שתף קטע נבחר

"מהנדסים פורצי דרך חייבים לחשוב הומני"

תוכנית המצטיינים "הנדסה ורוח" שסוגרת שנה ראשונה בפקולטה להנדסה באוניברסיטת תל אביב, מקבלת עכשיו חיזוק מקרן מנדל עם תרומה של 1.3 מיליון דולר. התכנית שמה לה למטרה להכשיר מהנדסים שמסוגלים לחשוב קצת אחרת. דיקאן הפקולטה, פרופ' יוסי רוזנוקס: "קורס בחשיבה הומנית פותח להם את הראש בשביל קורסים במתמטיקה"

בשיתוף אוניברסיטת תל אביב

 

החלוקה הבינארית בין תחומי עיסוק ולימוד ריאליים לבין מקצועות הומניים - הולכת ומטשטשת, בין היתר הודות להבנה ההולכת וגוברת, לפיה יכולות מולטי-דיסציפלינריות הן חיוניות להצלחה אמיתית. את החיבור הכמעט בלתי אפשרי הזה, עושים כבר היום בפקולטה להנדסה באוניברסיטת תל אביב, עם תוכנית מצטיינים חדשה בשם "הנדסה ורוח".

 

עוד כתבות בנושא

מסע בין כוכבים: בחנו את עצמכם

מינים פולשים בישראל: נזק כלכלי כבד

 

התוכנית על-שם ג'ק, גו'זף ומורטון מנדל סוגרת את שנתה הראשונה בימים אלה עם כ-20 סטודנטים וסטודנטיות, ובפקולטה מקווים שבמרוצת השנים הבאות היא תלך ותגדל. הסטודנטים בתוכנית מתקבלים אליה על בסיס נתוני פתיחה גבוהים וריאיון קבלה שנועד לבחון את יכולת החשיבה הפילוסופית ואת מידת היצירתיות של המועמדים בפתרון בעיות.  

"להפוך מהנדסים מצטיינים לפחות מרובעים". פרופ' רוזנוקס (צילום: בר שריר) (צילום: בר שריר)
"להפוך מהנדסים מצטיינים לפחות מרובעים". פרופ' רוזנוקס(צילום: בר שריר)

"הרעיון צץ בתהליך סיעור מוחות שלי ושל בוגר הפקולטה בשם אופיר פרלסון", מספר פרופסור יוסי רוזנוקס, דיקאן הפקולטה להנדסה באוניברסיטת תל אביב. "אגב, זו עוד דוגמה לערך המוסף של הבוגרים שלנו. שברנו את הראש ביחד איך לייצר מהנדסים יותר יצירתיים. היום חברות הטכנולוגיה המובילות הן מצליחות לא רק בגלל הטכנולוגיה עצמה, אלא בזכות רעיון. גוגל, אובר, איירביאנבי - כולן ההביאו פתרונות יצירתיים לבעיות קיימות. אחד הכלים לפיתוח חשיבה כזו הוא לימודים הומניים, שמקנים יכולת חשיבה שמוסיפה ומשפרת את החשיבה הכמותית ואת היצירתיות".

 

עכשיו התוכנית - הראשונה מסוגה בארץ, זכתה לתמיכה גדולה מטעם קרן מנדל, בסכום של 1.3 מיליון דולר. פרופ' רוזנוקס מדגיש כי הפקולטה להנדסה לא המציאה את הגלגל בהקשר הזה, אבל היא בהחלט הביאה אותו לארץ. "כל אוניברסיטאות היוקרה בארצות הברית מפעילות תוכניות מהסוג הזה, וחשבנו שיהיה נכון לעשות את זה גם פה אצלנו, כדי להפוך את המהנדסים המצטיינים לפחות מרובעים".

 

איך הסטודנטים מגיבים לתוכנית?

"שמענו מחלק מהסטודנטים שאחד הקורסים הראשונים שהצענו להם, יסודות בחשיבה הומנית, פשוט עזר להם להתמודד עם הקורסים הראשונים במתמטיקה. זה פתח להם את הראש ואיפשר להם לחשוב על דברים בצורה קצת שונה. זה הפתיע אותי לשמוע שזה התחיל כל כך מוקדם. בכוונה לקחנו שילובים מנוגדים לכאורה אל תוכנית הלימודים - לא מדעי החברה או מדעי החיים, שהם תחומים קצת יותר קרובים להנדסה. רצינו לקחת משהו שהוא באמת 180 מעלות כדי לייצר חשיבה אחרת". 

"התוכנית מייצרת ראיה רחבה על החיים בכלל". מירב דוד (במרכז) והסטודנטים בתוכנית (צילום: הפקולטה להנדסה, אוניברסיטת תל אביב) (צילום: הפקולטה להנדסה, אוניברסיטת תל אביב)
"התוכנית מייצרת ראיה רחבה על החיים בכלל". מירב דוד (במרכז) והסטודנטים בתוכנית(צילום: הפקולטה להנדסה, אוניברסיטת תל אביב)

מירב דוד (23) מתל אביב מסיימת בימים אלה את שנת הלימודים הראשונה שלה בתוכנית המצטיינים בפקולטה. היא מספרת כי בחרה להגיע לפקולטה בזכות התוכנית המיוחדת - שענתה עבורה על צורך ממשי בלימודים. "כשהייתי צריכה לבחור תואר התלבטתי בין הומני לריאלי, והחלטתי ללכת על הנדסה, תעשיה וניהול - על מנת לשלב בתפקיד עתידי גם פעילות חברתית וקהילתית. כשפניתי לראש המחלקה וביררתי על אפשרות לשילוב קורסים מתחומים נוספים, הוא אמר לי שבמקרה נפתחת תוכנית המצטיינים, וזה הסתדר בדיוק עם מה שחיפשתי. מאוד התלהבתי מהרעיון".

 

ספרי על קורס או שיעור ייחודי לתוכנית.

"למשל בקורס פילוסופיה של הטכנולוגיה אנחנו לוקחים בכל שיעור איזשהו פיתוח טכנולוגי כנקודת יחס לתיאוריות שונות. נניח כל הנושא של הכלאה בין אדם לטכנולוגיה, כשהיום הזכרונות שלי הם כבר לא משהו פנימי, והזהות שלי לא מתקיימת רק בעולם פיזי. אז דיברנו על הטשטוש בין הומניזם לבין טכנולוגיה".

 

ואיך זה עוזר לך להיות מהנדסת טובה יותר?

"זה פותח לך את המחשבה לכיוונים שאת לא רגילה ללכת אליהם, זה מייצר ראייה יותר רחבה, גם על החיים בכלל. זה עוזר לחשוב על המימד המוסרי של כל פיתוח טכנולוגי, לחשוב קדימה ולראות לאן הפיתוח יכול להגיע מבחינת ההשפעה שלו על בני אדם, לחשוב על ההשלכות, לאן הדברים יכולים להתגלגל".

 

בשיתוף אוניברסיטת תל אביב

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הפקולטה להנדסה, אוניברסיטת תל אביב
הסטודנטים בתוכנית
צילום: הפקולטה להנדסה, אוניברסיטת תל אביב
מומלצים