שתף קטע נבחר

ריקו שירזי: "אני לא מפלצת, אני אסיר למופת"

ראש ארגון הפשע, שהורשע בסיוע להריגת גיא יחזקאל בגרמניה ובמעורבות בניסיון חיסול אסי אבוטבול בפראג, סיפר בבית המשפט כיצד התבשר על רצח בנו: "קמתי משינה, פתחתי טלוויזיה - והבנתי שקרה אסון". עדי האופי שגייס: המאמן שלמה שרף וכדורגלן העבר מוטל'ה שפיגלר

 

ראש ארגון הפשע ריקו שירזי טען היום (ב') כי אינו שייך לעולם הפשע וכי הוא מסכים לעסקת טיעון בתיק המתנהל נגדו. בשלב הטיעונים לעונש בבית המשפט המחוזי בתל אביב התפרסמו גם עדויות אופי של המאמן שלמה שרף וכדורגלן העבר מוטל'ה שפיגלר.

 

שירזי פנה לשופטים: "אני מסכים להסכם הטיעון המתוקן. מצטייר מהתביעה שעומדת פה איזה מפלצת. אבל אני לא אדם כזה, עשיתי צבא ומילואים, חייתי חיים נורמטיביים, ניהלתי עסקים ומסעדות. לא גדלתי לעולם השפל הזה, אני לא שייך לעולם הזה".

שלמה שרף, ריקו שירזי (צילום: נמרוד גליקמן ומוטי קמחי) (צילום: נמרוד גליקמן ומוטי קמחי)
שלמה שרף, ריקו שירזי(צילום: נמרוד גליקמן ומוטי קמחי)
 

בתחילת החודש הורשע שירזי במעורבות בהסדר טיעון בשני פשעים חמורים: סיוע להריגה של גיא יחזקאל בגרמניה בתחילת העשור הקודם, וקשירת קשר לפשע במסגרת ניסיון החיסול בפראג של העבריין אסי אבוטבול. במסגרת ההסדר הוסכם כי הפרקליטות תדרוש עונש של עד 12.5 שנים, עונש שיהיה חופף לעונש של שמונה שנות מאסר שכבר נגזרו עליו בתיק אחר.

 

לדברי שירזי, "התובע טען שעשו לי הנחה, אבל אני חושב שעשיתי להם הנחה הכי גדולה בעולם כשעשיתי את העסקה הזו. נסעתי מיוזמתי לאנשים שניסו לפגוע בי, לחצתי להם את היד לפני 15 שנה". הוא הזכיר באילו תנאים היה כלוא כשבנו נרצח וציין: "אף אחד לא טרח להודיע לי. קמתי מהשינה, פתחתי טלוויזיה עם קפה, ראיתי הכול בטלווזיה. חשבתי שאני חולם. אני רואה את הרכב של הבן שלי. חשבתי שהיו אמורים להודיע לי".

 

שירזי טען כי "השב"ס הוא גוף אטום, וזו עוד מחמאה בשבילם. עד היום לא ראיתי את משפחתי, את הבת שלי. זה עונש. לפחות עכשיו ראיתי את בתי הגדולה", אמר והתכוון לכך שהיא ישבה באולם הדיונים היום. "אלו תנאים לא תת-אנושיים אפילו. אני אסיר למופת. מעולם לא הרמתי קול על סוהר או קיללתי. אני בהפרדה כבר שנה. זה ריקו המפלצת?"

 

מאמן נבחרת ישראל לשעבר וכדורגלן העבר שפיגלר העידו לטובתו: "הכרתי את ריקו עוד בהיותו שחקן כדורגל במכבי נתניה", כתב שרף. "כאשר התחלתי את תפקידי בתור מנהל העל של מועדון הכדורגל לנוער של בית"ר נס טוברוק פניתי כמה פעמים לריקו על מנת שיסייע לי לארגן אירועים חברתיים ופעילויות ציבוריות עבור הילדים והנערים שהיו חלק מהמועדון. הוא גם התבקש ריקו לא פעם על ידי להושיט עזרה לנערים קשי יום שהיו חלק מהמועדון. בכל הפעמים שבהם פניתי לריקו, הוא ריקו נעתר מיד לבקשותיי בהתנדבות מלאה. בזכות תרומותיו יש היום לא מעט נערים אשר כפסע היה בינם לבין הידרדרות, ותרומתו של ריקו ממש הצילה אותם".

 


שפיגלר, שנחשב לגדול כדורגלני ישראל, כתב כי אימן את שירזי ב-1979 בבית"ר תל אביב ושלוש שנים אחר כך במכבי נתניה: "מתקופה זו זכור לי שאריה הצעיר היה נמרץ, שאפתן, ספורטאי ומנהיג באופיו. זכור לי שהשחקנים היו מאוד מקורבים אליו ותמיד הוא היה מוכן לעזור לכל מי שנזקק. אריה היה כישרוני מאוד ואילו לא היה נפצע בברכו באופן שמנע ממנו לשחק באופן סדיר, יכול היה להתפתח ולהיות שחקן מקצועי ברמה טובה מאוד. אריה היה מסוג הצעירים שתמיד תורם לקבוצה".

 

עורכי הדין בן אריה, אשש ונדשי (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
עורכי הדין בן אריה, אשש ונדשי(צילום: מוטי קמחי)

עו"ד משה יוחאי. מייצג נאשם נוסף בתיק (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
עו"ד משה יוחאי. מייצג נאשם נוסף בתיק(צילום: מוטי קמחי)

שירזי מיוצג בתיק על ידי עורכי הדין טומי נדשי ותומר אשש. בדיון השתתפו גם עורכי דינו שלמה בן אריה וג'קי סגרון. את הנאשם השני בתיק מייצג משה יוחאי יחד עם עורכת הדין רויטל בן שבת כץ.

 

ההסדר הושג במסגרת פרשה 512, שבה נאשמת שורת עבריינים וראשי ארגוני פשיעה בעבירות חמורות. נגד שירזי הוגש בפרשה כתב אישום נפרד ביולי 2015. על פי האישום המקורי, בין השנים 2004-2002 התרחשו מאבקי שליטה באזור השרון בין משפחת אבוטבול ובין שירזי ומקורביו.

 

נטען אז כי בשנת 2000, בעת ששירזי היה במאסר יחד עם יד ימינו דאז אסי יריב, נרקמו יחסי ידידות ביניהם ובין אסיר נוסף בשם אלכסנדר (סאשה) זלוצ'בסקי. סאשה גילה להם כי אבוטבול "הזמין" ממנו לרצוח את שירזי, תמורת 50 אלף דולר. משנודע לשירזי וחברו על כך, הם החליטו לרצוח את אבוטבול ואת מקורבו גיא יחזקאל. הם הציעו לזלוצ'בסקי סכום של 50 אלף אירו, וב-7 באוקטובר 2003 פגש זלוצ'בסקי את אבוטבול ויחזקאל בגרמניה ורצח את האחרון ביריות אקדח. לפני כשנה חוסל בנו של ריקו, שי שירזי.

 

עורך דינו של שירזי, טומי נדשי, ביקש להתחשב "במצבו האישי הקשה והטרגי. היו בעיות ראייתיות בתיק, ובין כתב האישום המקורי לאישום המתוקן פעורה תהום. על פי האישום המתוקן לא מדובר לא ברצח, הריגה או פציעה אלא בפגיעה שלא באה מיוזמתו של הנאשם אלא מסאשה. הנאשם לא חשב על פגיעה שעשויה להביא מוות, אלא על פגיעה פחותה ביותר שתביא לסיכול התוכנית (לפגוע בשירזי על ידי יחזקאל - ג"מ). מעשיו באו כתגובה מתגוננת מפני סכנת חיים מיידית. הוא לא היה מעורב באופי הפגיעה שעשויה להתרחש בפועל".  

 

התובע בתיק, עו"ד גיא גורן מפרקליטות מחוז תל אביב, מבקש לגזור עליו 12 שנות מאסר: "משפחת המנוח (גיא יחזקאל) עודכנה בקשר להסדר הטיעון. באישום הראשון כאן הוא הורשע בסיוע להריגה ובאישום השני בקשירת קשר לפשע. באירוע הראשון נהרג אדם, שירזי נתן אישור לעבריין אחר לפגוע במנוח ואף מימן מעשה זה. מעשיו בפועל סייעו בפגיעה הקטלנית. כתוצאה מסיועו נקטלו חייו של יחזקאל.

 

"שירזי היה בעל האינטרס לפגוע בו. המניע מלחמות חורמה בין עבריינים באזור השרון ומשפחת אבוטבול. לשירזי 11 הרשעות, עבר פלילי כבד ביותר. אנחנו רואים פה דפוס פעולה של הנאשם - הוא לעולם לא יעשה דברים בעצמו, תמיד ייעזר באחרים כדי להרחיק ממנו את הדברים. הוא יודע היטב שככל שהוא נעזר באנשי ביניים ככה יצליח לחמוק יותר מהר. מעשיו מחייבים את בית המשפט להטיל עונשים כבדים משיקולי הרתעת עבריינים בכירים אחרים. אין ספק שהנאשם עבר חוויה טראומתית במות בנו, השיקול הראשון שבאים לחשוב על העונש בהסדר הטיעון זה זה".

 

עוד הסביר התובע כי "בעבר ראינו את בנו של הנאשם דואג לאביו, זה היה מרשים. המקרה טרגי, אנו ערים גם לתנאי כליאתו בתנאי הפרדה מוחלטת ברמה ארצית כמו יתר הנאשמים ב-512 מתוקף בכירותו. כל אלו היו שיקולים בהסדר הטיעון - גם חיסכון בזמן שיפוטי. היו כבר מגעים עם רשויות בגרמניה וצ'כיה להביא עדים מחו"ל, זה גם נלקח בחשבון. זו הקלה שכבר נעשתה".

 


פורסם לראשונה 19/06/2017 11:57

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
ריקו שירזי
צילום: מוטי קמחי
מומלצים