שתף קטע נבחר

חשש בגולן: "הזליגה עלולה להרוס את עונת התיירות"

צו שטח צבאי סגור למטיילים הוטל באזור קרוב לגבול, והדי הפיצוצים והנפילות בצד הישראלי של הגבול מעוררים דאגה בקרב התיירנים המפעילים טיולים וצימרים: "אף אחד לא רוצה להיות במקום שנופלים בו פגזים. לא הוכרז מצב חירום אז לא נקבל פיצוי". התיירים שמגיעים דווקא רגועים: "כרגע יותר שקט מבלונדון"

 

 
 

הדי פיצוצים מלווים את כל מי שמבקר בימים אלה בצפון הגולן. לרוב זה הדהוד רחוק אך לפעמים פיצוץ חזק במיוחד מקפיץ אותך, ובימים האחרונים חלק מהם היו בצד הלא נכון של הגדר – בשטח ישראל. גם אתמול (יום ב') חצתה הלחימה בסוריה את הגדר. על פי צה"ל, כדורי מקלע פגעו במבנה אונדו"ף, זרוע האו"ם האחראית על הפרדת הכוחות בגולן במעבר קונייטרה. בסמוך למבנה פרצה אש שגם הבעירה שדה מוקשים סמוך.

 

עקב הימשכות הלחימה הפנימית בצדו הסורי של הגבול ועל מנת לשמור על ביטחון האזרחים, הודיע הערב דובר צה"ל על צו שטח צבאי סגור בנקודות ריכוזי הקהל באזור פתחת קוניטרה ועמק הבכא. הכניסה למרחב תתאפשר לחקלאים בלבד למעט בנקודות הסמוכות לגבול. ברקע ה"זליגות", רקטה התפוצצה הערב בשטח פתוח במועצה האזורית שער הנגב ללא נפגעים או נזק.

 

 

את הישראלים שהגיעו לקטוף דובדבנים בבוסתן בראשית בעין זיון זה לא הרתיע. כל עוד צה"ל מאפשר, הפשיטה על עצי הדובדבן נמשכת. במרפסת התצפית על קונייטרה ניתן היה למצוא מטיילים מוסלמים שהגיעו לרגל עיד אל פיטר מטירה שבמשולש, וצפו בעניין אל המתרחש מעבר לגבול. לא רחוק משם, על גבעה סמוכה, התאספו תיירים מאנגליה וארה"ב במהלך טיול ג'יפים, ותוך כדי נשנוש אבטיח קר הם קיבלו בלייב שיעור בפוליטיקה מזרח תיכונית.

 

דין לוי, בן לישראלים שחי בלונדון, הגיע עם אשתו, והבדיחה על השקט בגולן לעומת מתקפות הטרור באנגליה היא מתבקשת. לדבריו, הוא לא חשש מהטיול למרות התחממות הגזרה. "מה אני יכול להגיד, יש בעיות עם סוריה, כן, אבל אפשר לחיות בפחד כל הזמן? אי אפשר. לא עוצרים. ראינו כמה פגזים, הפצצות שעשו להם (בצד הסורי). זה לא כל כך טוב, זה לא נחמד. אבל פה יש כרגע שקט".

 

- אתה ממליץ לחברים להגיע לטייל?

"למה לא? כרגע יותר שקט מלונדון. כרגע כן".

 

 

באמצע חגיגות עיד אל פיטר - תצפית לתוך סוריה (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
באמצע חגיגות עיד אל פיטר - תצפית לתוך סוריה(צילום: אביהו שפירא)

אמריקנים ובריטים ברמת הגולן (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
אמריקנים ובריטים ברמת הגולן(צילום: אביהו שפירא)

תיירת נוספת, אליסה שוורץ מניו ג'רזי, התעקשה שהביטחון בגולן טוב יותר מאשר בניו יורק: "שמעתי על הסיטואציה בסוריה, ועל מה שקורה פה בגבול, אבל אני מרגישה בטוחה יותר פה מאשר שאני מרגיש במנהטן. יש לכם אנשים נפלאים שמגנים עלינו. זאת הפעם השלישית שלי פה. וכל פעם זה שונה ומתפתח".

 

התושבים בגולן – תיירנים וחקלאים – מקווים שהמתיחות תשכך במהירה. בשורה התחתונה, היא לא טובה לעסקים. לרעשים כבר מזמן לא מתייחסים כאן. "כבר שש שנים שומעים את הפיצוצים וכבר לא באמת שומעים אותם", אומר רוני לוי ממושב שעל. "הרי גם צה"ל מתאמן פה בטנקים. לכל מקום יש את רעשי הרקע שלו. בתל אביב אף אחד לא ישים לב לסירנה של אמבולנס או משטרה".

 

לוי הוא תיירן שמציע שלוש אטרקציות: מטע פירות יער לקטיף עצמי, טיולי ג'יפים וצימרים. הוא מודה שהמצב המתוח הביא לביטולים, בעיקר של תיירים מחו"ל. "אף אחד לא רוצה להיות במקום שמדי פעם נופלים בו פגזים", הוא מוסיף. "חלק מדירים את הרגליים מפה. יש ביטולים. כמות המבקרים קטנה מאוד השבוע ואני מקווה מאוד שזה ישתפר בהמשך. אם יפסיקו כל הפגזים התועים, המצב יחזור לקדמותו במהירות".

 

לדבריו, משרד החוץ האמריקני הוציא אזהרת מסע לאזור, דבר שגם הוא לא תורם לעידוד תיירות החוץ לצפון הרמה. "אם המצב הנוכחי יימשך רק ימים ספורים, כמו שהיה בעבר, זה יעבור ליד האוזן", אומר לוי. "אבל אם המצב יימשך כל הקיץ - אז העונה הלכה לנו בעצם. לי יש קטיף עצמי שעובד כל הקיץ, ואם שבועיים, שלושה או חודש נדפקים, אז זה נדפקה כל השנה.

 

"מאחר שלא הוכרז שום מצב חירום, גם אין לנו פיצוי במצב כזה. תראה את בוסתן הגולן. סגרו אותם פעמיים בשבוע האחרון והם לא יקבלו שום פיצוי. על סמך מה? לא הוכרז שום מצב חירום. אמרו 'שטח צבאי סגור', שלחו את כולם הביתה וזה הכול. הנזק כבר נגרם".

 (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
(צילום: אביהו שפירא)

הלחימה בצד הסורי נמשכת (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הלחימה בצד הסורי נמשכת(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

שלמה פרץ, קיבוצניק מעין זיון, אחראי בזמן הרחקת החקלאים מהגדרות לבדוק שכולם אכן עזבו ולנעול את שערי המטעים. "בשבת, החל משעות הבוקר, הייתה פה כמות אדירה של אנשים שהגיעו לבוסתן, ובערך ב-15:00 הייתה הנחיה מפיקוד העורף וצה"ל לפנות אותם. הפינוי נמשך בערך חצי שעה, בצורה רגועה", הוא מספר.

 

מאז חזרה התמונה על עצמה מספר פעמים, כאשר בכל פעם שיש נפילות בתחום ישראל מורחקים החקלאים מהגדרות לכמה שעות. "אין ספק שזה מפריע לשגרה", אומר פרץ. "אנחנו בדיוק בעונת הריסוסים במטעים, שמאוד מאוד חשובה לנו. ברור שחיי אדם חשובים הרבה יותר, וברגע שאנחנו מקבלים את הנחיות מהצבא אנחנו פועלים על פי הנחיות שלהם. אנחנו כל הזמן נמצאים איתם בקשר, וברגע שהם נותנים לנו את האישור לחזור לשגרה ולשטח, אנחנו חוזרים.

 

"גם היום הורחקנו בבוקר ועכשיו חזרנו לעבוד וגם המטיילים חזרו לבוסתן. אבל בכל רגע זה יכול לחזור על עצמו. בשלושה-ארבעה ימים האחרונים זה היה ממש על הגדר, בקרבה שלנו. זה מפריע מאוד להמשך העבודה שלנו במטעים, להמשך העונה שלנו, ואנחנו רק בהתחלת העונה".

פורסם לראשונה 26/06/2017 23:32

 

יואב זיתון השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביהו שפירא
זליגת ירי מסוריה לצד הישראלי של רמת הגולן
צילום: אביהו שפירא
מומלצים