שתף קטע נבחר

מחקר: דגים זכרים משנים את מינם בשל זיהום נהרות

פרופסור צ'רלס טיילר מאוניברסיטת אקסטר בבריטניה הסביר כי יותר ויותר דגים זכרים מראים מאפיינים של נקבות וכמה אפילו מייצרים ביציות: "לכמה מהכימיקלים יש השפעות בריאותיות נרחבות על דגים"

חומרי ניקוי ותרופות כימיות כמו גלולות למניעת הריון שנשטפים לביוב בבריטניה ומגיעים לבסוף לנהרות שברחבי המדינה הופכים דגים זכרים לנקבות, כך לפי מחקר חדש שפורסם בממלכה. למעשה, כך על-פי המחקר, אחד מכל חמישה דגים בממלכה משנה את מינו או הופך לדו מיני.

 

פרופסור צ'רלס טיילר מאוניברסיטת אקסטר בבריטניה הסביר כי יותר ויותר דגים זכרים מראים מאפיינים של נקבות וכמה אפילו מייצרים ביציות. לאחרים יש ספירת זרע נמוכה וכן התנהגות פחות אגרסיבית ופחות תחרותית, ומסיבה זו הם נחשבים בעלי סיכוי נמוך להתרבות. הסיבה לכך, לפי החוקרים - הכימיקלים שעושים את דרכם למים שבהם חיים הדגים, ובהם חומרים שנמצאים בגלולות למניעת הריון, מוצרי לוואי של חומרי ניקוי, פלסטיקים למיניהם ותכשירי קוסמטיקה.

 

 

"אנחנו רואים שלכמה מהכימיקלים האלה יש השפעות בריאותיות נרחבות על דגים, והרבה יותר מהמצופה", אמר פרופ' טיילר ל"טלגרף". "בעזרת דגים שעברו הנדוס גנטי, שמאפשרים לנו לראות את ההשפעות של הכימיקלים על הדגים בזמן אמת, למשל, הראינו שאסטרוגנים שנמצאו בפלסטיק משפיעים על שסתומי הלב".

 

טיילר הוסיף שלפי הבדיקות שערכו החוקרים, כ-20% מהדגים שחיים במים מתוקים ב-50 אתרים שונים מפגינים מאפיינים נשיים, וצאצאיהם של הדגים הללו נוטים גם להיות רגישים יותר לשינויים כימיים.

 

אך בנוסף לשינויי מגדר, טיילר הוסיף כי נמצאו השפעות נוספות של תרופות על הדגים. למשל, תרופות נוגדות דיכאון הפכו כמה מהדגים ל"סוציאליים" יותר, אבל ההשפעה הזו היא הרבה פחות חיובית ממה שזה נשמע ויכולה לעלות לדגים רבים בחייהם. "מחקר נוסף הראה שגם כימיקלים אחרים שמשתחררים לביוב יכולים להשפיע על דגים, כמו למשל נוגדי דיכאון שמפחיתים את הביישנות הטבעית של כמה מיני דגים ומשנה את האופן שבו הם מגיבים לטורפים", הוסיף טיילר.

 

ההשפעות של כימיקלים על מגדרם של דגים הן נושא לדאגה בקרב מדענים זה כבר כמה שנים. ב-2010 קראה הרשות לשימור משאבי טבע בוושינגטון לערוך מחקרים נוספים הנושא לאחר שנמצא שיותר מ-80% מהדגים הזכרים בנהר הפוטומק הפגינו מאפיינים נשיים, לרבות ייצור ביציות, ככל הנראה בעקבות "תבשיל רעיל" של כימיקלים.

 

להודעה לעיתונות של החוקרים: http://www.exeter.ac.uk/research/newsandevents/news/title_591899_en.html

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מתוך המחקר
אחד מכל חמישה דגים נפגעו
צילום: מתוך המחקר
מומלצים