שתף קטע נבחר

התובעת למשפחת הנרצח: בית המשפט מפעיל "לחצים מטורפים" שנסכים להסדר בהריגה

שנתיים לאחר שדוד בר קפרא (69) הוכה למוות על ידי שני פלסטינים, טענה נציגת התביעה בפני קרוביו כי יש לקדם הסדר טיעון עם הנאשמים ברצח. "היה דיון לא נעים והפעלת לחצים מטורפת", נשמעת הפרקליטה בהקלטות שהגיעו לידי ynet. המשפחה זועמת: "זה רצח". הפרקליטות: "לא הופעל כל לחץ"

 

 

הקלטות שהגיעו לידי ynet חושפות את מסע הלחצים שמופעלים על משפחות קורבנות עבירה: דוד בר קפרא (69) מרחובות הותקף ב-24 ביוני 2015 בשדה הכרמים שלו ליד כרמי יוסף על ידי שני פלסטינים ששהו בארץ בניגוד לחוק. כתב האישום נגד השניים ייחס להם עבירת רצח, שבמהלכו שפכו על בר קפרא חומר הדברה והיכו אותו בכל חלקי גופו באמצעות מקל מעדר עבה. בני משפחתו של הקורבן טוענים כעת, שנתיים לאחר תחילת משפט הנאשמים, כי הפרקליטות מנסה לקדם הסכמה לחתימה על הסדר טיעון, שבמסגרתו יורשעו שני הפלסטינים בעבירת הריגה. בפרקליטות מחוז מרכז הודפים את טענות בני המשפחה ואומרים כי "על משפחת המנוח לא הופעל כל לחץ להסכים להסדר טיעון".

 

נציגת הפרקליטות התייחסה בשיחה שקיימה באחרונה עם בני המשפחה לנושא, וציינה כי הדברים מתבססים על אמירות בית המשפט: "כשיש הסדר טיעון אז באים ומעדכנים את המשפחה, את הקורבנות. אם יש מנוח אז בני משפחתו שומעים על ההסדר, מקבלים בעצם את העמדה שלהם. מתייחסים אם יש או אין כדי לשנות את פני התמונה, בסופו של דבר מקבלים החלטה שמשקללת את הכול".

 

עוד אמרה נציגת הפרקליטות לקרוביו של בר קפרא: "אנחנו עוד לא שם, אין לנו שום הסדר טיעון על הפרק, אבל יש המון המון המון אמירות בית המשפט ולחצים ותזכורות שקורות לא אחת. ביום חמישי הקרוב אגב מבחינתי אתם מוזמנים אליה, שכל המטרה שלה היא להביא להסדר טיעון כפי שבית משפט רואה את התיק. ולכן אני חושבת בגלל שהלחצים הם קשים, והדברים של בית המשפט מבוססים על מה שהוא שמע, ואני מתייחסת לזה כאילו אני מבקשת את העמדה שלכם, כי הדברים הם דינמיים מאוד מאוד מאוד, ובערך כל שבוע אני נקראת לשם כדי להגיד אם 'הוא כבר מסכים או לא'".

 

בהמשך השיחה התייחסה נציגת הפרקליטות לדיון האחרון שנערך במסגרת המשפט: "אתם לא הייתם בדיון הזה, ואני חושבת שזה נכון שלא הייתם בו, כי זה היה דיון מאוד מאוד לא נעים בפן הזה שהוצגו תמונות לא סימפטיות מהבדיקות הפתולוגיות וכו'. אבל סופו היה בשעתיים הפעלת לחצים מטורפת מצד בית המשפט עליי".

הקורבן דוד בר קפרא ()
הקורבן דוד בר קפרא

יוני 2015: זירת הרצח בשדה הכרמים ליד כרמי יוסף (צילום: יריב כץ) (צילום: יריב כץ)
יוני 2015: זירת הרצח בשדה הכרמים ליד כרמי יוסף(צילום: יריב כץ)

"נדהמנו לשמוע את השיקולים המשפטיים השונים", אמרו בני משפחתו של בר קפרא. "אנו מצרים על אוזלת ידה של מערכת אכיפת החוק בישראל. קיבלנו הבטחות מכל הגורמים והדרגים כי התיק סגור ואין לנו ממה לחשוש וכי מדובר במקרה רצח שעונשו לא פחות ממאסר עולם".

 

עוד אמרו במשפחה כי "אנו ממשיכים לטעון כי מדובר ברצח על רקע לאומני שאולי התחיל בשוד אבל ברור לכל בר דעת שהוא התגלגל הרבה מעבר. אדם בן 70 מקבל עשרות מכות באמצעות מקל ובידיים משני צעירים. כך לא נראה שוד!!! אנו דורשים מהפרקליטות לעמוד בלחצים כאלו ואחרים ולהמשיך עם הקו התקיף כי מדובר ברצח".

 

טליה כרמי, בתו של הקורבן, אמרה: "בית המשפט לוחץ עלינו ועל הפרקליטות לסיים את שני התיקים כמה שיותר מהר. הוא לוחץ על הפרקליטה לחתום על הסדרי טיעון עם שני הנאשמים. בתיק אחד הפרקליטה מסכימה ובתיק השני היא עוד לא החליטה".

עלאא עאצי. ייחתם עמו הסדר טיעון? ()
עלאא עאצי. ייחתם עמו הסדר טיעון?

בכתב האישום שהוגש נגד עלאא עאצי (24) ומוג'אהד עאצי (23) נטען כי השניים המשיכו להכות את בר קפרא גם לאחר שהתמוטט כולו זב דם, ואף שברו את הטלפון הנייד שבכיסו על מנת שלא יוכל להזעיק עזרה. החקלאי פונה בעקבות האלימות שספג במצב קשה לבית חולים, ובשעות הערב מת מפצעיו.

 

שני הפלסטינים נעצרו יומיים לאחר התקיפה בהתערבות אנשי שירות הביטחון הכללי. הם הודו במעשים שיוחסו להם ואף קשרו עצמם לאירועים, אולם הפרקליטות מבקשת כאמור עכשיו מבני המשפחה לתת את אישורה להסדר שיקבע כי לא מדובר ברצח אלא בהריגה.

 

בתחילה חשדה המשטרה כי מדובר באירוע לאומני, ורק לאחר מכן נטען כי מדובר בשוד שהסתבך. אחד הנאשמים היה בעבר פועל של המנוח ולכן עלה חשד שהוא הגיע לשדה הכרמים כדי לשדוד אותו. מנגד, עובדות כתב האישום העידו אחרת: לא נגנב דבר מהקורבן. על גופתו נמצאו כ-900 שקל שהוחזרו למשפחה וכן מפתחות רכבו ששוויו אז היה כ-100 אלף שקל.

 

פרקליטות מחוז מרכז הגישה את כתב האישום נגד שני הפלסטינים בגין רצח ביולי 2015 – חודש לאחר המקרה. כבר בעת הגשת כתב האישום הפגינו קרוביו של בר קפרא מול משרד ראש הממשלה , קראו לחקור מחדש את האירוע ולהכיר בו כפיגוע לאומני. כשבועיים לאחר הרצח הבטיחה שרת המשפטים איילת שקד למשפחה במהלך ישיבת סיעת הבית היהודי כי מדובר בתיק רצח.

 

ח"כ יצחק וקנין (ש"ס) פנה לאחר מכן בשאילתה בנושא לשר לביטחון הפנים גלעד ארדן. השר קבע כי המקרה קשה, וכי קביעת הפרקליטות והשב"כ מעוררת שאלות קשות. הוא ציין אז עוד כי ייתכן שהכנסת צריכה ליזום הליך חקיקה בעקבות הרצח על מנת לשנות את תהליך ההכרה בנפגעים על רקע לאומני. בשבועות האחרונים התקיימו ככמה פגישות בין הצדדים שבמהלכם הבהירה כאמור הפרקליטות לקרובי הקורבן להסכים להסדר הטיעון.

 

מפרקליטות מחוז מרכז נמסר בתגובה כי "על משפחת המנוח לא הופעל כל לחץ להסכים להסדר טיעון, ואנו מסתייגים נחרצות מאמירה זו. נהפוך הוא – למשפחה הובהר כי זכותם להביע כל עמדה שירצו והיא תישקל בכובד ראש על ידי הגורמים הרלוונטיים. בתיק זה, מתנהלים שני הליכים פליליים נפרדים, נגד שני הנאשמים, אשר עניינם הופרד משיקול ראייתי.

 

"בהליך בעניינו של הנאשם מוג'האד עאצי הוגשו סיכומי הצדדים והפרקליטות עמדה על הרשעתו ברצח. אנו ממתינים להכרעת דין בעניינו, ועמדת המשפחה בעניין זה כלל לא התבקשה. בהליך בעניינו של הנאשם עלאא עאצי, אשר נמצא בסוף שלב ההוכחות, פנה הרכב השופטים לצדדים, מספר רב של פעמים, והביע דעתו על הדרך בה ראוי לסיים תיק זה. לאור זאת, פנתה הפרקליטות למשפחת המנוח על מנת לעדכנה בדברי בית המשפט ובאתגרים הראייתיים הקיימים בתיק.

יובהר כי עד רגע זה הנאשם והפרקליטות לא נתנו עדיין עמדה באשר לדברי בית המשפט, ואף על כך עודכנה משפחת המנוח".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים