שתף קטע נבחר

דיווח: מיליציות פרו-איראניות יורחקו מגבול ירדן

לפי דיווח בעיתון "א-שרק אל-אווסט", היוצא לאור בלונדון, ארצות הברית, רוסיה וירדן הסכימו להקים "רצועת ביטחון" בעומק 30 ק"מ שבה לא ישהו כוחות הנתמכים בידי איראן כמו חיזבאללה. בכירים אמריקנים אמרו ל"וושינגטון פוסט": "החשש הכי גדול - הפיכתה של איראן לגורם המשמעותי באזור"

 

 

 

ארצות הברית, רוסיה וירדן הגיעו להסכמה על הקמת אזור בטוח באזור העיר דרעא בסוריה ופרבריה שבו לא תהיה נוכחות לכוחות שאינם סוריים - קרי חיזבאללה ומיליציות שנתמכות בידי איראן. לפי דיווח בעיתון "א-שרק אל-אווסט" בבעלות סעודית היוצא לאור בלונדון, עומק השטח המדובר יהיה 30 ק"מ מגבול ירדן.

 

לפי אותם בכירים, שלושת העקרונות שסוכמו במזכר ההבנה הם שלא תהיה נוכחות של כוחות שאינם סוריים בעומק של 30 ק"מ, הפסקת אש בין המשטר הסורי לבין פלגי המורדים ובמקביל גם נוכחות של מועצות מקומיות, הכנסה של סיוע הומניטרי והחזרה של פליטים מירדן. בשבועות האחרונים דווח לא אחת על הידברות בין האמריקנים, הרוסים והירדנים בעמאן בעניין המדובר.

הקרבות באזור דרעא שבדרום סוריה. ארכיון  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הקרבות באזור דרעא שבדרום סוריה. ארכיון (צילום: AFP)
 

חיילים אמריקנים בא-רקה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חיילים אמריקנים בא-רקה(צילום: AFP)

מורד סורי בא-רקה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מורד סורי בא-רקה(צילום: AFP)

 

במוקד אחר במלחמה בסוריה, הממשל האמריקני מצפה לנפילתו של מעוז דאעש בא-רקה שבסוריה, וצופה כי הצעד הבא יהיה עימות ישיר נגד ממשל הנשיא אסד ואיראן. זאת לא תהיה הפעם הראשונה שארה"ב תפעל באופן ישיר נגד סוריה, זאת לאחר מתקפת הטילים לפני כחודשיים והתקריות האחרונות עם מל"טים סוריים ואיראניים שהעבירו מסר ברור בעניין האיומים על שותפותיה של ארה"ב באזור.

 

לפי דיווח ב"וושינגטון פוסט", בכירים בבית הלבן פתחו במסע לחצים על הפנטגון בעקבות התקדמות הכוחות הסוריים והאיראניים לכיוון המדבר במזרח סוריה. המטרה מבחינתם, היא למנוע מהכוחות הסוריים והאיראניים להפריע לצבא ארה"ב לקטוע את השליטה הרציפה של דאעש לאורך נהר הפרת שנכנסת לתוך עיראק. על פי הבכירים, מדובר באזור פחות מאוכלס באופן יחסי שמאפשר ללוחמי הארגון הקיצוני להתכנס באין מפריע ולהוציא לפועל מתקפות ופיגועים.

 

בלב המחלוקת: ההתערבות האמריקנית בסוריה

גורמים רשמיים בממשל אמרו ל"וושינגטון פוסט" כי הניסיונות של משטר אסד להשתלט על השטח חותרות נגד תהליך הפיוס עם כוחות המורדים, שמנסים להגביל את כוחו של הנשיא ובסופו של דבר להדיחו. לדברי הגורמים, שורש המחלוקת בין הבית הלבן לפנטגון נמצא בחיפושים אחר פתרון למלחמת האזרחים ללא התערבות ממשית של ארה"ב, אחרי שנים של התרחקות מהזירה הפוליטית בסוריה. ההתערבות בסכסוכים הפנימיים מעמידה את ארה"ב בסכנה של עימות חזיתי עם איראן ורוסיה, שתומכות במשטרו של אסד.

 

בפנטגון חוששים מהצעד גם בגלל שהדבר עלול להסיט את תשומת הלב מהלחימה נגד דאעש, ואף לסכן את החיילים האמריקנים שנמצאים במוצבים מבודדים ברחבי סוריה ובעיראק. באירופה שאלו את האמריקנים אם הכוחות הסוריים שנתמכים ומאומנים על ידה בכלל מסוגלים להתמודד עם הלחימה גם מבחינה מספרית.

 

גורם רשמי בבית הלבן שסירב להזדהות דחה את החששות ואמר: "מי שמפחד שכל תקרית עלולה להוביל לפגיעה בכוחות האמריקניים על-ידי איראן, כנראה לא מאמין בערכים ובאינטרסים שעבורם אנחנו נלחמים". הגורם הוסיף כי על אף שתפקידה של ארה"ב באזור גדל, אין הדבר אומר כי עליה לשלוח חיילים נוספים: "עם היכולות האוויריות שלנו, אנחנו לא צריכים כל כך הרבה כוחות כדי לצאת לשם ולהפגין נוכחות".

 

ארה"ב יירטה מל"ט סורי חמוש: "איים על חיילינו"

מתקפת טילים אמריקנית בתגובה למתקפה הכימית בסוריה

איראן תקפה בסיסי דאעש בסוריה

 

גורם נוסף בבית הלבן דחה את הטענות לקרע בין הפנטגון והממשל, ואמר כי "אין כל ויכוח על הצורך לפעול. השאלה היא מה הדרך הטובה ביותר לעשות זאת". את ההחלטה ליירט מל"טים איראניים ומטוס קרב סורי לקח דווקא הפנטגון, ולא הבית הלבן. משרד ההגנה האמריקני החליט להגיב בעוצמה על ההתגרויות והמתקפות על הכוחות האמריקנים ובני בריתם בסוריה. "יירטנו מטוס אויב בפעם הראשונה מזה יותר מעשור. הספקנו לא מעט דברים מאז אפריל, למרות שהממשל הקודם בראשות הנשיא אובמה אמר שהדבר לא אפשרי מחשש להחרפת הסכסוך".

 

אילן גולדנברג, לשעבר בכיר בפנטגון ומומחה בתחום ביטחון לאומי, הסכים עם הטענות כי ממשל אובמה השתהה זמן רב מדי בכל החלטה הקשורה לסוריה. עם זאת גולדנברג טוען כי הממשל החדש נכשל בגיבוש מתווה אסטרטגי ברור: "תוכניות עמומות שמגיעות עם רצון עז לשלוח כוחות, מקשות על הלחימה ועלולות להוביל להחמרת המצב. אני יודע שהנשיא שלנו חובב סודיות, אבל המצב הנוכחי דורש מאיתנו להיות ברורים לגבי המטרות והקווים האדומים שלנו".

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

במהלך מסע הבחירות הבטיח טראמפ להכריז על התוכניות החדשה נגד דאעש כבר בחודש הראשון בבית הלבן. התוכנית טרם פורסמה, ובשלושת החודשים הראשונים לכהונתו אף נדמה כי טראמפ המשיך את דרכו של אובמה בכך שהמשיך להתעלם מאסד, איראן ורוסיה תוך המשך התקיפות נגד דאעש בסוריה ובעיראק.

 

בהתחלה המשיך את דרכו, אך התוכניות החדשות נותרו עמומות. טראמפ ואובמה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בהתחלה המשיך את דרכו, אך התוכניות החדשות נותרו עמומות. טראמפ ואובמה(צילום: AFP)
 

על אף אזהרותיה של ארצות הברית, כוחות המשטר והמיליציה התקדמו לעבר הגבול עם עיראק, סמוך למתחם אימונים של האמריקנים עם כוחות סורים לקראת הפלישה לדיר א-זור שנשלטת ע"י המשטר ומכותרת ע"י דאעש.

 

יו"ר המטות המשולבים בארצות הברית, הגנרל ג'וזף דנפורד, אמר השבוע כי "כל הפעולות שנעשו נגד כוחות המשטר היו לצורך הגנה עצמית". דנפורד הבהיר כי הכרעת דאעש בא-רקה ובמוסול אינה בהכרח מסמלת את סיום הלחימה. "א-רקה ומוסול הם מקומות אסטרטגיים. אסור לנו להתבלבל ולחשוב שההצלחות במעוזי דאעש יביאו לסוף הלחימה".

 

על פי דיווחים מודיעיניים שונים, דאעש הספיק למקם מחדש את כל המנהיגים הבכירים, מצבורי הנשק ואמצעי התקשורת שלהם מא-רקה לעיירה מיאדין שבמחוז דיר א-זור. על פי אחד הדו"חות שפורסמו, לא ארצות הברית ובנות בריתה, וגם לא רוסיה ואיראן מסוגלות להגיע למקום בשל התנאים הטופוגרפיים באזור".

 

בינתיים עוקבים בבית הלבן מקרוב אחר ההתפתחויות באיראן ובדאעש. אחד הגורמים בבית הלבן טען כי האיראנים מנסים לגבש ברית שתעמוד מהצד השני של הגבול הסורי ותמנע מארה"ב להמשיך במבצע נגד דאעש. הגורם הוסיף כי האיום הגדול ביותר מבחינת האמריקנים הוא הפיכתה של איראן לכוח המשמעותי בסוריה: "עבורנו זה מאיים על הרבה דברים, כולל תהליך הפיוס בסוריה והתוכנית נגד דאעש".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
הקרבות בדרעא שבדרום סוריה. ארכיון
צילום: AFP
מומלצים