שתף קטע נבחר

16 נשים נרצחו תוך חצי שנה: "חיינו - הפקר"

אזיקים אלקטרוניים, עוד מקלטים, טיפול בגברים אלימים: הפתרונות האפשריים למאבק בתופעת האלימות נגד נשים נותרו על הנייר, המלצות הוועדה מ-2014 טרם יושמו. בינתיים, הנרייט קרא (17) ומיה גורן (41) הצטרפו לרשימת הקורבנות ההולכת ומתארכת

 

נשים שנרצחו בחצי השנה האחרונה ()
נשים שנרצחו בחצי השנה האחרונה

"המשך הסחבת בקבלת החלטות אמיצות ונחרצות למאבק באלימות וברציחות גורם לעוד נשים לשלם בחייהן ובדמן". 16 נשים נרצחו בחצי השנה האחרונה - עלייה דרמטית ביחס לשנים הקודמות - ובארגוני הסיוע מתקשים לראות כיצד התופעה החמורה תצטמצם. אתמול (ג') נרצחה ברמלה הנערה הנרייט קרא (17) - קרובת משפחתו של השופט ג'ורג' קרא, שהתכונן באותה השעה להשבעתו לכהונה בבית המשפט העליון. בסוף השבוע נרצחה בבת ים מיה גורן (41).

 

גל רציחות הנשים על ידי בני זוג או קרובי משפחה לא הפתיע כלל את העוסקים בתחום המאבק באלימות נגד נשים. טיפול הרשויות בתחום סובל מהיעדר יד אחת מכוונת, מחוסר תיאום בין הגופים השונים ובכללם שירותי הרווחה והמשטרה ומתקצוב חסר של המקלטים והמרכזים למניעת אלימות במשפחה.

 

לפי נתוני מדד ויצו לאלימות כלפי נשים, בעשור האחרון נרצחו 185 נשים על ידי בני זוגן או על ידי בן משפחה. כבר בספטמבר 2014 הוקם צוות ממשלתי לטיפול ב"תופעת האלימות בתוך המשפחה", אולם המלצותיו שהוגשו כבר לפני שנה טרם אומצו על אף שתוקצבו על ידי הממשלה.

 

הוועדה הבין-משרדית החלה בעבודתה בסוף 2014 וגיבשה את ההמלצות ביוני 2016. לאחר הגשת המסקנות החליטה הממשלה למנות ועדת מנכ"לים למניעה וטיפול באלימות במשפחה בראשות מנכ"ל משרד הרווחה הכפופה לשר הרווחה.

 

הוועדה נדרשה לגבש תוכנית יישום להמלצות הוועדה הבין-משרדית. בנובמבר האחרון הוצגה תוכנית הפעולה בוועדה לקידום מעמד האישה של הכנסת, לאחר שהתקבל אישורם של השר לביטחון הפנים גלעד ארדן ושר הרווחה חיים כץ. התוכנית עברה תמחור ועלותה הוערכה ב-350 מיליון שקל.

 

התוכנית הייתה אמורה לעבור את אישור ועדת השרים לצורך תקצובה, אולם עד היום הדבר לא התרחש. התוכנית כוללת חיזוק מערכות ההגנה, טיפול בנשים וילדים נפגעי אלימות וגברים אלימים, שינויי חקיקה מומלצים וכן פרויקטים להסברה והעלאת מודעות.

בת 17 במותה. הנרייט קרא וזירת הרצח ברמלה (צילום: דנה קופל) (צילום: דנה קופל)
בת 17 במותה. הנרייט קרא וזירת הרצח ברמלה(צילום: דנה קופל)

נרצחה לפי החשד על ידי בן זוגה. מיה גורן וזירת הרצח בבת ים (צילום: תיעוד מבצעי מד"א) (צילום: תיעוד מבצעי מד
נרצחה לפי החשד על ידי בן זוגה. מיה גורן וזירת הרצח בבת ים(צילום: תיעוד מבצעי מד"א)

ח"כ עאידה תומא-סלימאן (הרשימה המשותפת), יו"ר הוועדה לקידום מעמד האישה, אמרה כי "זה אבסורד שבתוך כמה ימים נרצחות שתי נשים והכנסת מקיימת דיון חירום איך להציל את מקלטי הנשים לפני קריסה תקציבית". היא הזכירה כי "לפני חודשיים, אחרי שלושה מקרי רצח אחרים שאירעו בפחות משבוע, אמרתי בישיבת חירום שכינסתי כי שר הרווחה והשר לביטחון הפנים צריכים להכריז על מצב חירום".

 

ח"כ תומא-סלימאן הוסיפה כי "בשבוע האחרון אנחנו עדים לעוד מקרי רצח מזעזעים. כנראה שחיי נשים הם הפקר במדינה. במקום שמקרי הרצח יגרמו לגיבוש תוכניות חירום – הם לא מצליחים להוציא את המערכת מאדישותה. אני קוראת לישיבת חירום של ועדת השירום לטיפול ומניעת אלימות נגד נשים ולאימוץ מיידי של התוכנית שגובשה כבר לפני שבעה חודשים ותוקצבה".

 

יו"ר הוועדה לקידום מעמד האישה אמרה עוד כי היא סבורה שיש להקים רשות אחת שתתאם את המאבק באלימות נגד נשים. לדבריה, "הגיע הזמן שתהיה כתובת אחת לניהול כל המאבק נגד אלימות נגד נשים. הצעת החוק שהנחתי להקמת הרשות למאבק באלימות נגד נשים תסנכרן את כל המשאבים ותמקסם את כל המאמצים, תאפשר שיתוף פעולה מקסימלי בין המשרדים ותבטיח שיהיה גוף אחד במדינה שזו אחריותו העיקרית והעניין בראש סולם מעייניו".

"אמרתי שצריך להכריז על מצב חירום". ח"כ תומא-סלימאן (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
"אמרתי שצריך להכריז על מצב חירום". ח"כ תומא-סלימאן(צילום: גיל יוחנן)

 

גם רבקה נוימן, מנהלת האגף לקידום מעמד האישה בוויצו, סבורה כי יש ליישם באופן מיידי את התוכנית למאבק באלימות במשפחה. היא הצביעה על כמה צעדים שאותם לדבריה יש לבצע. "דרושה תוכנית מניעה בקרב צעירים בתקופת החיזור - שכלל איננה פועלת, טיפול בקרב גברים וקו ייעודי לגברים במעגל האלימות - שנמצא בתת-תקצוב, טיפול בילדים הגדלים תחת הורות בזוגיות אלימה - שנמצא בתת תקצוב, עוד מקלטים ומרכזי טיפול לנשים וגברים - שנמצאים בתת תקצוב. וגם איזוק אלקטרוני, שהוכח ככלי שאבסולוטית מציל חיים, שכלל לא יושם".

 

נוימן אמרה עוד כי "רצח ואלימות נגד נשים אינם גזרת גורל. כמעט שלוש שנים מאז שהוקמה ועדה בין-משרדית שסיימה תפקידה לפני שנה - הגישה מסקנותיה כולל תקצוב של 350 מיליון שקל לתוכנית התערבות מקיפה וחדשנית לחמש שנים. הרצח בתוך המשפחה אינו בלתי נמנע - בכל שלב בחייהם של בני הזוג מאז ילדותם ועד לרגעים שקדמו לרצח ניתן היה להתערב. אני קוראת למנכ"לי משרד הרווחה וביטחון הפנים - הרימו את הכפפה, יש לכם את היכולת למנוע את הרצח הבא".

 

ממשרד הרווחה נמסר בתגובה כי "בראשית ינואר 2017 הוצגה התוכנית בפני ועדת ההיגוי העליונה של הוועדה הבין-משרדית. נציין כי הנושא מורכב ודורש אחריות כוללת של מספר גורמים, ובחודשיים האחרונים עמלו נציגי הוועדה על תמחור יסודי של כל פרטי התוכניות".

 

עוד אמרו במשרד הרווחה כי "ברגע שתאושר התוכנית בוועדת השרים לענייני אלימות בראשות השר גלעד ארדן, הממשלה תאמץ את התוכנית ותתקצב אותה. נדגיש כי הטיפול במניעת אלימות במשפחה מתבצע באינטנסיביות לאורך כל ימות השנה על ידי אנשי המקצוע בכל המשרדים הרלוונטיים".


פורסם לראשונה 13/06/2017 23:44

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הנרייט קרא. הנרצחת האחרונה
מומלצים