שתף קטע נבחר

ארה"ב מאיימת: נבחן את קשרינו עם אונסק"ו

זעם אמריקני על הארגון של האו"ם שקבע כי העיר העתיקה בחברון היא אתר מורשת עולמית פלסטיני הנמצא בסכנה. השגרירה ניקי היילי אמרה כי ארה"ב תבחן כעת את המשך קשריה עם אונסק"ו: "ההחלטה היא עלבון להיסטוריה ופוגעת באמינות הארגון, שגם כך מוטלת בספק גדול מאוד"

ארצות הברית אמרה אמש (יום ו') כי בכוונתה לבחון מחדש את קשריה עם אונסק"ו בעקבות הכרזת הארגון על העיר העתיקה בחברון ובכלל זה מערת המכפלה כאתר מורשת עולמית פלסטיני.

 

שגרירת ארה"ב באו"ם ניקי היילי אמרה כי החלטת אונסק"ו היא עלבון להיסטוריה וכי היא "פוגעת עוד יותר באמינותו של הארגון, שגם כך מוטלת בספק גדול מאוד". היילי הדגישה: "ההצבעה היום אינה מועילה לאיש, אלא רק גורמת נזק".

 

ארה"ב עצרה את המימון שלה לאונסק"ו בשנת 2011 אחרי שזו נתנה לפלסטינים מעמד של מדינה-חברה במהלך חד צדדי, אולם היא עדיין חברה בוועד המנהל של אונסק"ו, שבו 58 חברות. היילי אמרה כי בעקבות ההצבעה "ארה"ב בוחנת כעת מהי הרמה ההולמת של הקשר המתמשך שלה עם אונסק"ו".

שגרירת ארה"ב באו"ם ניקי היילי. "ההחלטה רק גורמת נזק" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
שגרירת ארה"ב באו"ם ניקי היילי. "ההחלטה רק גורמת נזק"(צילום: EPA)
 

כבר בדיון עצמו יצאה המשלחת האמריקנית נגד ההחלטה של אונסק"ו: "ההחלטה מפלגת, מבלבלת ובלתי ניתנת להצדקה. האתר אינו נמצא תחת איום אמיתי או מיידי. למעשה הדחיפות היחידה כאן היא הדחיפות להביע זעם פוליטי. ההחלטה הזו, שהתקבלה ממניעים פוליטיים, רק מכתימה עוד יותר את תדמית אונסק"ו ורק מפלגת עוד יותר את מוסדותיה".

 

ועידת המורשת של אונסק"ו (ארגון החינוך, המדע והתרבות של האומות המאוחדות) היא שאישרה אתמול בצהריים את ההצעה הפלסטינית להכריז על מערת המכפלה וחברון כאתר מורשת עולמית פלסטיני. ההצעה עברה ברוב של 12 תומכים, לעומת שלושה מתנגדים ושישה נמנעים.

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר כי החלטת אונסק"ו הזויה. "הפעם הם קבעו שמערת המכפלה בחברון זה אתר פלסטיני, משמע לא יהודי, ושהאתר בסכנה", מסר נתניהו. "לא אתר יהודי?! מי קבור שם? אברהם, יצחק ויעקב. שרה, רבקה ולאה. האבות והאימהות שלנו! והאתר בסכנה? הרי רק במקומות שבהם ישראל נמצאת, כמו חברון, מובטח חופש דת לכולם".

 

נתניהו הוסיף: "במזרח התיכון מפוצצים את המסגדים, הכנסיות, בתי הכנסת, בכל שאר המקומות - במקומות שבהם ישראל לא נמצאת. אז אנחנו נמשיך לשמור על מערת המכפלה, על חופש דת לכולם, ונמשיך לשמור גם על האמת".

 

ראש הממשלה הודיע כי בעקבות המהלך של אונסק"ו הוא החליט לקצץ עוד מיליון דולר מכספי החברות שישראל מעבירה לאו"ם – ולהעבירם להקמת "מוזיאון למורשת העם היהודי בקריית ארבע ובחברון" ולפרויקטים נוספים בתחום המורשת הקשורים בחברון.

מערת המכפלה בחברון. "אתר בסכנה" (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
מערת המכפלה בחברון. "אתר בסכנה"(צילום: גיל יוחנן)

לאחר ההצבעה באונסק"ו נשא דברים שגריר ישראל בארגון כרמל שאמה הכהן, ובמהלכם במהלכם צלצל הטלפון הסלולרי שלו פעמים רבות. הדבר היה מכוון, ושאמה הכהן סיים את נאומו בדברים האלה: "אדוני היו"ר, בשל הצורך לענות לאינסטלטור שנמצא אצלי בדירה בפריז לצורך טיפול בבעיה בשירותים, שעם כל הכבוד לאונסק"ו הרבה יותר חשובה ומעניינת מאשר ההחלטה המבישה שקיבלתם לפני כמה דקות, אני נאלץ להפסיק ולעזוב".

 

שר החוץ הפלסטיני ריאד אל-מאלכי בירך על החלטת אונסק"ו ואמר: "ההחלטה הזאת היא הצלחה למערכה הדיפלומטית שניהלנו בכל החזיתות נוכח הלחץ הישראלי והאמריקני על המדינות החברות וניצחון על הפצת השקרים והשמועות. זהו כישלון מהדהד לישראל ולבעלות בריתה וכן למנגנון שלה אל מול ההיסטוריה של העיר חברון הפלסטינית, הנחשבת לאחת הערים העתיקות ביותר בעולם ומאוכלסת על ידי פלסטינים יותר מארבעת אלפים שנה".

 

זה הנוסח המלא של החלטת אונסק"ו:

 

ועדת המורשת העולמית שהתכנסה בקראקוב צירפה בישיבתה הבוקר את חברון / העיר העתיקה אל-חליל (פלסטין) ואת מתחם וו-ארלי פנדג'רי (בנין, בורקינה פאסו) לרשימת אתרי המורשת העולמיים. בד בבד, הוועדה הוסיפה את האתר בחברון / אל חליל לרשימת אתרי המורשת העולמיים המצויים בסכנה.

 

השימוש באבן סיד מקומית עיצב את יסודותיה של העיר העתיקה של חברון / אל-חליל בתקופה הממלוכּית בין 1250 לבין 1517. מרכז העניין בעיר היה אתר מסגד איברהים / קבר האבות. הבניינים שבהם שכנו נמצאים במתחם שנבנה במאה הראשונה לספירה, כדי להגן על קברי האב אברהם / איברהים ומשפחתו. המקום הפך לאתר עלייה לרגל לשלוש הדתות המונותאיסטיות: יהדות, נצרות ואיסלאם. העיר ניצבה בצומת דרכי מסחר של שיירות שנעו בין דרום פלסטין, סיני, מזרח ירדן וצפון חצי האי ערב. אף שבתקופה העות'מאנית שבאה אחריה (1917-1517) הוכרז על הרחבת העיר לאזורים הסמוכים, ובה נרשמו שורת תוספות ארכיטקטוניות, במיוחד הגבהת הגג בבתים כדי לאפשר עוד קומות עליונות, נראה שהתצורה הממלוכּית הכללית של העיר נמשכה - עם ההיררכיה בין האזורים שאפיינה אותה, רובעים שמבוססים על חלוקה אתנית, דתית או מקצועית, ובתים עם קבוצות חדרים שאורגנו במערכת בצורה דמוית-עץ.


פורסם לראשונה 07/07/2017 22:27

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
שגרירת ארה"ב היילי. "אמינות בספק"
צילום: EPA
מומלצים