שתף קטע נבחר

לפני השבי בצפון קוריאה: "אוטו ביקר בישראל במסגרת תגלית"

הצעיר היהודי-אמריקני אוטו וורמבייר, שמת ימים לאחר שהוחזר בתרדמת מצפון קוריאה, ביקר בארץ לפני 3 שנים ואף קיבל שם עברי לאחר שטיפס על המצדה. "זה היה טיול משמעותי מאוד עבורו", העיד הרב שלו באוניברסיטת וירג'יניה. לבקשת המשפחה, לא תבוצע נתיחה שלאחר המוות

 

 

אוטו וורמבייר היהודי-אמריקני בן ה-22 שמת ימים ספורים לאחר שהוחזר מצפון קוריאה, ביקר בישראל לפני כמה שנים ו"היה מחובר מאוד לקהילה היהודית". כך סיפר הרב ג'ייק רובין שעומד בראש תא הסטודנטים היהודים "הלל" באוניברסיטת וירג'יניה שבה למד וורמבייר. לבקשת המשפחה, לא תבוצע נתיחה שלאחר המוות.

 

וורמבייר, שנלקח בשבי במדינה המבודדת, הושב לארצות הברית לפני שישה ימים כשהוא שקוע בתרדמת בשל נזק מוחי קשה - ומת אתמול. מותו התקבל בזעזוע עמוק בארצות הברית. הרב רובין סיפר לסוכנות הידיעות היהודית-אמריקנית JTA כי הסטודנט שנסע עם חבריו בשנה שעברה למדינה המבודדת היה פעיל מאוד ב"הלל", וב-2014 הגיע לישראל במסגרת נסיעה של "תגלית".

 

לפי הרב, הטיול לישראל, שבמהלכו וורמבייר קיבל שם עברי לאחר שטיפס על המצדה, היה משמעותי מאוד עבורו. "בכל תחנה ב'תגלית' הוא ניסה סוג חדש של אוכל, פתח בשיחה עם אדם שלא הכיר או מצא איזה חפץ מיוחד והתמקח על המחיר. הוא אהב את החיים וזה היה מדבק אצלו". לפי הרב, לאחר שוורמבייר חזר מהביקור בישראל הוא החל להיות מעורב בחיי הקהילה היהודית בקמפוס.

וורמבייר מוחזר לארה"ב כשהוא בתרדמת. בשבוע שעבר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
וורמבייר מוחזר לארה"ב כשהוא בתרדמת. בשבוע שעבר(צילום: רויטרס)
וורמבייר בהצהרה על מאסרו בצפון קוריאה (צילום: AP) (צילום: AP)
וורמבייר בהצהרה על מאסרו בצפון קוריאה(צילום: AP)
  

הרב רובין תיאר את וורמבייר כ"חבר אהוב בקהילה שלנו": "הוא שמר שבת ואת מועדי ישראל בבית 'הלל'. הוא אפילו הוביל את ליל הסדר שבו השתתפו סטודנטים נוספים, שנחגג בסימן איכות הסביבה וקיימות". רובין סיפר כי וורמבייר אף היה בקשר עם חבר מועצת עיריית תל אביב, איתי פנקס, ושוחח איתו על סוגיית איכות הסביבה בישראל.

 

ליה קטנאו, סטודנטית נוספת שערכה עם וורמבייר את הסדר, כתבה ב-2015 באתר של "הלל" על אודות אותו הערב: "דרך מנהגי החג הצגנו סוגיות הקשורות לשינוי האקלים - מה הן עשר המכות של שינוי האקלים? איך נטילת הידיים מזכירה לנו על חשיבות חיסכון במים? במהלך הסדר כולו הוא שאל את הסטודנטים קושיות בנושא וערך הקבלה בין סיפור יציאת מצרים ומנהגי הסדר לסוגיה הסביבתית". 

 

וורמבייר יצא ב-2015 לטיול בסין, ושם גילה כי חברת נסיעות מקומית מארגנת סיורים לצפון קוריאה עבור נושאי דרכון אמריקני. הוא החליט להצטרף, וכעבור שישה ימים, כשהיה כבר בשדה התעופה בפיונגיאנג בדרכו חזרה לסין, הוא נעצר והובא למשפט בחשד שגנב כרזת תעמולה מהמלון שבו שהה. הוא נידון ל-15 שנות מאסר עם עבודות פרך.

"חרפה מוחלטת". טראמפ על מותו של וורמבייר (צילום: AP) (צילום: AP)
"חרפה מוחלטת". טראמפ על מותו של וורמבייר(צילום: AP)
  

לפני שישה ימים הוא שוחרר במפתיע מהכלא, ולדעת מומחים בדרום קוריאה השחרור נעשה כי חלה הידרדרות במצבו הבריאותי והמשטר הצפון קוריאני העדיף להחזירו בעודו בחיים ולא כגופה, מה שהיה מחמיר עוד יותר את המשבר עם וושינגטון. הוא הובא לבית החולים בסינסינטי שבאוהיו, שם קבעו הרופאים כי הוא

סובל מפגיעה מוחית קשה והסיבה לכך לא ברורה. הם שללו את ההסבר של גורמים בצפון קוריאה כי הוא נכנס למצב של קומה בשל ערבוב בין סוגים של כדורי שינה, וההערכה היא כי הוא עבר עינויים ברוטליים.

 

נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ אמר אמש כי "מה שקרה עם אוטו זו חרפה מוחלטת. אסור שדבר כזה יקרה. אם היו מחזירים אותו מוקדם יותר, התוצאות היו שונות. היו צריכים להחזיר אותו עוד באותו היום. דיברתי עם משפחתו, זו משפחה נהדרת. זה מדהים מה שהם היו צריכים לעבור. היו צריכים להביא אותו הביתה מזמן".


פורסם לראשונה 21/06/2017 00:08

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
הסטודנט היהודי אוטו וורמבייר
צילום: AP
מומלצים