שתף קטע נבחר

מדע בין כוכבים: הסכנות המגיעות מהחלל

האיומים שנשקפים לנו מהחלל אמיתיים, חלק מהם יכולים לפגוע בנו מחר ואחרים בעתיד הרחוק מאוד, אבל מה שאנחנו יודעים בוודאות זה שהם קרו בעבר והם יקרו גם בעתיד, זה רק עניין של זמן

 

 

כדור הארץ, כוכב הלכת היחידי במערכת השמש שלנו שמאפשר חיים להתפתח ולשגשג, אבל במהלך ההיסטוריה הוא חטף כמה חבטות קשות.

 

בינואר 1908 חדר את האטמוספירה אסטרואיד בגודל של כמה עשרות מטרים, במהירות של 55 אלף קמ"ש. הוא התפוצץ בעוצמה אדירה ששווה לאלף פצצות אטום כמו זו שהתפוצצה בהירושימה ובכך הפך הפיצוץ הגדול ביותר שהיה בהיסטוריה המודרנית. גל חום שרף 80 מיליון עצים ביער טונגסקה שבסיביר. למרבה המזל, האירוע התרחש באיזור שומם ולא מיושב, כך שלמרבה המזל אף אדם לא נפגע מהפיצוץ. אם האסטרואיד הזה היה מתעכב רק בכמה שעות בהגעה שלו, הוא היה יכול להתפוצץ מעל עיר גדולה באירופה ולהרוג מיליוני אנשים.

 

אילוסטרציה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

 

סטטיסטית, אסטרואידים בסדר גודל הזה צפויים לפגוע בכדור הארץ אחת ל-100 שנים. למרבה המזל, אסטרואידים קטלניים יותר, שגודלם קילומטרים אחדים, צפויים לבקר אחת ל-20 מיליון שנים. המפורסם בהם היה האסטרואיד שפגע בכדור הארץ לפני כ-65 מיליון שנה וכנראה היה הגורם להכחדת הדינוזאורים. פגיעתו הותירה מכתש שקוטרו 280 קילומטרים בקרקעית מפרץ יוקטן, שבין מכסיקו לארה"ב.

 

מדענים סברו שאסטרואיד אפופיס יפגע בכדור הארץ בשנת 2029, אך תצפיות מעודכנות שביצעה נאס"א שוללות אפשרות להתנגשות כזו בעתיד הנראה לעין וההערכה היא שהאסטרואיד יחלוף במרחק של לפחות מ־29,451 ק"מ מכדור הארץ. סביר מאוד שהמפגש הקרוב ב-13 באפריל 2029 יגרום לאפופיס לשנות את מסלולו, ואולי להביאו למרחקים קרובים יותר לכדור הארץ בעתיד.

 

יעוץ מדעי: ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים , מצפה הכוכבים בגבעתיים, האגודה הישראלית לאסטרונומיה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אילוסטרציה: Getty Images
אילוסטרציה
אילוסטרציה: Getty Images
מומלצים