שתף קטע נבחר

10 משפטים שאסור להגיד כשרבים עם הילדים

"נמאס לי ממך", "אני לא מאמין שאמרת את זה" ו"השיחה הסתיימה" - גם אם אתם כועסים על הילדים, יש משפטים שפשוט לא אומרים

 

 

אם בזמן האחרון אתם מתווכחים ורבים לעתים קרובות עם הילד שלכם, כדאי שתחשבו על השפה שבה אתם משתמשים. כיום ילדים מתחילים את גיל ההתבגרות מוקדם מאוד, ואפשר לראות ניצנים ראשונים כבר לקראת גיל שמונה. עיקר הקושי בהתמודדות נובע מתלונות, מוויכוחים ומהתמרדות כללית נגד כל מה שההורים אומרים או מציעים להם.

 

קודם כול, הכירו בכך שזה לא נעשה בכוונה כדי לעצבן אתכם, אלא מבטא התפתחות טבעית, במסגרת בדיקת היכולות החדשות שהם פיתחו. מצד אחר, גם לנו יש אחריות, ואנו יכולים להתנהל באופן שירגיע את המצב ולא יחריף אותו. לכן, כדי להגיע להבנה וכדי להימנע מפיצוץ, יש דברים שמוטב להימנע מלומר.

 

הנה עשרה משפטים שאסור להגיד כשאתם רבים עם הילד:

 

1. אמרתי לך!

זה משפט שרק מרתיח את המתבגרים הסוערים שלנו. כל הוכחה שאתם צודקים והם לא היא מרגיזה ופוגעת. הימנעו מהצהרות מעין אלה ושמרו על איפוק בתגובות. גם אם באמת הזהרתם אותם ואמרתם להם, זה לא הזמן להטיח את זה בפניהם.

 

2. כשאני הייתי בגילך

הילדים לא אוהבים לשמוע סיפורים עליכם ועל כמה שאתם הייתם טובים ומושלמים לעומתם. מיותר לגמרי להתחיל את השיחה במשפט הזה, מפני שהוא סותם את הגולל על התקשורת ביניכם כי הילדים מפסיקים להקשיב.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

3. תעשה כי ככה אני אמרתי

משפטים כאלה פשוט לא עובדים על הילדים שלנו. הסמכות שאפיינה את הורינו, שאמרו לנו "ככה אני אמרתי" בלי הסברים ובלי היגיון, לא עובדת על הילדים של היום. הסמכות של היום מבוססת על קשר, על חיבור ועל כבוד הדדי. משפט כזה יוצר ריחוק וכעס כלפינו ואין בו שום תועלת.

 

4. אני בחיים לא דיברתי ככה להורים שלי

כדאי להימנע מהשוואות, בטח מהשוואות שמראות איך אנחנו נהגנו עם הורינו ואיך דיברנו אליהם. משפט כזה לא יפתור את הוויכוח אלא רק יעורר עוד עצבים כלפיכם. עדיף להגיד מה אתם מצפים מהילד ומה אתם מבקשים ממנו: "דבר אליי בנימוס בבקשה ובלי להרים את הקול".

 

5. השיחה הסתיימה

לסיים שיחה מבלי להקשיב לילד ולתת לו לדבר זו טעות חמורה. אנחנו רוצים ליצור שיח ולא נתק. סיום שיחה במשפט נחרץ ובחוסר רצון לשמוע מה יש לילד לומר יגרום לו לתסכול, טינה וכעס.

 

אולי יעניין אותך גם:

"ברילוקיישן החברים הם המשפחה"

"אין אוכל בבית הזה" - ספוילר לחופש הגדול

רוצה רק את אימא, או אבא

 

6. נמאס לי ממך

זה משפט מאוד מעליב ולא כדאי להגיד אותו אף פעם, בטח לא בזמן מריבה, כשהילד בסערת רגשות, כועס ועצבני. זה משפט מרחיק ולא מקרב, ולכן כדאי להימנע ממנו גם אם השיחה קשה לכם.

 

7. אני לא מאמין שאמרת את זה

אין טעם להגיד משפט כזה. עדיף להגיד מה כן אתם מצפים שהוא יגיד מבחינת הטונים המקובלים עליכם והשפה שבה הוא משתמש.

 

8. זה תמיד אותו דבר איתך

משפט כזה לא פותח פתח לשינוי, אלא מקבע את הילד באותו תפקיד ומעביר מסר של ייאוש ממנו.

 

9. אתה כזה בלגניסט/חוצפן/מעצבן

אף פעם לא מומלץ לתייג את הילד או להדביק עליו תווית שלילית. זה מוביל להערכה עצמית נמוכה של הילד כלפי עצמו ולרגשות טינה וכעס כלפי ההורה, שמטיח בו האשמות ומסמנו בתיוגים שליליים.

 

10. מאחל לך לסבול ככה מהילד שלך

כל האיחולים לסבל מיותרים לגמרי במהלך מריבה ומעוררים עלבון וכעס בקרב הילד. מיותר לגמרי לאחל להם נקמה וסבל, וכדאי להוציא לגמרי משפטים כגון אלו מהלקסיקון. 

 

הכותבת היא מנחת הורים פרטנית בקליניקה בחולון ומנחת קבוצות הורים מהמרכז להורות ומשפחה בסמינר הקיבוצים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כדאי להימנע מהשוואות
צילום: shutterstock
מומלצים