שתף קטע נבחר

דרמה בבג"ץ הדסה: השופטים כפו גישור על ההורים

הורי הילדים חולי סרטן דחו את הצעת שופטי בג"ץ לקיים גישור בסוגיית התפטרות הרופאים מהמחלקה ההמטו-אונקולוגית בהדסה, אולם השופטים כפו את ההליך על ההורים והרופאים: "שקלנו את הדברים". את הגישור ינהל השופט הפורש אליקים רובינשטיין. המנהל פרופ' רוטשטיין ספג קריאות גנאי

 

 

המשבר במחלקה ההמטו-אונקולוגית: שופטי בג"ץ, שדנו הבוקר (יום ג') בעתירת הורי הילדים החולים בבית החולים הדסה בירושלים, כפו הליך של גישור על ההורים והרופאים מול משרד הבריאות והנהלת בית החולים. ההחלטה התקבלה אף על פי שההורים הודיעו לפני כן לשופטים כי הם שוללים את ההצעה לקיים גישור: "העותרים שבעי גישורים ואכזבות", מסר עו"ד אליעד שרגא שמייצג את ההורים. בית החולים הדסה הודיע מצדו כי הוא מוכן לגישור. ynet העביר שידור חי מבית המשפט העליון.

 

לפי הצעת בג"ץ, השופט בדימוס אליקים רובינשטיין שפרש לפני שבועיים יעמוד בראש הליך הגישור. מנהל בית החולים הדסה פרופ' זאב רוטשטיין ספג עם כניסתו לדיון קריאות מההורים לילדים במחלקה "מנוול" ו"תתבייש לך".

עימות בין המנהל פרופ' רוטשטיין להורי הילדים (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
עימות בין המנהל פרופ' רוטשטיין להורי הילדים(צילום: אוהד צויגנברג)

 (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
(צילום: אוהד צויגנברג)

 (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
(צילום: אוהד צויגנברג)

 (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
(צילום: אוהד צויגנברג)

עו"ד שרגא אמר לשופטים: "צר לי לא להיות איש בשורה. העתירה הוגשה לפני חודש והיה ידוע שהעתירה הזו נוסכת בתוכה משבר לאומי אחד גדול והעתירה הזו התבקשו בה לא פחות מחמש בקשות להקדמת הדיון פעם אחר פעם ולצערנו הן נדחו. וזאת כשהטיפול בילדים לא מתבצע וההורים יושבים באוהל המחאה ושובתים רעב. זה לא אירוע בר גישור, העותרים שבעי גישורים ואכזבות. אנחנו נאלצים לדחות את ההצעה של כבודכם לגישור".

 

השופט עוזי פוגלמן הגיב: "האם המסלול המשפטי יוביל אותנו למחוז חפצנו? תמונת המציאות מורכבת ובגישור אפשר להגיע לקרוב למאה אחוז ובהחלטה משפטית מוגבל יותר. לדחות הזדמנות כזו תהיה בכייה לדורות". השופט נעם סולברג פנה לארנה לין, עורכת הדין של הרופאים המתפטרים, ואמר: "ההערכה המקצועית שלנו שלקוחותייך ולקוחותיו של עו"ד שרגא (הורי הילדים. ת"י) יוכלו לקבל יותר מאשר בפסק דין ומכאן הצעתנו".

 

הרופאים המתפטרים לא הביעו עמדה מעשית בסוגיית הגישור. הם ציינו כי בעבר הסכימו למהלך, אך הוסיפו כי הם מעדיפים לקיים דיון. בתום הפסקה הודיעו השופטים לצדדים כי מחר יחל הליך הגישור. ראש ההרכב, השופט יורם דנציגר, אמר: "הצענו לצדדים בפתח הדיון ללכת לגישור נמרץ. לאחר ששקלנו את הדברים אנו מורים על גישור שאותו ינהל השופט רובינשטיין". בתום הדיון קראו שוב כמה הורים קריאות לעברו של מנהל בית החולים פרופ' רוטשטיין. אחד מהם צעק: "ילד בן 10, בוא תירה בו". רוטשטיין הגיב: "צר לי על התנגדות ההורים, אין פתרון אחר מלבד הידברות". .

 (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
(צילום: אוהד צויגנברג)

 

במהלך הדיון אמר השופט דנציגר: "אנחנו חשבנו שהדבר הנכון זה לא לשמוע טיעונים אלא לשלוח אתכם לגישור. הליך גישור אינטנסיבי שיכול להוביל את הצדדים וההורים והילדים לתוצאה שהיא הכי טובה. ביררנו על מגשרים מתאימים ויש אנשים מצוינים בתחום. שלושתנו הסכמנו שהמועמד המתאים לגשר זה השופט אליקים רובינשטיין, המשנה לנשיאה בדימוס שפרש לפני שבועיים. שוחחנו עם המשנה לנשיאה והוא נתן את הסכמתו והוא יעשה את המהלך ללא עלות".

 

השופט דנציגר הוסיף: "אנחנו מודעים לכך שבמשך שבועות ארוכים הילדים, שכל אחד מהם נאבק במחלה קשה כמו גם ההורים שלהם, עוברים טלטלה מאוד קשה. ההורים מוצאים את עצמם מיטלטלים בבתי חולים רחוקים. אנחנו מבינים את הקושי הפיזי והנפשי. אנחנו מבינים שהרצון של המשפחות לקבל את הטיפול הרפואי הטוב ביותר. ניתן להבין את זעקת ההורים שחלקם החליטו לנקוט בצעד קיצוני של שביתת רעב. המשבר הזה הוא משבר שמעורבים בו אנשים בדרגים הגבוהים ביותר נשיא המדינה, ראש הממשלה וחברי כנסת ואנשים מן הציבור. העתירה הוגשה על ידי עמותת 'הילדים של מיקי'. בעתירה הזו התבקשו עשרות צווים על תנאי ואני מניח שגם לעותרים ברור שהתיק הזה בפרט קשה מאוד בהחלטה של שופטים שצריכים להכריע על פי הדין לתת פתרונות שגורמים אושר לכולם".

 

פרופ' רוטשטיין אמר באמצע הדיון: "אני מוכן שהרופאים יחזרו, מבחינתם אני לא יודע. איך אומרים בשכונה - צריך שניים לטנגו". על ההורים אמר: "כואב להם, מוציאים אגרסיות. אני מוכן לסלוח להם". מחוץ לאולם הדיונים קראו כמה הורים וילדים חולים קריאות לעברו של המנהל רוטשטיין, וכמה מהם אף פרצו בבכי.

 

מנהל בית החולים שערי צדק, פרופ' יונתן הלוי, אמר כי "אני לא רואה את עצמי כצד בסכסוך הזה. אם הגישור לא יצליח להחזיר את הרופאים להדסה, אין דבר יותר טבעי מאשר לפתוח מחלקה בשערי צדק. ילדי ירושלים צריכים פתרון".

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה להחלטת בג"ץ כי "משרד הבריאות מברך על החלטת בג"ץ שלפיה הצדדים יפנו לגישור בחסות בג"ץ באמצעות כבוד השופט רובינשטיין ומייחל לכך כי במסגרת זו יימצא פתרון למשבר".

השופט רובינשטיין (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
השופט רובינשטיין(צילום: אוהד צויגנברג)

המדינה מסרה בתחילת השבוע את תגובתה לעתירה וציינה מצדה בין היתר כי "חייב להימצא פתרון ראוי למשבר ללא דיחוי. אין פתרון מלבד השבת הרופאים להדסה. תקוותם של המשיבים היא שיימצא פתרון למשבר והמשיבים ישובו לטפל במטופליהם בבית החולים הדסה".

 

עוד ציינה המדינה בתגובתה כי היא עומדת מאחורי מנהל בית החולים פרופ' זאב רוטשטיין. "משרד הבריאות סבור שהנסיבות אינן מביאות למסקנה שיש הצדקה להדיח את פרופ' רוטשטיין. חילוקי דעות מקצועיים וניהוליים ברפואה תמיד היו ותמיד יהיו". בתגובת המדינה נאמר כי משרד הבריאות סבור שהעותרים לא הוכיחו שום עילה משפטית לחייב או להורות על הקמת מחלקה חדשה בבית החולים שערי צדק.

 

כמה הורים לילדים שמטופלים וטופלו במחלקה פתחו בשביתת רעב במסגרת המאבק לפתרון המשבר בבית החולים. "אין לנו כבר אמון בצמרת במערכת הבריאות", אמר אורי יקיר, נציג ההורים בבית חולים השדה שהוקם בגן סאקר בירושלים בשבועות האחרונים. "אנחנו קוראים לשים סוף למשבר, כי מי שמשלם את המחיר אלו ילדים שזקוקים לטיפול. כל מטרתנו הייתה להביא לידי סיום את המשבר שנמשך כבר שמונה חודשים בדרך הכי שפויה שניתן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
עימות בין פרופ' רוטשטיין להורים
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים