטארי במשחק של מוקדמות המונדיאל של נבחרת איחוד האמירויות נגד נבחרת תאילנד. לטענתה האמירויות פיפ"א נענתה לבקשה ושיבצה במקום הקטארים צוות שיפוט מלזי-סינגפורי.

 

באוגוסט הקרוב אמורה להיערך בקטאר אליפות העולם בכדוריד למועדונים. המועדונים הסעודיים "נור" ו"מדר" הודיעו שיחרימו את התחרות אם היא תתקיים בקטאר ולא במדינה אחרת. גם מועדון הכדוריד המצרי "אל-אהלי" הודיע שבשל ההתפתחויות האחרונות - לא יגיע.

 

חרם ספורטיבי עשוי לפגוע מאוד בקטאר. הנסיכות הקטנה ניסתה בשנים האחרונים לנצל את הספורט כדי לקנות לעצמה מעמד עולמי. ב-2015 היא אירחה את אליפות העולם בכדוריד לנבחרות ואף הדהימה כשהגיעה למקום השני, וב-2019 היא תארח את אליפות העולם באתלטיקה. הדובדבן שבקצפת יהיה כמובן מונדיאל 2022 שייערך בקטאר - היא תהיה המדינה הערבית הראשונה שמארחת את טורניר הגמר של גביע העולם בכדורגל. רק לאחרונה הודיעה קטאר שהושלמה בנייתו של אצטדיון ראשון מבין האצטדיונים המשוכללים שהיא מקימה לקראת הטורניר.

התקווה של המחרימים: הכסף יפסיק לזרום. בונים אצטדיון למונדיאל בקטאר (צילום: אמנסטי אינטרנשיונל) (צילום: אמנסטי אינטרנשיונל)
התקווה של המחרימים: הכסף יפסיק לזרום. בונים אצטדיון למונדיאל בקטאר(צילום: אמנסטי אינטרנשיונל)

הישגיה של קטאר בתחום הספורטיבי רק תורמים להתגברות העוינות כלפיה: במדינות ערב מזכירים כל העת שלקטאר כלל אין תרבות ספורט - רוב תושביה אינם קטארים וכדי להקים נבחרות מצליחות היא מאזרחת ספורטאים ממדינות אחרות. כשאירחה את אליפות העולם לנבחרות בכדוריד לעגו לה בערוץ ספורט מצרי ואמרו כי נבחרת קטאר נראית כמו "נבחרת האו"ם".

 

עוד לפני הכרזת החרם על קטאר, כשהיחסים בין הנסיכות למדינות ערב המתונות התערערו מאוד, פרסמו בעיתון הסעודי "עוכאז" כתבה שלילית על הספורט הקטארי וכינו את קבוצות הספורט של קטאר "נבחרות של שכירי החרב". אחרי ניתוק היחסים עם קטאר פרסם עיתון ספורט סעודי קריקטורה המציגה ספורטאים מקטאר כמי שאינם מכירים את המנונה הלאומי.

"שכירי חרב" עושים הכול. הכנות קטאר לגביע העולם בכדורגל (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"שכירי חרב" עושים הכול. הכנות קטאר לגביע העולם בכדורגל(צילום: רויטרס)

עיתונות הספורט של קטאר הגיבה: אחרי התקרית המביכה שבה נבחרת הכדורגל של סעודיה לא כיבדה במהלך משחק נגד אוסטרליה דקת דומייה לזכר הרוגי פיגוע הטרור במנצ'סטר, נכתב בעיתון ספורט קטארי: "שחקני סעודיה טרוריסטים". התאחדות הכדורגל הסעודית, אגב, נאלצה להתנצל על התקרית.

 

מעבר לאיבה על המגרש מנסות סעודיה ושותפותיה להוכיח שהחרם יפגע גם בהכנסותיה של קטאר מארגון תחרויות בינלאומיות, ויסב נזק למלונות, למרכזי מסחר ולמחנות האימונים ומרכזי הטיפולים הקטאריים שספורטאים מהמדינות האלה נהגו לפקוד. החלום הגדול שלהן הוא כמובן לגרום לקטאר לאבד את אירוח מונדיאל 2022, אירוח שכבר שנים יש טענות שהושג באמצעות שוחד ושחיתויות. זה, בינתיים, לא נראה באופק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
הדמיה: כך אמור להיראות המונדיאל בקטאר
צילום: AFP
מומלצים