שתף קטע נבחר

ארה"ב מוטרדת: עינויים בחסות אמריקנית בתימן

תחקיר AP חשף כי איחוד האמירויות מפעילה 18 בתי סוהר סודיים בתימן - חלקם בווילות ובמועדון לילה, שם עוברים העצירים עינויים - וחיילים אמריקנים מתחקרים אותם. סנאטורים בארה"ב קראו לפנטגון לחקור את הטענות הקשות: "האמונה בזכויות אדם מבדילה אותנו מהאויב". ממשלת תימן הקימה ועדת חקירה

ממשלת תימן הודיעה היום (שבת) על הקמת ועדת חקירה שתבדוק טענות להפרה קשה של זכויות אדם, בעקבות דיווחים על בתי סוהר סודיים שבהם חיילים אמריקנים מתחקרים עצירים - וחיילים מאיחוד האמירויות מענים אותם. שר המשפטים התימני עומד בראש הוועדה, שתעביר את מסקנותיה לראש הממשלה עבדו דאג'ר. בארה"ב קראו סנאטורים רבים לפנטגון לפתוח בחקירה.

 

בתחקיר של AP השבוע נכתב כי לפחות 18 מתקני כליאה סודיים הוקמו בדרום תימן. בתי הסוהר נמצאים בבסיסים צבאיים, בנמלים, בווילות פרטיות וגם בשדה תעופה ובמועדון לילה. חלק מהעצירים אפילו הועברו לבסיס של איחוד האמירויות באריתריאה.

עציר לשעבר מדגים איך הוחזק בכלא הסודי (צילום: AP) (צילום: AP)
עציר לשעבר מדגים איך הוחזק בכלא הסודי(צילום: AP)

באחד מבתי הסוהר, בשדה התעופה ריאן בעיר מוכלא, טוענים אסירים לשעבר שהם היו מוחזקים בעיניים מכוסות בקונטיינרים ועברו התעללות שכללה גם תקיפות מיניות. אחד העצירים סיפר שהכוחות האמריקנים היו רחוקים רק מטרים ספורים מהעינויים.

 

"יכולנו לשמוע את הצרחות", אמר עציר לשעבר שהוחזק חצי שנה בריאן. "הפחד השתלט על כל המקום. כמעט כולם היו חולים, השאר גוססים. כל מי שהתלונן הועבר מיד לתא העינויים". לאחת משיטות העינויים קראו "הגריל": העציר הוחזק קשור מעל מדורה.

כלא מנסורה בעדן, שבו נטען שפועל אגף סודי של איחוד האמירויות (צילום: AP) (צילום: AP)
כלא מנסורה בעדן, שבו נטען שפועל אגף סודי של איחוד האמירויות(צילום: AP)
   

רוב האתרים הסודיים היו בהנהגת כוחות תימניים שהוקמו, מומנו ואומנו על ידי איחוד האמירויות. רשמית הם היו תחת הממשלה התימנית שבה מכירה הקהילה הבינלאומית, אך גורמים רבים בממשלת תימן אמרו שאין להם שליטה עליהם.

 

מאות העצירים נכלאו במתקנים במסגרת המאבק של הקואליציה הערבית, שמובילה סעודיה בתימן, נגד ארגוני טרור בראשם אל-קאעידה. איחוד האמירויות היא אחת החברות בקואליציה וארה"ב היא בעלת ברית של המדינות בקואליציה. החיילים האמריקנים מגיעים לבתי הסוהר כדי לחקר את העצירים, ונטען שהם מודעים להתעללויות בכלא של העצירים שמוחזקים ללא משפט.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

הקואליציה הערבית התערבה ב-2015 במלחמת האזרחים בתימן כדי להביס את המורדים החות'ים, שנתמכים על ידי איראן. המלחמה גרמה לנשיא תימן, עבד רבו מנסור האדי, להימלט. ממשלתו השיגה מחדש את השליטה בדרום המדינה, ומוכרת על ידי הקהילה הבינלאומית, אך המורדים החות'ים שולטים על רוב צפון המדינה, כולל הבירה צנעא.

 

במסגרת המאבק במורדים ובפעילים קיצוניים של ארגוני טרור דוגמת אל-קאעידה, נטען כי איחוד האמירויות והכוחות התימניים שנאמנים לה משתמשים ב"רדיפת המחבלים" כדי להעמיק את שליטתם על המדינה – גם אם הדבר כולל הפרת זכויות אדם.

אם לשניים שנעלמו אחרי שנעצרו על ידי כוחות שנאמנים לאיחוד האמירויות (צילום: AP) (צילום: AP)
אם לשניים שנעלמו אחרי שנעצרו על ידי כוחות שנאמנים לאיחוד האמירויות(צילום: AP)

משרד החוץ של איחוד האמירויות מסר בתגובה לתחקיר AP שההאשמות "שקריות לחלוטין". לפי איחוד האמירויות מדובר בתעמולה של הקיצוניים בתימן במטרה לשבש את פעילות הקואליציה הערבית.

 

בארה"ב קראו סנאטורים רבים לחקור את הטענות שפורסמו בתחקיר AP. ג'ון מקיין, יו"ר ועדת השירותים המזוינים בסנאט, אמר כי מדובר בדיווח "מטריד מאוד". מקיין הרפובליקני וג'ק ריד, הדמוקרט הבכיר בוועדה, כתבו מכתב למזכיר ההגנה ג'ים מאטיס וביקשו ממנו לערוך בדיקה מיידית בנושא - ולהבהיר את חלקה של ארה"ב בבתי הסוהר.

עלי עוואד חביב, אחד מהעצירים ששוחררו (צילום: AP) (צילום: AP)
עלי עוואד חביב, אחד מהעצירים ששוחררו(צילום: AP)
 

 

"אפילו הרמיזה שארה"ב מגלה סובלנות לעינויים של בעלות הברית הזרות שלנו פוגעת במשימת הביטחון הלאומי שלנו מכיוון שהיא מערערת את העקרונות המוסריים שמבדילים אותנו מאויבינו – האמונה שלכל בני האדם יש זכויות בסיסיות", כתבו הסנאטורים למאטיס. "אנחנו בטוחים שתמצא את ההאשמות הללו מטרידות במיוחד כמונו".

 

הסנאטור הדמוקרטי פטריק ליהי, סגן יו"ר ועדת ההקצבות בסנאט, קרא לחקור את הטענות וציין שתמיכה בכוחות של איחוד האמירויות עלולה לעבור על החוק שניסח שאוסר מימון למי שמפר זכויות אדם. "הדיווחים על עינויים מצד סוכנים ממשלתיים שנתמכים על ידי ארה"ב, והאפשרות שחיילים אמריקנים היו מודעים לכך, צריכים לשמש תמרורי אזהרה עבור מחלקת ההגנה", אמר ליהי ל-AP.

 

גורמים אמריקנים אמרו כי מחלקת ההגנה בדקה את הדיווחים, וקבעה כי אנשיה לא היו מעורבים בהפרת זכויות אדם. הגורמים האמריקנים אישרו שארה"ב הציגה שאלות לאיחוד האמירויות, וקיבלה תמלולים של התחקורים. האיגוד האמריקני לחירות האזרח הגיש בקשה במסגרת החוק לחופש המידע, ודורש שארה"ב תפרסם תיעוד מאותם תשאולים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים