שתף קטע נבחר

השאלה המרכזית של חוקרי נתניהו: מה הייתה התמורה

מי שציפה לסיום קרוב של חקירת נתניהו יצטרך להמתין: בדיון בכירים בלשכת היועץ המשפטי התברר כי הכרעה לא צפויה עד הסתיו. ראש הממשלה ייקרא שוב לחדרי החקירות, כדי לברר את הסוגיה המרכזית: האם מילצ'ן קיבל תמורה על המתנות

כתב אישום או תיק סגור? חקירת ראש הממשלה בתיק 1000, תיק המתנות, מצויה אמנם בשלב הקריטי שלה - אך לפי מקורות יודעי דבר היא לא צפויה להסתיים סופית לפני ראשית הסתיו. כך התברר בדיון עדכון שנערך השבוע בלשכת היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, בהשתתפות פרקליט המדינה שי ניצן, ראש אגף החקירות מני יצחקי והפרקליטים המלווים את החקירה.

  

ראש הממשלה בנימין נתניהו יזומן בחודשים הקרובים כמה פעמים נוספות לחדר החקירות, כדי לאפשר לחוקרי המשטרה הזדמנות להטיח בו את מלוא החשדות שהצטברו בידיהם ולקבל את התייחסותו. בהתייעצויות שנערכו בימים האחרונים אושרו פעולות חקירה נוספות, והוחלט למקד את החקירה כדי שלא תתפרס לכיוונים שיובילו למבוי סתום.

בנימין נתניהו וארנון מילצ'ן (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
בנימין נתניהו וארנון מילצ'ן(צילום: gettyimages)
  

לטענת הגורמים הבכירים, מנדלבליט מתייחס אל התיק בראייה אסטרטגית. החקירה הציגה באורח חד־משמעי את תעבורת המתנות בהיקפים נרחבים שניתנו לראש הממשלה ולרעייתו מהמיליונר ארנון מילצ'ן ומאחרים, גם על פי דרישת בני הזוג. עם זאת, מקורות במערכת האכיפה טוענים כי אין בכך די כדי לקבוע כבר בשלב זה שיוגש כתב אישום בפרשה: החקירה מתמקדת כעת בהבנת האינטרסים במערכת היחסים שבין נתניהו לבעלי הממון. המטרה, לטענת הגורמים, היא למצוא ראיות שיבססו את מה שהם מגדירים "ליבת התיק": להבין האם המתנות ניתנו על רקע היות נתניהו איש ציבור - והאם מילצ'ן קיבל תמורה כלשהי או ציפה לקבל כזו.

  

נתניהו, כזכור, טוען כי מדובר במערכת יחסים אישית שנמשכה שנים ארוכות. המקורות טוענים כי כדי להגיש נגדו כתב אישום יש למצוא ראיות ששוללות ומפריכות טענה זו.

  

עד כה, אומרים המקורות, לא הוגש כתב אישום נגד איש ציבור בישראל רק בשל קבלת מתנה, מבלי שהוכח שניתנה תמורה או שאיש הציבור סטה מן השורה בעבור אותו חבר. לטענת המקורות, גם אם מדובר בנוהג מכוער ופסול ציבורית, עדיין כדי לעבור לעולם הפלילים יש להוכיח ניגוד עניינים או מתן תמורה. בזה, לטענתם, מתמקד המאמץ כעת, לרבות באמצעות גביית עדויות בחו"ל, בחיקורי דין ובפעולות חקירה נוספות שעליהן הורה היועמ"ש.

  

בשבוע שעבר רמזה לכך פרקליטת מחוז תל אביב (מיסוי וכלכלה), ליאת בן ארי, המלווה כעת את החקירה יחד עם סגנה עו"ד יוני תדמור. "כשעוסקים בתיקי שוחד זה לא פשוט", אמרה באירוע בירושלים בתשובה לשאלה מדוע החקירות בפרשות נתניהו נמשכות זמן רב כל כך. "כדי להגיע למסקנה כזו או אחרת נדרשות אלפי שעות עבודה, ערימות של ראיות ועדים, מסמכים וחיקורי דין. כמעט בכל התיקים הגדולים אנו זקוקים לעדים מחו"ל שאנחנו לא יכולים לגשת אליהם אלא דרך השלטונות. צריך לזכור שבסופו של דבר מדובר באדם שגורלו נתון בידינו, ואנחנו צריכים להגיע למסקנה מקצועית ולהכריע בשאלה אם קיים סיכוי סביר להרשעה בתיק". 

 

באשר למיליארדר האוסטרלי ג'יימס פאקר, ל"ידיעות אחרונות" נודע כי על אף הבעיות הקשות שבהן נתקל צוות החקירה בניסיונות לגבות את גרסתו, במשטרה ובפרקליטות עדיין לא הרימו ידיים. גופי החקירה מנסים גם כעת להשיג את שיתוף הפעולה שלו, שכן לחלק זה של הפרשה יש משמעות מרכזית. 

 

היועץ מנדלבליט ער לביקורת המוטחת בו בגין ההתקדמות האיטית של החקירה. עם זאת, במשרד המשפטים טוענים ששום לחץ חיצוני לא ישפיע על תהליך קבלת ההחלטות של היועמ"ש. גורמים מקורבים למנדלבליט אמרו אתמול: "מצד אחד קוראים לו למצות את החקירה, ומצד שני מבקרים אותו על הימשכות הזמנים. אין מה לעשות - חקירות כאלה דורשות זמן, ולא תהיה אבן שלא יהפכו כדי לברר את האמת. זה עניין מקצועי. מנדלבליט לא נבהל מהביקורת או מההפגנות. מי שחושב שהוא יושפע מכל מיני אינטרסנטים לא מכיר את האיש". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
נתניהו ומילצ'ן
צילום: gettyimages
מומלצים