שתף קטע נבחר

ישנים על המדרכה: הדרך הקשה למשרדי רשות ההגירה

מבקשי מקלט ועובדים זרים ישנים כמה לילות ברציפות מול משרדי רשות ההגירה והאוכלוסין בדרום תל אביב, וגם זה לא מבטיח להם שיוכלו להיכנס. "קשה מאוד כאן, יש דחיפות ואלימות, סיוט", אומרת אזרחית אוקראינית. רשות ההגירה: "פועלים לנקיטת צעדים שיקלו על הממתינים"

 
עשרות הצטופפו מול הכניסה למשרדי רשות האוכלוסין וההגירה ברחוב אברבנאל בתל אביב, מתארגנים לקראת לינה על קרטונים ברחוב. "קשה מאוד כאן, יש דחיפות, אלימות ואיומים. הגברים חזקים ועוקפים אותי. פשוט סיוט", מתארת אזרחית אוקראינית צעירה. "התור למחלקת ההגירה הוא נוראי. מדי לילה אני עומד בתור עם קבוצה של חברים הודים והאוקראינים דוחפים אותנו אחורה. הם רבים וחזקים. אני פוחד מהם", אומר אזרח הודי שעובד בסיעוד בירושלים, ומספר שזה הלילה השביעי שלו בתור.

 

במהלך הראיון איתו אזרחית אוקראינית מבוגרת מתחילה לצעוק לעזרה, אחרי שנמחצה על ידי עשרות גברים והתקשתה לנשום. היא טוענת שכמה אזרחים מטורקיה שהגיעו אחריה מנסים לעקוף אותה. מיד מתחילה במקום תגרה עם דחיפות וסטירות.

התור הארוך למשרדי רשות ההגירה (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
התור הארוך למשרדי רשות ההגירה(צילום: אסף קמר)
  

התור למשרדי הרשות לאוכלוסין והגירה בפלורנטין (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
התור למשרדי הרשות לאוכלוסין והגירה בפלורנטין(צילום: אסף קמר)

אזרחים זרים ישנו כמה לילות ברציפות כדי לשמור על התור (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
אזרחים זרים ישנו כמה לילות ברציפות כדי לשמור על התור(צילום: אסף קמר)

 (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
(צילום: אסף קמר)

 (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
(צילום: אסף קמר)

קבלני עובדים מחברות כוח אדם שונות מסתובבים ליד התור במטרה "לעזור לעובדים שלהם להשיג אישור עבודה". הם ממהרים להפסיק את התגרה ומשתמשים בצעקות, דחיפות ואיומים. אחד הקבלנים היה נסער מאוד והסביר את הסיטואציה הקשה. "אני נציג של חברת כוח אדם, עוזר לפליטים למצוא עבודה. יש לי בתור עובדים שאני מעוניין להסדיר את האשרות שלהם, אבל העסק מתנהל פה בצורה מזעזעת ולא אנושית".

 

הוא מצביע על אישה מבוגרת ומספר שזה הלילה השלישי שהיא עומדת בתור וכי הוא לא מצליח לעזור לה להיכנס פנימה. "יש בתור הזה גזענות כלפי אוקראינים ואזרחים ממדינות אפריקה נכנסים בלי תור. יש להם קומבינה והאנשים שלי לא מצליחים להיכנס".

 

אחת הנשים שעומדות בתור הצפוף, אזרחית אוקראינה בת 20, מספרת ברוסית: "הגעתי לישראל בגלל שיש המון בעיות במדינה שלי. אנחנו במלחמה עם רוסיה. אני מחפשת מקלט על רקע פוליטי. זה הלילה השלישי ברציפות שאני ישנה כאן ברחוב". 


מתחילים להמתין בתור כבר בשעות הלילה (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
מתחילים להמתין בתור כבר בשעות הלילה(צילום: אסף קמר)

לקראת חצות העומס בתור מתגבר, אנשים נוספים מגיעים, חלקם עם ילדים, פורסים קרטונים על הרצפה, מניחים כיסאות שבורים ומתארגנים ללינה ולהגנה משותפת על מקומם בתור, בהתאם לארצות מוצאם. יש אזור לאוקראינים, שטח מוגדר לאזרחי סרי לנקה, וכך גם לטורקים ולהודים. מיותר לציין שיש מתיחות עצומה בין הקבוצות, כולם חושדים בכולם ומאשימים אחד את השני בפרוטקציה ובבעיות הקשות שנוצרות בתור הלילי.

 

עבור תושבי שכונת פלורנטין המצב הוא בלתי נסבל. המדרכה הצרה ברחוב אברבנאל בסמוך נראית כמו מחנה פליטים עם לכלוך, אשפה והתנהגות אלימה. האזרחים הזרים נאלצים לעיתים לעשות את צרכיהם ברחוב והמעבר להולכי רגל על המדרכה ולפעמים גם על הכביש - חסומים.

 

"האנשים פה מסכנים"

לאחר הזריחה התור מתעורר מחדש. מאבקי הכוח בין הקבוצות מתחדשים ואיתם גם הקטטות והצעקות. אנשי הביטחון של רשות האוכלוסין וההגירה מגיעים לקראת 6:00 בבוקר ומסמנים באמצעות סרטים כחולים את הכניסה לבניין.

 

אחד המאבטחים מספר לנו כי אחת הבעיות בתור היא 'מאעכרים' שמארגנים רשימות ומספרי כניסה - בתמורה לכסף. עורך הדין אלכסנדר פרנקל, שמייצג כמה אזרחים אוקראינים שממתינים בתור, הגיע לקראת הזריחה למקום כדי לבדוק את המצב של הלקוחות שלו. "קשה להאמין שתור כזה יכול להתקיים במדינת ישראל בשנת 2017. האנשים פה מסכנים, הלקוחות ששכרו את שירותיי כעורך דין לא מצליחים להיכנס ולקבל שירות מרשות האוכלוסין, ואני לא מצליח לעזור להם".

 

עו"ד פרנקל מנסה לעשות לנו קצת סדר בבלגן של התור. לטענתו, אזרחי מדינות זרות שנמצאים באופן בלתי חוקי בישראל ומבקשים לקבל מעמד של פליט, נאלצים לעמוד בתור הארוך כדי להגיש בקשה רשמית למעמד של פליט. "תהליך כזה הוא ארוך ורוב הסיכויים שהמבקש לא יקבל מעמד חוקי", אומר עו"ד פרנקל. "'המסמך הלבן' שהם מקבלים רק מעיד שיש התחלה של דיון בתהליך ההומניטרי. הוא מאפשר לאנשים לעבוד ומגן על המעסיקים מפני קנסות כבדים בשל העסקת עובדים זרים".

רשות האוכלוסין מתכוונת להעביר את המשרדים למקום מרווח יותר (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
רשות האוכלוסין מתכוונת להעביר את המשרדים למקום מרווח יותר(צילום: אסף קמר)

בשעה 7:00 בבוקר המאבטחים מתחילים להכניס בזוגות ובשלשות את הממתינים. שני בני אדם מצליחים להידחף ולהיכנס, הלחץ בתור מתגבר ואנשים מתחילים להימחץ על המעקה והקירות. לאחר כשעה שוב נכנסו הממתינים למשרדי הרשות, אלא שאז באופן פתאומי נסגרת הדלת והמאבטחים מבקשים מהממתינים המאוכזבים ללכת ולהתרחק מהמקום. ההסבר שלהם: המכסה לטיפול באותו יום התמלאה.

 

האנשים שעמדו שעות ארוכות בתור, חלקם מבקשי מקלט מדיני בישראל, כבר מתורגלים לסיוט מהלילות הקודמים. הם עוזבים את התור באכזבה במטרה לאגור כוחות לקראת התור בלילה הבא.

 

מרשות האוכלוסין וההגירה נמסר בתגובה: "העומסים המוטלים על היחידה לטיפול במבקשי מקלט מוכרים לנו היטב ומתגברים מיום ליום, בעיקר לאור עלייה משמעותית וחריגה בבקשות בשנים האחרונות למקלט של תיירים מגיאורגיה ומאוקראינה. הבקשות למקלט נבחנות באופן פרטני ועל פי אמות המידה של אמנת הפליטים הבינלאומית. אחרי בחינת אלפי בקשות עד כה, ניתן לציין בפירוש כי מאות אם לא אלפי בקשות הן בקשות סרק שמעמיסות על המערכת ופוגעות בעיקר בבקשות אמיתיות שדורשות התייחסות מעמיקה.

 

"כל הנעשה ברחובות העיר אינו באחריות רשות האוכלוסין ואם נעשות עבירות פליליות יש לפנות לגורמי האכיפה המוסמכים. עם זאת, בכל הקשור לתחום אחריותנו אנו פועלים לנקיטת צעדים שיקלו על הממתינים, כשבראשם העברת היחידה למבנה גדול ורחב יותר, הגדלת כוח האדם ביחידה ועוד".

 

מעיריית ת"א נמסר בתגובה: "הנושא באחריות רשות ההגירה ומשטרת ישראל. בחודש האחרון התקבלו במוקד העירוני מספר תלונות בנושא וסיירת סל"ע לביטחון עירוני הגיעה למקום וטיפלה בהפרות הסדר. לאור הטענות, תוגברה משמעותית נוכחות הסיירת לביטחון העירוני במקום".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אסף קמר
התור למשרדי רשות ההגירה
צילום: אסף קמר
מומלצים