שתף קטע נבחר

ארה"ב: צפון קוריאה שיגרה טיל בליסטי בין יבשתי

האמריקנים מיישרים קו עם הטענות של המדינה המבודדת ומאשרים כי צפון קוריאה הצליחה לשגר הלילה בפעם הראשונה טיל בליסטי בין-יבשתי. כעת ממשל טראמפ מקיים פגישות קדחתניות כדי שהנשיא יוכל לאשר "תגובה מדודה" כלפי צפון קוריאה. גורמי הממשל דנים בין היתר בשליחת נכסים צבאיים נוספים של ארה"ב לאזור, כגון חיילים, מטוסים ואוניות

 

 

זו כבר לא רק טענה צפון-קוריאנית: ארצות הברית מעריכה כי הטילים ששיגרה צפון קוריאה הלילה הם אכן טילים בליסטיים בין יבשתיים. כך אמרו הערב (יום ג') שני גורמים אמריקנים לרשת NBC. גורמים אחרים מסרו זאת לרשת "פוקס ניוז".

 

האנליסטים הצבאיים האמריקנים מאמינים שצפון קוריאה שיגרה טיל בליסטי בין-יבשתי דו-שלבי. ההערכה הראשונית של האמריקנים הייתה שהטיל ששוגר היה מסוג KN-17, לטווח בינוני ובעל שלב אחד בלבד. כעת ההערכה מצביעה על כך שהשיגור אכן כלל שלב שני, וסיפק חצי דקה של זמן תעופה נוסף. הגורמים הוסיפו כי הטיל התעופף כ-900 ק"מ לפני שנחת בים מערבית ליפן.

 

גורמים ביטחוניים ודיפלומטיים בממשל טראמפ ממשיכים גם כעת לקיים סדרה של פגישות לא מתוכננות בעקבות השיגור, למרות שמדובר ביום העצמאות האמריקני, ה-4 ביולי. הם דנים באפשרויות לתגובה במידה שייקבע בוודאות שצפון קוריאה ביצעה ניסוי בין-יבשתי. ארה"ב אף הגישה בקשה לכינוס של מועצת הביטחון בדלתיים סגורות, בעקבות השיגור.

 

בכירים במחלקת המדינה ובמשרד ההגנה אמרו שמטרת הפגישות היא שאם אכן יתברר ששוגר טיל בין-יבשתי, הנשיא טראמפ יוכל לאשר "תגובה מדודה" כלפי צפון קוריאה. עדיין לא הוחלט דבר, אך התגובה יכולה לכלול שליחת נכסים צבאיים נוספים של ארה"ב, כגון חיילים, מטוסים ואוניות כדי להגביר את הנוכחות האמריקנית באזור. כמו כן, נבחנות אפשרויות דיפלומטיות הכוללות סנקציות נוספות.

 

הגורמים מסרו לרשת CNN כי אם יייקבע כי הטיל ששוגר אכן היה בין-יבשתי, הפנטגון יודיע בפומבי כי כל אמצעי ההגנה מפני טילים שעל ספינות חיל הים במערב האוקיינוס השקט והטילים הממוקמים בשטח אלסקה מוכנים לחלוטין, כמו גם מערכות ההגנה מפני טילים בדרום קוריאה וביפן. המטרה היא לשלוח מסר לבעלות בריתה האסייתיות של ארה"ב שהיא מוכנה להגן עליהן מפני התוקפנות הצפון קוריאנית.

תמונות של שיגור הטיל הבין יבשתי שפרסמה צפון קוריאה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תמונות של שיגור הטיל הבין יבשתי שפרסמה צפון קוריאה(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

הבוקר מסרה צפון קוריאה כי הטיל ששיגרה הלילה לעבר המים הטריטוריאליים של יפן במסגרת ניסוי - אכן היה לדבריה טיל בין יבשתי. הניסוי הזה הוא ציון דרך חשוב בתוכנית הטילים הצפון קוריאנית: מדובר בטיל הבין יבשתי הראשון ששיגרה אי פעם.

 

ניסוי זה מקרב את צפון קוריאה עוד קצת לעבר השלב שבו תהיה מסוגלת לשגר טילים בין יבשתיים עם ראש נפץ גרעיני שיאיימו על ארה"ב.

 

בהודעה הרשמית של צפון קוריאה הבוקר נטען כי הטיל, מסוג "הוואסונג-14", הגיע לגובה 2,802 ק"מ ו"פגע בדיוק במטרתו" אחרי שעף במשך 39 דקות. בטלוויזיה הצפון קוריאנית אמרו כי הניסוי בוצע בפיקוחו של השליט קים ג'ונג און, וטענו כי הטיל מסוגל לפגוע "בכל מקום בעולם".

 

כבר מוקדם בבוקר, שעה קלה אחרי השיגור הצפון-קוריאני, אמרו גורמים ביטחוניים בדרום קוריאה כי סיאול בודקת את האפשרות שהטיל שצפון קוריאה שיגרה היה טיל בליסטי בין-יבשתי (ICBM). פיונגיאנג עמלה זה שנים על פיתוח טילים בין יבשתיים היכולים לשאת ראש נפץ גרעיני ולפגוע בארה"ב. צפון קוריאה הגבירה את המתח כשמסרה שתפרסם ב-9:30 (שעון ישראל) "הודעה חשובה", ואז כאמור הודיעה שאכן מדובר בטיל ICBM.

קים ג'ונג און צופה בשיגור הלילה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
קים ג'ונג און צופה בשיגור הלילה(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

שליט צפון קוריאה חותם על הצו המורה על ביצוע הניסוי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
שליט צפון קוריאה חותם על הצו המורה על ביצוע הניסוי(צילום: רויטרס)
 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

צפון קוריאנים מוחאים כפיים, צופים בתמונת הצו שפרסם קים ג'ונג און שמורה על ביצוע הניסוי בטיל הבין יבשתי (צילום: AP) (צילום: AP)
צפון קוריאנים מוחאים כפיים, צופים בתמונת הצו שפרסם קים ג'ונג און שמורה על ביצוע הניסוי בטיל הבין יבשתי(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

מאז תחילת השנה שעברה מקיימת פיונגיאנג בקצב חסר תקדים שיגורי טילים ופעולות אחרות הקשורות לכך. פרשנים מעריכים שצפון קוריאה רחוקה שנים מההשלמה של פיתוח נשק גרעיני מבצעי, אבל היא מנסה לפתח גם טילים לטווח בינוני המסוגלים לפגוע בבסיסים אמריקניים באוקיינוס השקט.

 

מומחה הטילים האמריקני דיוויד רייט אמר הבוקר כי אם נכונות ההערכות בנוגע למשך המעוף של הטיל ולמרחק שהוא גמא – פירוש הדבר שהוא אינו מספיק כדי לפגוע ב-49 מ-50 ממדינות ארה"ב, אבל הוא כן יכול להגיע לאלסקה. לדבריו הטווח המרבי של טיל כזה הוא כ-6,700 קילומטר. אם אכן מדובר בטיל כזה – זהו ניסוי הטיל המוצלח ביותר שביצעה צפון קוריאה עד כה. משך הזמן שהטיל עף - כמעט 40 דקות - הוא הארוך ביותר לטיל צפון קוריאני אי פעם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
תמונות שיגור הטיל שפרסמה צפון קוריאה
צילום: רויטרס
מומלצים