שתף קטע נבחר

תרגיל רעידת האדמה: פינוי כיתות, אומגות וסולמות בכנסת

כ-2,300 בתי ספר וגני ילדים נטלו חלק בתרגיל הארצי להתגוננות בזמן רעידת אדמה: "הדגש - פינוי מיידי למקום מבטחים". במשכן הכנסת תורגל פינוי מוסק וחילוץ לכודים מגובה. גם הנשיא ריבלין השתתף בתרגיל

 

 

תרגיל התגוננות ארצי בעת רעידת אדמה התקיים הבוקר (יום ג') ב-2,300 מוסדות חינוך ברחבי הארץ. התלמידים וצוותי ההוראה בבתי הספר תרגלו יציאה מהירה בנתיבי המילוט לשטח הפתוח.

 

תלמידי בית הספר רוקח בתל אביב מתפנים מהכיתות במהלך התרגיל (צילום: דוברות משרד החינוך) (צילום: דוברות משרד החינוך)
תלמידי בית הספר רוקח בתל אביב מתפנים מהכיתות במהלך התרגיל(צילום: דוברות משרד החינוך)

כחלק מהיערכות מערכת החינוך לרעידת אדמה, בשנה האחרונה הותקנו במוסדות חינוך שנבנו לפני 1980 מערכות התראה לרעידות אדמה. בשנה הקרובה יותקנו כ-600 מערכות נוספות, בתקציב כולל של 12 מיליון שקל. מערכת זו מזהה תנודות קרקע שמקורן בהתרחשות רעידת אדמה ומפעילה אות קולי באמצעות חיבור למערכת הכריזה של בית הספר, או על ידי אות חזותי - בהתאם לצורכי בית הספר. בנוסף, חוזקו 59 מבנים של מוסדות חינוך וכ-200 מוסדות נוספים נמצאים בתהליכי עבודה לקראת חיזוק.

"התלמידים יוכשרו למשימות חילוץ" (צילום: דוברות משרד החינוך) (צילום: דוברות משרד החינוך)
"התלמידים יוכשרו למשימות חילוץ"(צילום: דוברות משרד החינוך)

במשרד החינוך ציינו כי בשנת הלימודים הבאה כל תלמידי כיתות י' ברחבי הארץ יעברו הדרכה בנושא חילוץ קל בעת רעידת אדמה. ההדרכה תתפרס על פני 10 שעות ותבוצע בשטח בית הספר על ידי ספק מטעם משרד הביטחון (רח''ל ופיקוד העורף; ש.ח) בתיאום עם משרד החינוך. המטרה - להקנות לתלמידים מיומנויות בסיסיות להצלת חיים בעת רעידת אדמה.

 

"התלמידים יוכשרו למשימות חילוץ קל באמצעים בסיסיים ופשוטים להפעלה במסגרת התוכנית הרב גילית לחירום בבתי הספר", נמסר מהמשרד. "ההדרכה תגדיל באופן משמעותי את מספר האזרחים שיוכלו לסייע בפעולות החילוץ המידיות ברשויות המקומיות, במוסדות החינוך, במקומות העבודה ועוד".

מתרגלים גם בבית הספר יובלים בגני תקווה (צילום: דוברות משרד החינוך) (צילום: דוברות משרד החינוך)
מתרגלים גם בבית הספר יובלים בגני תקווה(צילום: דוברות משרד החינוך)

מעבר לתרגיל שהתקיים היום, בשבועות האחרונים התקיימו במערכת החינוך פעילויות נוספות לתרגול התמודדות בעת רעידת אדמה ובהן: תרגול של למידה מרחוק, תרגול והכנת מטות החירום של המשרד וכנסי היערכות של יחידות הנוער הרשותיות. כמו כן, במהלך החודשים פברואר-מרס הונחו בתי הספר להעביר שיעור בנושא רעידות אדמה לכיתות ה'-י"ב במסגרת שיעור גיאוגרפיה, לשיפור הידע והמודעות בקרב התלמידים.

 

מנכ"ל משרד החינוך שמואל אבואב אמר כי "התרגיל נועד להעלות את מוכנות מערכת החינוך לתרחישי רעידת אדמה והתנהגות אפקטיבית בעת התרחשותה ולאחריה. השנה מערכת החינוך תשים דגש על פינוי מידי של ילדי גן ותלמידי בתי ספר למקום מבטחים. במהלך התרגיל מערכת החינוך אף תסייע לצוותי החילוץ ברשויות שנפגעו, בין היתר, באמצעות פסיכולוגים, פרחי הוראה ובני נוער מתנדבים".

 

"התלמידים מתודרכים שהמקום הבטוח הוא המקום הפתוח"

בבית הספר "יהלום" ברובע יזרעאל שבעפולה השתתפו כ-238 תלמידים בתרגיל הארצי. בניגוד לתרגילים קודמים, שבהם התבקשו התלמידים להיכנס אל מתחת לשולחנות בכיתה, שונתה שיטת הפעולה בעת רעידות אדמה והתלמידים נקראים לצאת לשטח הפתוח.


בבית הספר יהלום בעפולה התלמידים התאספו במגרש הכדורסל (צילום: שמיר אלבז) (צילום: שמיר אלבז)
בבית הספר יהלום בעפולה התלמידים התאספו במגרש הכדורסל(צילום: שמיר אלבז)

 

"אנחנו לומדים על הנושא של סביבה בטוחה במשך כל השנה", אמרה אחראית הבטיחות בבית הספר, רעות-שיר בן. "גם התלמידים וגם המורים מתודרכים מה לעשות במקרה של רעידת אדמה. במקרה הזה המקום הבטוח הוא המקום הפתוח", הוסיפה.

 

"מתחילת השנה אנחנו מתרגלים, צופים עם התלמידים בסרטוני הסברה של פיקוד העורף, בודקים איפה המקום הבטוח בכל סוג של אירוע – מרחבים מוגנים, יציאות ביטחון, שטחים פתוחים ועוד".

 

 (צילום: שמיר אלבז) (צילום: שמיר אלבז)
(צילום: שמיר אלבז)

עם קבלת ההודעה על תחילת התרגיל יצאו התלמידים, שהיו בהפסקה באותה העת, אל מגרש הספורט שבלב בית הספר. מלבד המורות שליוו את התלמידים, שימשו תלמידי כיתה ה' כסדרנים, אלונקאים ואף כאנשי כיבוי. לאחר שהתלמידים יצאו נערכו סריקות במסדרונות על מנת לוודא כי איש לא נותר במקום והתקיימו בדיקות נוכחות במגרש. "היום המורות היו מתוגברות בגלל התרגיל, אבל גם ככה לכל מורה יש תפקיד שהיא ממלאת בחירום ומתכוננת אליו", אמרה שירבן.

 

על התרגיל פיקחו קצין בדרגת סא"ל מפיקוד העורף וקצינת ביטחון מוסדות החינוך של עיריית עפולה. מנהלת בית הספר, פרח בר כהן, אמרה כי ההכנות לחירום מתבצעות בין השאר באמצעות תוכניות לימוד והיערכות של פיקוד העורף וגם של המחנכות שמדריכות את התלמידים. "המטרה היא ללמוד בטיחות וביטחון, תוך היערכות לכל מצב חירום. שגם כאשר התלמיד לא נמצא בבית הספר, הוא יידע מה לעשות בכל מצב".

 

תרגול גם בכנסת: חילוץ לכודים באומגות, חבלים וסולמות

גם במשכן הכנסת נערכו לתרחיש של רעידת אדמה והחל מהשעה 10:30 התקיים במקום תרגיל משותף של משמר הכנסת עם כוחות משטרת ישראל, פיקוד העורף, מד"א וכיבוי אש. במהלך התרגיל יצא יו"ר הכנסת, יולי אדלשטיין, להתרשם מהתרגיל על גבי מסוק שהמריא ממנחת גן הוורדים הסמוך למשכן וקיבל הסברים מקצין הכנסת, יוסף גריף וממנכ"ל מד"א.

 

 

תרגול חילוץ לכודים בכנסת (צילום: יצחק הררי, דוברות הכנסת) (צילום: יצחק הררי, דוברות הכנסת)
תרגול חילוץ לכודים בכנסת(צילום: יצחק הררי, דוברות הכנסת)

 (צילום: יצחק הררי, דוברות הכנסת) (צילום: יצחק הררי, דוברות הכנסת)
(צילום: יצחק הררי, דוברות הכנסת)

 (צילום: יצחק הררי, דוברות הכנסת) (צילום: יצחק הררי, דוברות הכנסת)
(צילום: יצחק הררי, דוברות הכנסת)

 (צילום: יצחק הררי, דוברות הכנסת) (צילום: יצחק הררי, דוברות הכנסת)
(צילום: יצחק הררי, דוברות הכנסת)

במסגרת התרחיש פינו אנשי משמר הכנסת קהלים מתוך המשכן אל מגרש הכדורסל הסמוך ואל החניון המערבי, ונפרסו ברחבי המקום תחנות איסוף מפונים בריאים ותחנה לטיפול בפצועים כתוצאה מהרס במבנה.

 

ברחבת וייל תורגל חילוץ לכודים ופצועים מקומה חמישית באמצעות אומגות, חבלים וסולמות ע"י צוותי כבוי האש וצוותי החילוץ של הכנסת. זו הפעם הראשונה שבה תורגל פינוי נפגעים על ידי מסוק מד"א ממנחת גן הוורדים הסמוך לכנסת. בהמשך קיים צוות החילוץ של המשמר תרגיל לחילוץ פצועים מתוך ההריסות באזור מרכז האנרגיה שבחלקה המזרחי של הכנסת.

 

מסוק מד"א סמוך למתחם הכנסת (צילום: יצחק הררי, דוברות הכנסת) (צילום: יצחק הררי, דוברות הכנסת)
מסוק מד"א סמוך למתחם הכנסת(צילום: יצחק הררי, דוברות הכנסת)

 (צילום: מיקי פריידן דוברות מד"א) (צילום: מיקי פריידן דוברות מד
(צילום: מיקי פריידן דוברות מד"א)

גם נשיא המדינה ראובן ריבלין השתתף הבוקר בתרגיל. עם ההכרזה על פתיחתו יצא הנשיא וכל עובדי בית הנשיא למרחב הפתוח ואז התבצע רישום של כלל העובדים. הם המתינו כרבע שעה עד לסיום התרגיל וחזרו לשגרת יום העבודה. ריבלין הודה לאחראי הביטחון במשכן: "מוכנות היא המפתח לצמצום הנפגעים ולתפקוד בקור רוח גם במקרי חירום. אני מודה לכוחות הביטחון על פעילותם עבור כולנו היום כמו בכל יום ומקווה שלא נצטרך להשתמש ביכולות שרכשנו היום".

 

תרחישי התרגילים בדרום: קריסת מלונות ובתים, פינוי רצועות חוף

התרגיל שנערך בדימונה דימה תרחיש שבו החלו המונים לבזוז חנויות מזון מקומיות כתוצאה מרעידת האדמה שאירעה בעיר. כמו כן, נכללו תרחישים שכללו רעידת משנה שגרמה לנזק לתשתיות ולמבנים בעיר ושל קרון משא של חלור אשר התהפך על פסי הרכבת הסמוכים לדימונה והוביל לאירוע חומרים מסוכנים.

 

תרחיש התרגיל בבאר שבע דיבר על רעידת אדמה קשה, בים המלח על מלונות שנפגעו כתוצאה ממנה ובערד על אלפי בתים שקרסו. התרגילים באשקלון ובאשדוד דימו מצב של חשש לצונמי שהוביל לפינוי של כל אזור רצועת החוף.  

 

בכל רחבי מחוז דרום דובר על תרחיש של קריסת תשתיות המים והחשמל, ביוב שהחל לזרום ברחובות וגרם לחסימת צירי התנועה. עוד דובר בתרגיל על תרחיש שבו ישנם עשרות הרוגים, מאות פצועים ואלפים שאיבדו את בתיהם. במשטרה תירגלו גם תרחיש הריסה של בתי חולים, כשחדר המיון בסורוקה קרס.

 

"מדובר בתרחישים מורכבים שסביר שיקרו ברעידת אדמה וכמשטרה אנו נאלצים להתמודד עם המצב", הסביר קצין אג"מ של מחוז דרום, ניצב משנה חיים בובליל.

 

 

"הדילמות העיקריות של מפקדי המחוז והמרחבים היא ליצור תמונת מצב. הניסיון הראשון הוא לגבש את תמונת המצב בשטח. מוקד ה-100 קיבל מאות ואלפי שיחות ואזרחים קראו לעזרה. צריך לברר איפה יש יותר סיכוי להציל חיים ולהבין היכן לתת מענה כדי להציל חיים".

 

אשקלון: קשישה נפצעה קשה במהלך פינוי מבנה

קשישה כבת 80 נפצעה באורח קשה לאחר שככל הנראה נפלה במדרגות במהלך תרגיל רעידת האדמה באשקלון. צוות מד"א פינה אותה לבית החולים ברזילי בעיר.

 

פרמדיק מד"א קובי זלצר שטיפל בקשישה סיפר: "כשהגענו למקום ראינו בחניה שמחוץ לבניין אישה כבת 80 בהכרה כשהיא סובלת מפציעה קשה מאוד בגפיים. סיפרו לנו שבמהלך תרגול פינוי המבנה היא נפצעה. הענקנו לה טיפול רפואי והיא פונתה במהירות לבי"ח ברזילי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יצחק הררי, דוברות הכנסת
נערכים לרעידת אדמה בכנסת
צילום: יצחק הררי, דוברות הכנסת
מומלצים