שתף קטע נבחר

אספקת החשמל לעזה טרם צומצמה, חמאס לא מעוניין בעימות

חרף איומי חמאס בפיצוץ, בשטח אין סימנים המעידים שפני הארגון לעימות. מצרים, טורקיה ושבדיה מגששות לחיפוש פתרון. נתניהו הבהיר: זה ויכוח פנימי בין חמאס לרשות

 

חאן יונס בחשיכה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חאן יונס בחשיכה(צילום: רויטרס)
דוברי חמאס איימו כי צמצום אספקת החשמל לרצועת עזה יוביל לפיצוץ, אבל הצהרות לחוד ומציאות לחוד: בשיחות סגורות עולה כי גם הם מבינים שישראל איננה צד בעניין.

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו הבהיר אמש כי "החשמל בעזה הוא נושא לוויכוח בין הרשות הפלסטינית לבין חמאס. חמאס דורש שהרשות תממן את החשמל, והרשות הפלסטינית מסרבת. זה נושא לוויכוח פלסטיני פנימי, ואני מבקש להבהיר שלישראל אין שום עניין בהסלמה וכל פרשנות אחרת היא שגויה".

 

משבר החשמל ברצועת עזה החל לפני חודשיים, אז הפסיקה הרשות הפלסטינית את אספקת הסולר לתחנת הכוח בעזה בשל סירוב חמאס לשלם על השירותים ולתת לאבו מאזן נקודות שליטה ברצועה. מאז ועד היום נאלצו תושבי הרצועה להסתפק בארבע שעות חשמל בלבד ביממה. כעת ביקש אבו מאזן מישראל לצמצם גם את אספקת החשמל בקווים לעזה באמצעות קיצוץ התשלומים שהוא מעביר לה, מה שאומר שהתושבים ייאלצו להסתדר עם שלוש שעות חשמל בלבד ביום.

 

התנהלות הקבינט המדיני ביטחוני בימים האחרונים, וההדלפות שיצאו ממנו, גרמו לחמאס לחשוב שהחולייה החלשה מבין כל השחקנים המעורבים במשבר היא ישראל. ולכן הם איימו ב"הידרדרות מסוכנת". אלא בשטח לא נרשמו סימנים המעידים כי פניו של חמאס לעימות צבאי.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
עזה בעלטה - גם לפני שצמצום האספקה יחל  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
עזה בעלטה - גם לפני שצמצום האספקה יחל (צילום: AFP)
 

גם בעולם מבינים שישראל אינה הבעיה במקרה זה, ולכן אף גורם בינלאומי, כולל גדולי המבקרים של ישראל, לא פרסם הודעת גינוי על ניתוק החשמל. במקום זאת החלו בימים האחרונים גישושים של כמה מדינות כמו שבדיה, טורקיה, מצרים וגם האו"ם אחר פתרון לבעיה.

 

האפשרויות שנשקלות בשלב זה הן ניסיון להביא לפשרה בין הרשות הפלסטינית לחמאס באופן שחמאס יעביר לרמאללה בכל חודש סכום כסף שהוא גובה מהתושבים על צריכת החשמל, ובתמורה הרשות תמשיך להעביר לישראל את הכסף תמורת אספקת החשמל באמצעות הקווים.

 

אם ניסיון הפשרה לא יצלח, ייתכן שמדינה כלשהי או ארגון בינלאומי יתרמו כמות גדולה מאוד של סולר שישמש להפעלה מיידית של תחנת הכוח המושבתת בעזה, וייתכן שמצרים תתרום את הסולר בעצמה ותעביר אותו ישירות דרך מעבר רפיח. אפשרות שנראית סבירה כרגע היא שחברת החשמל של עזה תקנה ממצרים סולר להפעלת תחנת הכוח.

 

התמונות שמגיעות מעזה - של בתים חשוכים וילדים אוכלים לאור נרות - נראות דרמטיות, אבל בפועל לא חל שינוי במצב מאז הוחלט על הקיצוץ. יש מי שמטיל את האשמה לכך בבירוקרטיה הישראלית, שמעכבת את ביצוע ההחלטה. אבל העיכוב הזה, לפחות בינתיים, נוח לכולם - לרשות הפלסטינית, לחמאס, לקהילה הבינלאומית וגם לישראל.

 

אפשר כי מעז ייצא מתוק, והמשבר הנוכחי דווקא יוביל לקידום פתרון ארוך טווח למשק האנרגיה הרעוע ברצועת עזה באמצעות דחיפה בינלאומית. אפשרות זו ודאי גורמת לחמאס לחשב היטב את צעדיו ולהתנהל בזהירות כדי שלא להיגרר להסלמה צבאית הרסנית מול ישראל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
חשיכה בעזה גם לפני צמצום האספקה
צילום: רויטרס
מומלצים