שתף קטע נבחר

האזינו להקלטה: גבר אלים רוצה עזרה? לך לוויצו

המוקד של משרד הרווחה לגברים אלימים, שמתקשרים מיוזמתם ומבקשים עזרה, לא תמיד נותן מענה נכון ובזמן. תחקירן ynet שהתקשר למוקד נתקל בבלבול, תשובות לא ברורות והופנה בסופו של דבר לעמותה פרטית

 

האם אפשר היה למנוע לפחות חלק ממקרי הרצח והאלימות כלפי נשים בשנים האחרונות? על פי השירות של משרד הרווחה לגברים שפונים ביוזמתם וטוענים שהם נוהגים באלימות כלפי נשותיהם, יש ספק רב בכך. תחקירן ynet, אדיר ינקו התקשר למוקד הרווחה של משרד הרווחה (מספר 118). לאחר המתנה של דקה ענה מוקדן מטעם המשרד. התחקירן הציג את עצמו כגבר אלים מאזור באר שבע ("כבר כמה חודשים שאני מכה את אשתי") וביקש עזרה. בסופו של העובד של משרד הרווחה הפנה אותו לקבל עזרה בויצו.

 

כך התנהלה השיחה ביניהם:

 

מוקדן: "משרד הרווחה שלום, במה אפשר לעזור?"

אדיר: "נראה לי שאני צריך עזרה, משהו שקשור לאלימות".

מוקדן: "מה קרה, אתה יכול להסביר לי?"

אדיר: "משהו עם אשתי".

מוקדן: "אוקיי אז אני אביא לך עכשיו טלפון אחד שיש לי ואז אני אלך להביא עוד טלפון מעוד רשימה שיש לי, כמה רגעים. יש פתרונות וטוב שאתה פונה אחרת באמת זה לא יטופל. אני אגיד לך משהו, לפעמים בטלפון הזה שם בבאר שבע לא עונים באותו רגע. אולי יש שם אפשרות להשאיר הודעה.

אם אתה לא תופס אותם שם. אה...אה, כתוב לי שהם לא כל כך עונים. תשמע, אני לא רוצה שתתעכב, כתוב לי באמת שיש שם איזו בעיה, אפילו אין לי מספר מעודכן שלהם".

 

"גבר פנה ואמר 'אני נחנק, אני ממש רוצה עזרה'". אילוסטרציה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
"גבר פנה ואמר 'אני נחנק, אני ממש רוצה עזרה'". אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

לאחר מכן המוקדן הפנה את התחקירן לטלפון אחר. "אני רוצה לתת לך טלפון כללי של הרווחה בבאר שבע. אתה אומר להם 'שלום, אני רוצה את הטלפון של המרכז למניעה וטיפול באלימות במשפחה'. יש עוד איזה קו שמופיע לי כקו יותר ארצי, הוא פחות מהרווחה. נראה לי יותר מה שאתה צריך עכשיו. תרשום את הטלפון גם כן של אלימות במשפחה. והכי חשוב, אם בבאר שבע אתה רואה שהם לא מבינים מה אתה רוצה ולא נותנים לך קו של מניעה וטיפול באלימות במשפחה בבאר שבע, תחזור אליי".

 

"אמרתי לו שאני מכה את אשתי ושאני מאזור ב"ש", מספר תחקירן ynet. "המוקדן היה מאוד מאוד נחמד, היה קשוב ובאמת ניסה לעזור. בשורה התחתונה הוא הפנה אותי, חיפש את המספר של הלשכה בב"ש ואמר 'אני לא מוצא אותה, אתן לך מספר אחר. בעצם תשאיר שם הודעה ויחזרו אליך. אם לא תחזור אליל'. יותר מזה חשוב להגיד שהמוקדן הפנה אותי למוקד של ויצו. כלומר בעצם הקו הממשלתי לסיוע במקרים כאלה הפנה אותי לעמותה פרטית.

 

"בדקנו בימים האחרונים בכמה תחנות מה קורה עם גבר אלים שפונה ורוצה עזרה, רוצה להפסיק להכות או להשתמש באלימות כלפי הבת הזוג שלו, מהן התשובות שהוא מקבל משרותי הרווחה. התוצאה מדאיגה מאוד, אנחנו יודעים שגם בשירותי הרווחה יש סחבת בלתי נסבלת של הדברים האלה. שוחחנו עם אחד הגברים שפנה לעזרה לפני חודשיים, הוא אמר להם 'אני נחנק, אני ממש רוצה עזרה'. אמרו לו 'אנחנו נחזור אליך'. עד היום הוא מחכה".

 

על פי מדד האלימות של ויצו, בשנת 2016 נרשמה עלייה של כמעט 75 אחוז בפתיחת תיקים בשל אלימות בין בני המשפחה, כשהנפגעת היא האישה. רק רבע מהמטופלים במרכזים לטיפול באלימות במשפחה הם גברים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים