שתף קטע נבחר

כך תתמרנו בין העבודה לטיפול בהורה קשיש

התמרון בין הטיפול בקרווב משפחה לצד ההשקעה בשעות העבודה העמוסות הוא משימה קשה ביותר. התשישות והשעות שמושקעות בטיפול עלולות לסכן את מקום עבודתו של המטפל ולהובילו למצוקה כלכלית. כיצד ניתן להמנע מכך?

הטיפול בהורה זקן הוא זכות אך גם דורש השקעת זמן ומאמץ, שעשויים לגדול עם הזמן והשינויים במצב ההורה. בחיי היום יום, מרביתנו נתקלים ממילא בקשיים לתמרן בין שעות עבודה עמוסות והרצון לבלות זמן עם בני משפחתנו וחברינו. קשיים אלה מתעצמים כאשר מתעורר הצורך לטפל גם בהורה.

 

* לכתבות נוספות בערוץ קריירה

 

מעבר להשקעת זמן, עשויות להתווסף גם הוצאות כספיות, על רכישת תרופות ואביזרי סיוע, תשלום למטפל, השתתפות במימון דיור מוגן או אשפוז סיעודי ועוד. ההוצאות הכספיות הנוספות, בשילוב עם העובדה שהזמן שניתן להשקיע בעבודה הצטמצם, עלולות להכניס את בן המשפחה למצוקה כלכלית.

 

  

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

החשש לאבדן מקום העבודה מאיים על רבים מאיתנו, בייחוד אלה מאיתנו המטפלים בבן משפחה זקן. זאת, משום שצרכיו המיוחדים של ההורה יפלשו פעמים רבות לשעות העבודה, למשל אם נדרש ליווי לתור אצל הרופא, או אף לבית החולים, ועלולים לפגוע בתפקוד המטפל בעבודה. הצורך לדאוג גם לכלכלתו של בן המשפחה הזקן מעורר דחיפות גדולה אף יותר בשמירה על מקום העבודה.

 

תכנון וקביעת סדרי עדיפויות

על מנת להצליח לתמרן בין תחומי האחריות השונים ולאזן את הדרישות הרבות, כדאי לתכנן את ימיכם בקפידה ולקבוע סדרי עדיפויות למשימותיכם. חשבו מראש על המשימות החשובות ביותר שעליכם לבצע לעומת המשימות שניתן לוותר עליהן, לדחות או להאציל את הסמכות לביצוען לאדם נוסף. ערכו רשימות של משימותיכם, על מנת שלא תשכחו לבצע את אלו מהן שהחלטתם לדחות. רשימות מסודרות הן הדרך הפשוטה והיעילה ביותר להתמודד עם ריבוי משימות ולוודא שהמשימות שנדחו לא ישכחו.

 

לרוב, כאשר בן משפחה מאבד את עצמאותו, אחד מבני המשפחה לוקח על עצמו את האחריות למרבית הטיפול בו. בן משפחה זה נקרא המטפל העיקרי והוא נושא בחלק הארי של העול הפיזי, הנפשי והכספי של הטיפול. קיום מטפל עיקרי אינו פוטר את יתר בני המשפחה מן הטיפול ומומלץ מאוד להיעזר בהם ככל האפשר, על מנת שהמטפל העיקרי יוכל לשמור על שגרת חייו. בתור מטפלים עיקריים, נסו "לסנן" מבין המטלות הנדרשות רק את המטלות שאתם ורק אתם חייבים לעשות ואת היתר חלקו בין בני משפחה ואנשי מקצוע שייסיעו לכם.

 

תקשורת עם גורמי ההנהלה בעבודה

הצורך לתמרן בין השקעה בשעות העבודה לבין צרכיו המיוחדים של בן המשפחה המטופל, יוצר לחץ וקשיים עבור המטפל. החשש מפני תגובת הממונים בעבודה מוסיף לרמת הלחץ שהוא חווה. מבני המשפחה המטפלים מסתירים את קיומה של "עבודה נוספת" זו שלהם מפני עמיתיהם והממונים עליהם - אולם מומלץ להבהיר למעסיקכם את מצבכם. ספרו על הקשיים שמעורר הטיפול בבן המשפחה ועל צרכיו המיוחדים והסבירו לו כי אתם מתאמצים לתמרן בין שתי "עבודות" אלה.

 

חברים לעבודה כקבוצת תמיכה

ניתן להיעזר בחברים לעבודה כרשת תמיכה לטפול. עמיתיכם יכולים להטות לכם אוזן קשבת בעבודה ותתפלאו לגלות, כי רבים מהם נמצאים במצבכם ומתמודדים עם קשיים דומים. מומלץ לבנות במקום העבודה רשת תמיכה הדדית של עובדים המטפלים בבני משפחתם הזקנים וזקוקים לעזרה. סייעו זה לזה – קבעו תור לביצוע שליחויות של קבוצת התמיכה, לדוגמה, קניית תרופות בסבב עבור הקבוצה כולה תחסוך זמן לכל חבריה. גם השיחות ביניכם על המצב והחלפת עצות בנושא יכולות לסייע בהתמודדות עם תחושת המועקה שלכם.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

טיפול עצמי

חשוב שתטפו בעצמכם, כדי למנוע שחיקה וירידה ברמת הטיפול וביעילות במקום העבודה. הצורך לתמרן בין מספר משימות רב כל כך, גורם לרבים מאיתנו להזניח את צרכינו שלנו. הזנחה כזו היא טעות חמורה ומקור להגברת לחצים. לחץ כרוני פוגע בבריאות הנפשית והפיזית וחוסר טיפול בעצמכם עלול להוביל ליעילות פחותה, הן בטיפול בבן המשפחה והן בעבודה. לפיכך, חשוב שתדאגו לבריאותכם ולא תזניחו אותה.

 

חשוב שתדאגו לטפל בעצמכם, גם אם כרוכה בכך הוצאה כספית, כיוון שבטווח הרחוק הוצאות מסויימות משתלמות. הכסף שתשלמו למטפלת שתישאר שעתיים נוספות עם בן המשפחה יחזיר לכם שעות שינה יקרות, שישפרו את התפקוד שלכם.

 

בנוסף, שמרו על גישה חיובית ועל חיי חברה פעילים ככל האפשר, שמרו על חיי המשפחה שלכם, תכננו את זמנכם ביעילות והעזרו באנשים נוספים במידת האפשר. לבסוף, קבלו את מגבלותיכם ואל תשכחו כי אתם עושים את הטוב ביותר שאתם מסוגלים לו. דעו כי אתם נאבקים בקשיים גדולים ביותר, והעריכו את עצמכם על התמודדותכם.

 

הכותבת היא מאתר רעות משפחה מטפלת. להכוונה, ייעוץ, מידע ופרטים נוספים על טיפול בקשישים ניתן לפנות למרכז המידע רעות אשל בטלפון: 1-700-700-204

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים