שתף קטע נבחר

צו המוסלמים יוצא לדרך: מי לא יוכנס לארה"ב?

בעקבות החלטת העליון צפוי הממשל למנוע כבר מהשבוע כניסת אזרחים משש מדינות מוסלמיות. מהגרים בארה"ב: "הנכדים מאוכזבים, סבתא לא תבוא". טראמפ: "אני רוצה פה אנשים שאוהבים אותנו". תימן, הכלולה ברשימה: "דווקא אנחנו, שנלחמים במחבלים?"

ברחבי ארצות הברית מודאגים הלילה (יום ב') מוסלמים רבים מההשלכות המיידיות של החלטת בית המשפט העליון לאפשר את יישומו של צו המוסלמים של דונלד טראמפ, שימנע במשך 90 יום לפחות את כניסתם לארה"ב של אזרחי שש מדינות בעלות רוב מוסלמי. בניצחון משפטי גדול לטראמפ החליט אחר הצהריים בית המשפט העליון לבטל את רובו של צו המניעה למהלך, שהוציא בית משפט בערכאה נמוכה יותר.

טראמפ. "איני יכול לאפשר למי שרוצה לפגוע בנו להיכנס לארצנו" (צילום: AP) (צילום: AP)
טראמפ. "איני יכול לאפשר למי שרוצה לפגוע בנו להיכנס לארצנו"(צילום: AP)

האימאם איסמעיל א-שייח ממסגד בהוואי, למשל, חושש שהחותנת הסורית שלו לא תקבל אשרת כניסה. הוא אינו אופטימי בשל העיכובים בטיפול בבקשתה והמסמכים הנוספים שנדרשו ממנה. א-שייח סיפר שילדיו מאוכזבים מכך שסבתם לא יכלה להגיע להוואי לחגוג איתם את עיד אל-פיטר שחל ביום ראשון האחרון, וכעת נראה שהגעתה תעוכב עוד זמן רב, אם תאושר בכלל.

 

"צו המוסלמים" של טראמפ, נזכיר, נועד למנוע לפחות באופן זמני את כניסתם לארה"ב של אזרחי שש מדינות בעלות רוב מוסלמי – איראן, לוב, סומליה, סודן, סוריה ותימן. ממשל טראמפ הסביר בעבר שוב ושוב כי האיסור על כניסתם נחוץ כדי לאפשר בדיקה פנימית של הליכי הבירור הנערכים למבקשי אשרות כניסה לארה"ב במדינות האלה. טראמפ הסביר שכך יהיה אפשר להפחית את הסיכוי לפיגועי טרור.

מפגינים נגד צו המוסלמים בניו יורק, השנה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מפגינים נגד צו המוסלמים בניו יורק, השנה(צילום: AFP)

מאז פרסום הצו הוציאו בתי משפט בכמה ערכאות בארה"ב צווי מניעה נגד האיסור – בעידודם של גורמים ליברליים. בהחלטתו הערב אישר בית המשפט העליון לממשל טראמפ לממש במשך 90 יום את האיסור שהטיל על כניסת אזרחיהן של שש המדינות, והפך בכך את ההחלטה שהתקבלה בערכאה נמוכה יותר נגד המהלך.

"נצטרך לוודא שהממשל אינו מנצל את הצו יותר לרעה". מפגינים נגד הצו בנמל התעופה JFK (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"נצטרך לוודא שהממשל אינו מנצל את הצו יותר לרעה". מפגינים נגד הצו בנמל התעופה JFK(צילום: AFP)

הניסיון ליישם את צו המוסלמים היה הקרב המשפטי הגדול ביותר של טראמפ בחמשת חודשי נשיאותו. עם זאת, בית המשפט השאיר בתוקף סעיף אחד המונע מימוש של חלק מ"צו המוסלמים": העליון השאיר בתוקף את ההגנה על אזרחים זרים ש"יש להם טענה אמינה למערכת יחסים כנה עם אדם או עם ישות בארה"ב". משמעות ההחלטה היא שהצו יהיה תקף רק בכל הנוגע לאנשים שאין להם קשר של ממש לארה"ב.

 

כעת צפויים להתנהל מאבקים בנוגע לשאלה על מי בדיוק יחול הצו. "יהיה לנו חשוב מאוד לוודא בתקופה הזו שהממשל מכבד את התנאים שבהם אושר הצו ואינו מנסה לנצל אותו כדלת אחורית להחלת איסור כללי על כניסת מוסלמים כמו זה שהוא רצה ליישם מאז השבעת טראמפ לנשיא", אמר עומר ג'דוואת מההתאחדות האמריקנית לזכויות האזרח, שייצגה חלק ממתנגדי הצו של טראמפ.

התובע הכללי מרוצה: "מחזק את הפרדת הסמכויות". הפגנה נגד המהלך של טראמפ (צילום: AFP) (צילום: AFP)
התובע הכללי מרוצה: "מחזק את הפרדת הסמכויות". הפגנה נגד המהלך של טראמפ(צילום: AFP)

חשוב לציין שגם לפני החלטת בית המשפט העליון היום האיסור שהטיל טראמפ היה תקף רק בנוגע למי שעדיין נמצאים במעמד של ממתינים לוויזה או שטרם הגישו בקשה לוויזה, ולא בנוגע לאנשים שכבר קיבלו ויזה או שיש להם מעמד של תושב קבע בארה"ב, כלומר מחזיקי גרין קארד. הצו אפשר גם לתת אישורי כניסה לאזרחים זרים הרוצים להיכנס לארה"ב כדי לחזור למקום העבודה או הלימודים שלהם; כדי לבקר בני זוג, ילדים או הורים שהם אזרחי ארה"ב; או לצורך "מחויבות מקצועית או עסקית משמעותית". גם פליטים ש"נמצאים בדרכם" ושכבר קיבלו אישור להגיע לארה"ב יוכלו להיכנס אליה לפי הצו.

 

תימן: הצו לא יעזור למלחמה בטרור, הוא רק יפריע

המחלקה לביטחון המולדת, האמונה על יישום הצו, הודיעה כי תיישם אותו באופן מקצועי ושקוף. "ניתן הודעה ברורה לציבור, במיוחד לנוסעים שלצו עשויה להיות השפעה עליהם, ונעשה זאת תוך כדי שיתוף פעולה עם שותפינו בענף התיירות והניסעות", נמסר בהודעתה.

 

קודם לכן הכריז טראמפ כי מדובר ב"ניצחון גדול לביטחון הלאומי של ארה"ב". הוא הוסיף: "כנשיא איני יכול לאפשר לאנשים שרוצים לפגוע בנו להיכנס לארצנו. אני רוצה אנשים שיוכלו לאהוב את ארה"ב ואת כל אזרחיה, אנשים שיהיו חרוצים ומועילים". התובע הכללי של ארה"ב, ג'ף סשנס, אמר כי החלטת בית המשפט העליון היא צעד חשוב להחזרת הפרדת הסמכויות בין זרועות הממשל.

הצו יהיה בתוקף 90 יום. מוסלמית בניו יורק (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הצו יהיה בתוקף 90 יום. מוסלמית בניו יורק(צילום: רויטרס)

ממשלת תימן הייתה הראשונה מבין שש המדינות להגיב על החלטת בית המשפט העליון: "אנחנו מאוכזבים מההחלטה. אנחנו סבורים שהיא לא תסייע למלחמה בטרור ובקיצונים, אלא תחזק את תחושת אזרחי המדינות הכלולות בצו שהם כולם מטרה לפגיעה", אמר אחמד א-נאסי בשם ממשלת תימן. הוא ציין כי תימן היא שותפה פעילה של ארה"ב במלחמה בטרור ומנהלת איתה מבצעים משותפים נגד טרוריסטים בשטח תימן, ולפיכך ההחלטה צורמת עוד יותר.

 

טראמפ אמר בשבוע שעבר שהאיסור ייכנס לתוקף בתוך 72 שעות מרגע שיקבל את אישור בית המשפט. שופטי העליון הודיעו כי ישמעו את הערעורים בנושא באוקטובר. לפי הממשל בחינה ההליכים הנערכים למבקשי אשרות הכניסה בשש המדינות הכלולות בצו תסתיים לפני 2 באוקטובר, התאריך שבו אמורים השופטים לשמוע את טיעוני הצדדים.


פורסם לראשונה 26/06/2017 23:34

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
טראמפ. הניצחון הגדול שלו
צילום: EPA
מומלצים