שתף קטע נבחר

"צונאמי של רעל": חומצה בנחל, בעלי החיים בסכנה

בעלי "רותם אמפרט" יזומנו לשימוע בעקבות זיהום נחל אשלים והמפעל יידרש לשאוב את המים החומציים. "זה נס שמטיילים לא נפגעו", אמר אקולוג רשות הטבע - ומנה את בעלי החיים והצמחייה שבסכנה. "כמעט כל חיות הבר בנגב נמצאות באזור הזה"

 

 

יעלים, צבאים, צבועים, זאבים, שועלים, קרקלים, שועלי צוקים, שפני סלע וגם נשרים ועופות דורסים אחרים. כל אלו נמצאים בסכנה, בעקבות האסון הסביבתי בנחל אשלים. מנהלי מפעל "רותם אמפרט", השייך לקונצרן כיל שבבעלות משפחת עופר, יזומנו לשימוע במשרד להגנת הסביבה עקב הזיהום שהתפשט לנחל וגרם לסגירתו של כביש 90 לכמה שעות. תישקל גם פתיחה בחקירה פלילית נגד האחראים לאירוע.

 

הגבים העמוקים במורד הנחל היו אמש (שבת) עדיין מלאים במים חומציים. המפעל יידרש לשאוב אותם ולהתחיל באופן מיידי בשיקום הנחל. המשרד להגנת הסביבה יחד עם המשטרה הירוקה, צוות מחוז דרום ומנהל מחוז דרום תחקרו את אירוע פריצת המאגר בחברת רותם אמפרט. אנשיהם אספו ראיות, ביצעו ניטורים ולקחו דגימות מהשטח. בסיומה של הערכת מצב הודיע המשרד להגנת הסביבה למפעל כי יעגן בצו את דרישתו להפסיק כל שימוש בסדרת הבריכות שאחת מהן קרסה.

 
 
הזיהום והחיות שבסכנה (צילום: אריה רוזנברג רשות הטבע והגנים) (צילום: אריה רוזנברג רשות הטבע והגנים)
הזיהום והחיות שבסכנה(צילום: אריה רוזנברג רשות הטבע והגנים)
הזיהום, במבט מלמעלה (צילום: עודד נצר, המשרד להגנת הסביבה) (צילום: עודד נצר, המשרד להגנת הסביבה)
הזיהום, במבט מלמעלה(צילום: עודד נצר, המשרד להגנת הסביבה)

 (צילום: עודד נצר, המשרד להגנת הסביבה) (צילום: עודד נצר, המשרד להגנת הסביבה)
(צילום: עודד נצר, המשרד להגנת הסביבה)
  

אזור נחל אשלים הוא אחד האזורים המתוירים בנגב ובו חי וצומח ייחודיים לסביבה. נחל אשלים הוא אחד המרכזיים באזור, מקום מפגש בין הנגב למדבר יהודה. הנחל הוא חלק משמורת טבע גדולה מאוד.

 

בעלי חיים רבים עלולים להיפגע מהשיטפון החומצי שחלחל לגבים והרס את הצמחייה. האזור מהווה בית גידול ליעלים, צבאים, צבועים, זאבים, שועלים, קרקלים ועוד. במצוקים חיים שועלי צוקים, שפני סלע וגם עופות דורסים רבים, דוגמת נשרים, חיוויאים, אוח ועקב עיטי. "כמעט כל חיות הבר בנגב נמצאות באזור הזה", הסביר אקולוג רשות הטבע והגנים של מחוז דרום אסף צוער. "מדובר בנחל מאוד מטויל. זה נס שמטיילים לא נפגעו".


בנחל אשלים קיימת מערכת אקולוגית מורכבת וייחודית. עצי השיטה שעלולים להיפגע מהווים עוגן למערכת האקולוגית. "הם מוגדרים כמין מפתח", הסביר צוער. "העץ משמש כמזון ליעלים ולצבאים, השיטה נותנת פרחים, פירות וצל. במדבר אין הרבה עצים ולעופות שמקננים אין הרבה אפשרויות. אם הם לא מקננים על מצוקים, הם תלויים בשיטים. יש גם הרבה מאוד חרקים שחיים על העצים האלה. זה בית גידול בפני עצמו". צמחים ועצים נוספים המצויים באזור הם יפרוק מדברי, מלחית, אשליל וסלבדורה.

צבוע. מבעלי החי הנפוצים בנחל אשלים (ארכיון) (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
צבוע. מבעלי החי הנפוצים בנחל אשלים (ארכיון)(צילום: shutterstock)

יעל נובי (ארכיון) (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
יעל נובי (ארכיון)(צילום: shutterstock)

נשר מקראי (ארכיון) (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
נשר מקראי (ארכיון)(צילום: shutterstock)

שפן סלע (ארכיון) (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שפן סלע (ארכיון)(צילום: shutterstock)
קרקל (ארכיון) (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
קרקל (ארכיון)(צילום: shutterstock)

אוח עיטי (ארכיון) (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אוח עיטי (ארכיון)(צילום: shutterstock)
 

"פשוט זרם שם רעל", אמר צוער. "כל עוד יש רעל וזה מסוכן לציבור, האתר יישאר סגור. יש לי הרגשה שעד שלא יגיעו שיטפונות החורף, לא נוכל לפתוח. אבל עדיין לא יודעים. צריך שיטפון רציני כי הזרימה הייתה רצינית. זה היה פשוט גל צונאמי".   

 

מי חומצה החריבו כל אשר בדרכם

האסון הסביבתי אירע בעקבות פירצה בסוללה שהכילה מי חומצה מבריכה שבמישור רותם. אלה זרמו במורד נחל אשלים והחריבו את כל החי והצומח בדרכם. יממה אחרי עדיין לא ידעו להצביע במפעל מהו הכשל שגרם לפירצה בסוללה. "אני לא חושב שמישהו יודע עדיין לומר מה הנסיבות", אמר ברוך ובר מנהל מחוז דרום במשרד להגנת הסביבה. "אנשי המפעל בהלם ומופתעים מהאירוע הזה".

 

במסגרת פעולות המשרד להגנת הסביבה ורשות הטבע והגנים, הוזרמו מים מתוקים לנחל אשלים כדי להוריד את רמת החומציות בשטח. פקחים של רשות הטבע והגנים התייצבו לאורכו של הנחל ובכניסה לשמורה בסיורים מתוגברים, כדי למנוע כניסת מטיילים. זאת במקביל להצבת שילוט באזור האוסר כניסה.

 

פקחי רשות הטבע והגנים הגיעו למקומות שבהם ישנם ריכוזי בעלי חיים במטרה למנוע מהם להגיע לקרבת המים המסוכנים להם. המים שחצו את כביש 90 נדגמו, ונמסר כי נמצא שהחומציות שלהם נמוכה, וכי הצוותים בשטח מתמקדים באיתור הגבים שבדרך שהחומציות בהם גבוהה יותר.

 

גורמים במשרד להגנת הסביבה הסבירו כי במפעל רותם הציגו חוות דעת מחברת ייעוץ אמריקנית הקובעת כי הטכנולוגיה שבה השתמשו היא הטכנולוגיה המקובלת והטובה ביותר. מבדיקת ynet עולה כי מדובר בחברת הארטמן מטקסס הנותנת שירותי הנדסה ופתרונות טכנולוגיים שונים, בהם טכנולוגיה להתייעלות אנרגטית והנהלת מערכות בניה ומערכות קירור.

 (צילום: בעז פריפלד רשות הטבע והגנים) (צילום: בעז פריפלד רשות הטבע והגנים)
(צילום: בעז פריפלד רשות הטבע והגנים)
 

 (צילום: בעז פריפלד רשות הטבע והגנים) (צילום: בעז פריפלד רשות הטבע והגנים)
(צילום: בעז פריפלד רשות הטבע והגנים)

 (צילום: אריה רוזנברג רשות הטבע והגנים) (צילום: אריה רוזנברג רשות הטבע והגנים)
(צילום: אריה רוזנברג רשות הטבע והגנים)

 (צילום: אריה רוזנברג רשות הטבע והגנים) (צילום: אריה רוזנברג רשות הטבע והגנים)
(צילום: אריה רוזנברג רשות הטבע והגנים)

המפעל קיבל רישיון עסק בשנת 2015. הפירצה אירעה בבריכת פוספו גבס בת עשרות דונם הפועלת כמה שנים. למפעל יש בריכות נוספות, בהן בריכות לאידוי שפכים. "היינו מוטרדים מהשיקוע והחלחול של המזהמים", אמר ובר. "מה שקרה הוא ככל הנראה כשל הנדסי. נבדוק עם החברה הזו מה הנימוקים שלה לכך".

 

במסמכים להיתר פליטה מחויבת החברה להקים מתקנים הנדסיים כך שיותר לא יהיו בבריכות שפכים, בהם שפכים חומציים. החברה קיבלה ארכה של כחמש שנים לטפל בנושא. בהתייחסות לבריכות החומציות המשרד דרש להקים מתקנים, שלטענת החברה לא קיימים במקומות אחרים בעולם, שיפרידו את החומצה מהמים. "קריסת הסוללה קרתה לפני שעמדו בהוראות הרגולציה, אם כי הם לא נמצאים בהליך הפרה", אמר ובר.


פורסם לראשונה 01/07/2017 23:22

 

ארז ארליכמן סייע בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אריה רוזנברג רשות הטבע והגנים
נחל אשלים המזוהם, והחיות שבסכנה
צילום: אריה רוזנברג רשות הטבע והגנים
מומלצים