שתף קטע נבחר

למרות המצב הביטחוני: ביקור בשער שכם

שער שכם שוב עלה לכותרות בסוף השבוע האחרון, בעקבות הפיגוע בו נרצחה לוחמת מג"ב. החלטנו שלא להיכנע לטרור, ולהביא לכם ביקור מצולם במקום שהוא גם אתר תיירותי מרשים עם היסטוריה עשירה. צפו

 

שער שכם, הגדול והמפואר שבשערי ירושלים, זכה בעל כורחו בשנה האחרונה לכבוד מפוקפק והפך למעין סמל להתנגדות העממית הפלסטינית. רק בסוף השבוע האחרון התרחש במקום הפיגוע בו נהרגה לוחמת מג"ב, הדס מלכא ז"ל. אבל מי שבכל זאת יגיע למקום, צפוי לחוויה שונה.

 (צילום: רון פלד) (צילום: רון פלד)
(צילום: רון פלד)

השער נמצא בצידה הצפוני של החומה. הרחוב הראשי היוצא ממנו צפונה לכיוון שכם, נקרא ''דרך שכם'', על שם הדרך המובילה אל העיר המקראית שכם, ובהמשך עד לדמשק שבסוריה - ומכאן גם שמו השני ''שער דמשק''.

 

עדכונים נוספים גם בפייסבוק ynet חופש

 

שמו הערבי בימינו של השער, ''בּאבּ אל-עמוּד'' מזכיר לנו שבעבר, בתקופה הרומית והביזנטית, ניצב לו כאן עמוד גבוה, שניתן לראותו במפת מידבא המתארת לפרטים את העיר לפני 1,300 שנים ובה מופיע העמוד בשער זה. מהעמוד נמדדו המרחקים מהעיר, על ידי אבני מייל שהוצבו לאורך הדרכים ואת חלקן ניתן עד היום למצוא בישראל.

 

מערכות הגנה מתקדמות

מי שירים עיניו אל חלקו העליון של השער יראה את קישוטים מפוארים, וביניהם פצעים קטנים, מעין חורים בחומה, עדות חיה לירי ממלחמת העצמאות.

 (צילום: רון פלד) (צילום: רון פלד)
(צילום: רון פלד)

שימו לב שמעל לפתח השער ובין שני המגדלים ניתן לראות מעין מרפסת קטנה ובולטת עם חור בתחתיתה, דרכה ניתן היה לשפוך שמן וזפת רותחים על האויב המתקרב לשער. כיום משמשת מרפסת זו מידי פעם כמקום תצפית של חיילי מג"ב על רחבת הכניסה אל השער.

 (צילום: רון פלד) (צילום: רון פלד)
(צילום: רון פלד)

העיר העתיקה עצמה מבוצרת בביצורים טבעיים (וואדיות) ממזרח, מדרום וממערב, אך לא מצד צפון. במטרה לתקן ולנטרל את נקודת התורפה מכיוון זה, נבנה בית השער כאן עם תפנית כפולה, כך שהפורצים פנימה נאלצים לפנות בזווית ישרה לשמאל ומיד לאחר כך לימין, ועל ידי כך מואטת התקדמותם. בתוך בית השער נמצאו בעבר חדרי משמר, שהפכו בימינו לחנויות.

 

כמעט כמו ברומא

מתחת לשער נמצאים שרידים מרשימים של שער משולש רומי אליו ניתן להיכנס ולראות את הריצוף העתיק המקורי, ועליו חריצים למניעת החלקת כרכרות, משחק רומי חצוב בסלע בו השתמשו ככל הנראה חיילים רומאיים וכן אפשרות עלייה אל תצפית ממרום השער אל העיר העתיקה ורחבת השער עצמו.

 (צילום: רון פלד) (צילום: רון פלד)
(צילום: רון פלד)

בימים אלה מוצגת בכיכר תחתית זו תערוכה אמנות של תשעה אמנים, יהודים וערבים יחדיו, ואצרה אותה ד"ר זיוה גבע-לוין. שם התערוכה "זהות". קבוצת אמני השלום מהגליל, ערבים ויהודים, בחרו ליצור יחד אמנות המבטאת את השקפת עולמם במציאות אשר חיים בה דתות ומגזרים שונים. האמנות חוצה גבולות - פיזיים ומנטליים, מגשרת בין אנשים, דתות, אומות ומהווה מראה שדרכה משתקפת המציאות במרכיביה השונים.

 

בסמוך לכיכר אפשרות עלייה (או ירידה) אל טיילת החומות הפתוחה למטיילים בקיץ גם בשעות הערב והלילה משער יפו ועד הכותל. הזדמנות נדירה למפגש לילי עם בוניה של ירושלים וחומותיה לאורך הדורות.

 

תערוכת "זהות" פתוחה בימים ב', ג' ושבת בין 16:00-11:00, כניסה חופשית

עלייה לטיילת החומות: יוני-אוגוסט: א'-ה' ושבת 22:00-9:00, ו' וערבי חג 14:00-9:00, המחיר: 18 שקל

 

לאתר של רון פלד על סיורים בירושלים לחצו כאן

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים