שתף קטע נבחר

מחדל המגדל הבוער: לוחות הפלסטיק שהפכו למלכודת אש, קריאות לעבר הנסיך

כאשר מספר הנספים באסון עלה ל-30 ועוד עשרות נעדרים, הולכים ומתבררים שורה של כשלים במגדל גרנפל שעלה באש. בבריטניה פרסמו כי הקבלנים בחרו בגרסה זולה של אריחים שאינם עמידים בפני אש ואסורים לשימוש בארה"ב. הפער במחיר: 6,000 דולר. המלכה אליזבת והנסיך וויליאם ביקרו במרכז מתנדבים ונתקלו בבכי ובזעקות

 

 

יומיים לאחר שריפת הענק במגדל המגורים גרנפל שבלונדון, הולכים ומתבררים עוד ועוד פרטים מהמחדל שהוביל לאסון שבו נספו כנראה עשרות. מתברר כי בשיפוץ שעבר הבניין בשנה שעברה, הוחלט לצפות אותו באריחים לטובת הנוף של השכנים העשירים. כדי לחסוך, עשו שימוש באריחים עם רכיבים מפלסטיק, האסורים לשימוש בארצות הברית, שבערו בקלות. החיסכון שהושג - 6,000 דולר (21 אלף שקלים). אבל המחיר בחיי אדם כבד ביותר.

 

עד כה הוכרז על מותם של 30 בני אדם, אולם במשטרת לונדון סבורים כי מספר זה יעלה בהרבה. מפקד המשטרה סטיוארט קונדי אמר בצהריים (יום ו') כי אין שום ראיה שמצביעה בשלב הזה על חשד להצתה, אבל לדבריו ייבדק אם נעברו עבירות פליליות שגרמו להצתה: "נגיע למסקנה מה קרה ומדוע". דייר בקומה הרביעית במגדל סיפר כי קצר במקרר בדירתו הוא שגרם לשריפה, ושכנתו אישרה את הדברים. מפקד המשטרה ציין כי הבניין "במצב מסוכן" ומסר כי "קיימת סכנה שלא נוכל לזהות את כל הקורבנות". כשנשאל בלילה על מניין הנספים, אמר כי "אני מקווה שלא נגיע לנתון תלת ספרתי".

חלק מקורבנות האסון על רקע המגדל  (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חלק מקורבנות האסון על רקע המגדל (צילום: רויטרס)
 

הניף כרזה עם שמות ילדי חבריו הנעדרים וקרא קריאות לעבר הנסיך וויליאם (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הניף כרזה עם שמות ילדי חבריו הנעדרים וקרא קריאות לעבר הנסיך וויליאם(צילום: רויטרס)

"מה עם הילדים", קרא לעבר הנסיך וויליאם (צילום: AP) (צילום: AP)
"מה עם הילדים", קרא לעבר הנסיך וויליאם(צילום: AP)

הנסיך עזב את המקום  (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הנסיך עזב את המקום (צילום: רויטרס)

המלכה אליזבת והנסיך וויליאם הגיעו בצהריים לאתר סיוע במערב לונדון, שבו אספו מתנדבים מוצרים ​​עבור נפגעי השריפה. במהלך ביקור המלכה נשמעו בכי תינוקות וזעקות שבר מאזרחים - ייתכן ניצולים. היא שוחחה עם נציגי המשטרה וכיבוי האש וקיבלה עדכון על המצב. ארמון המלוכה פרסם הודעת השתתפות בצערן של משפחות הקורבנות באסון. השניים נפגשו עם מתנדבים, תושבים מקומיים ונציגי הקהילה בעת הביקור במרכז. אך אחד הנוכחים במקום צעק לעברם, "מה עם הילדים?". וויליאם הרים את ידו בשקט ואמר לאיש לא לדאוג. הוא הבטיח לו כי ישובו למתחם. בשיחה עם התקשורת אמר האיש הנואש, שהציג תמונות של ילדי חברו שנלכדו בתופת: "כל המשפחה הייתה בפנים בזמן השריפה. אני גר קרוב, ראיתי מה קרה".

 

בעת ביקור חברת הפרלמנט אנראה לידסום ממפלגתה של ראש הממשלה תרזה מיי, קרא לעברה אחד הנוכחים: "פגשי את הקורבנות". הוא זעם על כך שמיי לא פגשה את נציגי משפחות הקורבנות כאשר ביקרה שם אתמול: "אני חשה את הזעם", אמרה לידסום לרשת "סקיי ניוז".

  

  

התיאורים של הדיירים הלכודים בלהבות המכלות את כל מה שמסביבם, צועקים לעזרה, משליכים ילדים ומנסים להימלט דרך החלונות באמצעות חבלים שאלתרו מסדינים שקשרו זה לזה, הותירו את האומה הבריטית בהלם. ראש ממשלת בריטניה, תרזה מיי, הבטיחה אתמול שתקים ועדת חקירה ציבורית בעקבות האסון, אך כבר עכשיו, נחשפים פרטים המבהירים את הסיבות שהובילו לכך שבניין רב-קומות שלם נשרף והותיר עשרות מדייריו כלואים בו עד לסופם המר. רבים דורשים לדעת אם ניתן היה לעשות יותר כדי למנוע את השריפה, האם אמצעי זהירות כגון דלתות חסינות אש הוצבו כראוי ואם הקיצוצים בתקציבי הרשויות המקומיות תרמו לאסון.

 

בהיילו קבדה, נהג מונית ממוצא אתיופי שבדירתו פרצה השריפה עקב קצר חשמלי במקרר, הפעיל את האזעקה מיד לאחר שהלהבות החלו להתפשט בדירתו. קבדה, בן 44, אב לילד, התגורר בדירה 16 שבקומה הרביעית. מריאן אדם (41) שמתגוררת בדירה 14, סיפרה ל"דיילי מייל" כי קבדה דפק על דלתה ודיווח על שריפה במטבח. "זה היה בדיוק בשעה 00:50, ראיתי את האש כי הדלת הייתה פתוחה, אבל האזעקה לא פעלה". חברו של נהג המונית סיפר כי הוא הצליח להימלט אך מאז האירוע הוא נתון בהלם. "הוא במקלט זמני עם חברים, הוא לא יכול לשוחח כרגע על מה שאירע", סיפר אשת מריאד. חבר נוסף אמר כי הוא שיתף פעולה עם המשטרה.

מניין הנספים ממשיך לעלות (צילום: AP) (צילום: AP)
מניין הנספים ממשיך לעלות(צילום: AP)
 

מכבים את האש במגדל גרנפל (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מכבים את האש במגדל גרנפל(צילום: רויטרס)

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 

כמה מהילדים הנעדרים ()
כמה מהילדים הנעדרים

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 

מהחקירה הראשונית ברור כי החיפוי שבו צופה הבניין מבחוץ תרם משמעותית לאופן שבו התפשטה האש מקומה לקומה וכילתה את הבניין במהירות כה רבה. ב"דיילי מייל" פורסם הלילה כי החיפוי נוסף לבניין בשיפוץ שנעשה בו בשנה שעברה. הקבלנים השתמשו לצורך החיפוי במאות לוחות פלסטיק מצופים באלומיניום, אשר נאסרו לשימוש בארצות הברית, בגלל שאינם עמידים בפני אש. הלוחות שבהם השתמשו עלו 28 דולר למטר מרובע, כ-2.5 דולר בלבד פחות מאשר הגרסה חסינת האש. שימוש בגרסה הבטוחה היה מייקר את השיפוץ, שהגיע לסכום של כ-11 מיליון דולר, ב-6,000 דולר נוספים בלבד.

 

ב"אינדיפנדנט" פורסם אמש כי החיפוי המדובר, שכאמור תרם לשריפה, נועד לשפר את המראה של המגדל, שנבנה כדיור ציבורי עבור אוכלוסיות מעוטות יכולת, מכיוונם של הפנטהאוזים המקיפים את צפון קנזינגטון, השכונה שבה אירע האסון.

 

על פי מסמכי התכנון של השיפוץ, אותו חיפוי היווה דרך לשיפור חזית הבניין בעלות נמוכה. "בשל גובהו, ניתן לראות את המגדל מהאזורים היוקרתיים אבונדאלה מדרום, ולדברוק ממזרח", נכתב במסמך התכנון של השיפוץ. "השינויים במגדל הקיים ישפרו את מראהו, במיוחד באופן שבו הוא נצפה מהאזור המקיף אותו".

 

 

 

המסמך, שפורסם בשנת 2014 ומספק פירוט מלא על העבודות, חוזר שוב ושוב על ההתייחסות ל"מראה של האזור" כהצדקה לשימוש באריחים שבאמצעותם ציפו את הקירות החיצוניים של הבניין.

 

גם יותר מ-48 שעות לאחר האסון, העשן עדיין מיתמר מהשלד המפויח של מגדל גרנפל, והכבאים והכלבנים שבמקום ניצבים תחת סיכון רב, כאשר האריחים שציפו את הבניין ממשיכים ליפול סביבם. בבניין התגוררו יותר מ-600 בני אדם בלמעלה מ-120 דירות. שמותיהם וסיפוריהם של 66 נעדרים ממגדל גרנפל בלונדון פורסמו הבוקר ב"סאן" הבריטי, בהם גלוריה טרוויזן ומרקו גוטרדי, בני 27. הם ניצלו את הדקות האחרונות לחייהם לשיחות עם המשפחות באיטליה. השנים, מאורסים, עברו ללונדון לפני שלושה חודשים לאחר שסיימו את לימודי הארכיטקטורה, והתגוררו בקומה ה-23.

 

לפי דיווח בעיתון האיטלקי "איל מאטיו די פדובה", גלוריה התקשרה למשפחתה ב-3 לפנות בוקר לדווח על השריפה שפרצה, ואמרה שהיא ומרקו מחכים לעזרה: "להתראות, תודה על כל מה שעשיתם עבורי", אמרה גלוריה לאמהּ. אביה סיפר: "הם רצו לרדת למטה אבל הלהבות עלו והעשן נעשה סמיך יותר". דקות לאחר שיחת הטלפון, נותק הקו של גלוריה. אביה מספר שניסה לחייג עוד מאות פעמים - אך לשווא.

גלוריה טרוויזן ומרקו גוטרדי התגוררו בקומה ה-23 ()
גלוריה טרוויזן ומרקו גוטרדי התגוררו בקומה ה-23

66 נעדרים באסון המגדל הבוער  ()
66 נעדרים באסון המגדל הבוער

מרקו התקשר למשפחתו פעמיים ב-3:45 ושוב כעבור רבע שעה. אביו ג'יאנינו סיפר: "בשיחה הראשונה מרקו ביקש שלא נדאג ושהכול תחת שליטה ואין סיבה לדאגה. הוא ניסה למזער את מה שקרה, כדי לא להדאיג אותנו. בשיחה השנייה שאני לא יכול להוציא לי מהראש, הוא אמר שהעשן עולה. היינו על הקו עד הרגע האחרון. ב-4:07 הוא אמר לנו שהדירה מלאה בעשן ושיש מצב חירום. התקשורת קרסה ולא היה מאז שום קשר".

 

הכבאים, שהצילו 65 איש, אמרו שהם לא מצפים למצוא עוד ניצולים. בתשובה לשאלה האם מספר ההרוגים יעלה על 100, אמר בלילה מפקד המשטרה: "אני רוצה לקוות שהוא לא עומד להיות תלת ספרתי".

צעצועים נתרמו לנפגעי האסון  (צילום: AP) (צילום: AP)
צעצועים נתרמו לנפגעי האסון (צילום: AP)

תושבים הביאו שקיות של בגדים ומזון לניצולים  (צילום: AP) (צילום: AP)
תושבים הביאו שקיות של בגדים ומזון לניצולים (צילום: AP)

בגדים ומזון שהביאו אזרחים לניצולי האסון  (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
בגדים ומזון שהביאו אזרחים לניצולי האסון (צילום: gettyimages)
ראש הממשלה תרזה מיי הגיעה לביקור (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ראש הממשלה תרזה מיי הגיעה לביקור(צילום: AFP)
 
הזמרת אדל הגיעה לנחם (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הזמרת אדל הגיעה לנחם(צילום: רויטרס)

 

הוא אמר כי החיפושים בבלוק עלולים להימשך חודשים, וכי ייתכן שחלק מהקורבנות לעולם לא יזוהו. 37 בני אדם עדיין מאושפזים בבית החולים, 17 מהם בטיפול נמרץ במצב אנוש. "בראש סדר העדיפויות שלנו עומדת המשימה לזהות ולאתר את האנשים שעדיין נעדרים", אמר קונדי.

 

"היה אפשר למנוע את זה כל כך בקלות, וזאת הסיבה שאנחנו כל כך כועסים", אמרה אלאיה אל-גאבאן, פקידת קבלה במרפאה וטרינרית המתגוררת בבניין. "חשבנו שיהיו מהומות אתמול בלילה, אבל גם אם זה לא קרה אמש, זה יהיה בקרוב מאוד".

 

ארגון "קמפיין הסולידריות עם סוריה" הודיע אתמול בדף הפייסבוק שלו כי מוחמד אל-חאג' עלי, פליט סורי שלמד הנדסה בלונדון, הוא אחד מההרוגים באסון.

 

אחיו של אל-חאג' עלי, עומר, שחלק עמו את דירה בקומה ה-14, תיאר בפני רשת BBC את פעולות ההצלה הכאוטיות. הוא חולץ למקום מבטחים, אבל אחיו לא. בזמן שהלהבות התקרבו, דיבר עומר עם אחיו בטלפון. "הוא שאל - 'למה עזבת אותי?", סיפר עומר. "הוא אמר – 'אני גוסס. אני לא יכול לנשום'".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
המגדל אחרי השריפה
צילום: gettyimages
מומלצים