שתף קטע נבחר

סקר פלסטיני: מתנערים מאינתיפאדה חמושה, מתנגדים להפסקת מימון הרשות לחשמל בעזה

לפי הסקר הרבעוני, צעדי הענישה שנקט אבו מאזן נגד חמאס התקבלו אצל הפלסטינים במורת רוח. במקביל, יותר ממחצית מהנשאלים העידו כי הם תומכים בהתנגדות לא אלימה. וגם: מה מצבו של ברגותי בדעת הקהל?

הציבור הפלסטיני מתנגד ברובו למהלכים העיקריים שמבצעים הרשות הפלסטינית בגדה המערבית וממשל חמאס ברצועת עזה, מוטרד מכך שמהלכים אלו מובילים להעמקת הנתק בין הגדה לרצועה ודבק בעמדתו שיש להמשיך ולשלם משכורות למשפחות מחבלים. כך עולה מסקר רבעוני שערכו בשבוע שעבר מכון קונראד אדנאוואר ומרכז המחקר הפלסטיני למדיניות וסקרים של ד"ר חליל שקאקי. בסקר השתתפו פלסטינים מרצועת עזה, מהגדה המערבית וממזרח ירושלים.

 

מהסקר עולה כי 84% מהנשאלים מתנגדים להחלטה של הרשות הפלסטינית להפסיק לשלם לישראל על החשמל המועבר באמצעותה לרצועת עזה. בה בעת הביעו 88% מהנשאלים התנגדות לקיצוץ שביצעה הרשות הפלסטינית במשכורותיהם של פקידי ממשל ברצועת עזה - שני צעדים שננקטו כענישה של אבו מאזן נגד ממשל חמאס בעזה. 40% מהנשאלים סבורים כי הצעדים הללו נועדו ליצור לחץ כלכלי ברצועה - שיוביל למרידה אזרחית נגד ממשל חמאס בעזה. מרבית הנשאלים העידו כי צעדי הענישה לא יובילו לסיום הפיצול בין הגדה לרצועה.

אין חשמל בעזה. הפלסטינים זועמים על צעדי הענישה של אבו מאזן  (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אין חשמל בעזה. הפלסטינים זועמים על צעדי הענישה של אבו מאזן (צילום: רויטרס)

כאמור, הציבור הפלסטיני מבקר גם את מהלכי חמאס, ו-50% מהנשאלים סברו כי אם אכן יש הסכם בין חמאס לבין מוחמד דחלאן לשליטה משותפת ברצועה הרי שזה צעד שיגרום להפרדה מוחלטת בין הגדה המערבית לבין רצועת עזה. כמעט חצי מהנשאלים העידו כי יתנגדו לצעד כזה.

 

הסקר מראה ירידה משמעותית בתמיכה באינתיפאדה חמושה. לפני שלושה חודשים תמכו 51% בכך, ואילו בסקר הנוכחי תומכים בכך רק 39%. יותר ממחצית מהנשאלים העידו כי הם תומכים בהתנגדות לא אלימה. גם אחרי ביקורו של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ באזור, סבורים מחצית מהנשאלים כי היחסים בין ישראל לרשות הפלסטינית ימשיכו להידרדר. שליש מהם סבור כי היחסים יישארו כמו שהם.

הנייה. חשש מהסלמה ביחסים בין ישראל לחמאס (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הנייה. חשש מהסלמה ביחסים בין ישראל לחמאס(צילום: AFP)

43% סבורים כי בחירתם של איסמעיל הנייה ויחיא סינוואר למנהיגי חמאס תוביל להסלמה ביחסים בין ישראל לחמאס. 31% מהנשאלים חושבים כי בחירתם של הנייה וסינוואר למנהיגי חמאס תקטין את הסיכוי לפיוס פנים-פלסטיני, ואילו 25% חושבים כי הבחירה תחזק את הסיכוי לסיום הפיצול. ככלל, רוב מכריע בציבור סבור כי הפיצול בין פתח לחמאס לא צפוי להסתיים בתקופה הקרובה.

 

בנוגע לתשלום משכורות למשפחות המחבלים, 91% מהנשאלים סבורים כי אין לעצור את הנוהל הזה. נתון זה מסביר את ההתעקשות ברמאללה להמשיך בתשלום למרות לחצי ארצות הברית וישראל מתוך הבנה שהציבור לא ישלים עם גזירה כזאת. הציבור הפלסטיני חצוי בשאלה אם לדעתו הרשות הפלסטינית תפסיק את התשלום או לא.

 

 

ברגותי. ממשיך להיות המועמד המוביל לרשת את אבו מאזן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ברגותי. ממשיך להיות המועמד המוביל לרשת את אבו מאזן(צילום: רויטרס)

רוב הציבור הפלסטיני סבור כי שביתת האסירים הצליחה באופן חלקי בלבד, ולמרות זאת סבורים רוב הפלסטינים כי השביתה חיזקה את מעמדו של מרואן ברגותי. למרות הסיקור התקשורתי הגבוה העידו מחצית מהנשאלים כי הם כלל לא שמעו על המסמך המדיני החדש שפרסם חמאס. מרבית הנסקרים שכן ידעו על קיומו של המסמך סבורים כי יצא לאור משום שחמאס מעוניין להציג את עצמו לפני העולם כארגון מתון.

מעמדו הציבורי של אבו מאזן ממשיך להיות לא פופולרי בקרב הציבור, ושני שלישים מהנשאלים עדיין מעוניינים שהוא יתפטר מתפקידו. למרות ההערכה כי הוא נכשל בהנהגת שביתת האסירים, מרואן ברגותי עדיין נחשב למועמד בעל התמיכה הציבורית הגדולה ביותר לתפקיד הנשיא הבא (35%). מנהיג חמאס איסמעיל הנייה מקבל 19% אחוזי תמיכה. אם הבחירות יהיו בין אבו מאזן להנייה - הרי ששניהם יזכו לאחוז תמיכה זהה (45%).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
זעם על הפסקת מימון החשמל לרצועה
צילום: AFP
מומלצים