שתף קטע נבחר

אזור תעשייה קדום התגלה בגליל

בחפירות בין צומת קדרים ומחלף גולני גילו תלמידים מתקנים חקלאיים חקוקים בסלע. ברשתות העתיקות אמרו כי מדובר באזור תעשייה מתקופת הברונזה התיכונה או מהתקופה הרומית-ביזנטית

תלמידים מרחבי הארץ, שהשתתפו בחודשים האחרונים בחפירות ארכיאולוגיות בליווי רשות העתיקות סמוך לכביש 65 בגליל, חשפו מתקנים חקלאיים חקוקים בסלע שהיו ככל הנראה חלק מאזור תעשייה קדום. האתר, שבחלקו העליון נתגלה בעבר בית הכנסת המעוטר ברצפת פסיפס, היה מיושב בתקופת הברונזה לפני 4,000 שנה.

 

 

עם פתיחת שנת הלימודים, חברו יחד רשות העתיקות ואגף של"ח וידיעת הארץ במשרד החינוך, כדי לאפשר לתלמידי כיתות ט' מרחבי הארץ להשתתף בחפירות ארכיאולוגיות וליצור "מסע משמעותי". בחודשים האחרונים, השתתפו בחפירות הנמצאות בשולי כביש 65, סמוך לצומת קדרים ומחלף גולני, כ-2,000 תלמידים שחשפו באתר בורות חצובים בסלע המהווים עדות שבמקום פעל אזור תעשייה קדום.

 

תלמידי של"ח חושפים את המתקנים העתיקים בחורבת חוקוק (צילום: אנסטסיה שפירו, באדיבות רשות העתיקות ) (צילום: אנסטסיה שפירו, באדיבות רשות העתיקות )
תלמידי של"ח חושפים את המתקנים העתיקים בחורבת חוקוק(צילום: אנסטסיה שפירו, באדיבות רשות העתיקות )

 (צילום: אנסטסיה שפירו, באדיבות רשות העתיקות ) (צילום: אנסטסיה שפירו, באדיבות רשות העתיקות )
(צילום: אנסטסיה שפירו, באדיבות רשות העתיקות )

 

"ככל שהרחבנו את החפירה עם התלמידים, מצאנו עוד ועוד מתקנים, ונראה כי לא מדובר בשימוש פרטי, אלא באזור תעשייה של ממש, מתקופת הברונזה התיכונה (1,800 לפנה"ס) או מהתקופה הרומית-ביזנטית (מאה 5-2 לספירה)", הסביר יואב צור, מנהל החפירה מטעם רשות העתיקות. "אין ספק שהמתקנים שימשו לעיבוד התוצרת החקלאית מהסביבה, אבל עדיין לא ברור מה היתה תוצרתם. ייתכן שמדובר במתקנים שימשו כגיתות להפקת יין מענבים. אפשרות אחרת, היא שבמקום הופק שמן חרדל: מקורות תלמודיים מעידים על הפקת שמן מצמח החרדל הגדל בסביבה, והיה מקור פרנסה עבור תושבי הכפר היהודי חוקוק".

 

חפירה וסקרים שנערכו במקום, מעידים שהאתר היה מיושב כבר לפני יותר מ-4,000 שנה (תקופת הברונזה הקדומה). בתקופות הרומית והביזנטית (המאה ה-1 עד ה-7 לסה"נ), היה במקום כפר יהודי, ובחפירה של משלחת בראש הגבעה הולך ונחשף בית הכנסת מהתקופה הביזנטית, המעוטר ברצפות פסיפס ייחודיות המתארות סיפורים מקראיים וחוץ-מקראיים. מושיק כהן, מפקח ארצי לשל"ח וידיעת הארץ, שהיה בין יוזמי התוכנית עם רשות העתיקות, אמר כי "התרשמתי בצורה עמוקה משיחות עם התלמידים שהם חוו למידה משמעותית במפגש הבלתי אמצעי עם אתרי המורשת שבהם התקיימו החפירות. אין לי ספק לגבי החשיבות החינוכית והערכית של התוכנית".

 

למרגלות חורבת חוקוק נובע מעיין חוקוק, שמימיו השופעים היוו סיבה מרכזית לקיומו של ישוב באתר לאורך התקופות, וסביב המעיין חורשת שיזפים גדולים וחורש טבעי. בעתיד מתוכנן פיתוח של האתר והמעיין, לרווחת הציבור הרחב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אנסטסיה שפירו, באדיבות רשות העתיקות
הבורות שהתגלו
צילום: אנסטסיה שפירו, באדיבות רשות העתיקות
מומלצים